Γιάννενα – Θεσπρωτία – Αρτα

Πλούσια είναι η δράση των κομματικών οργανώσεων του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ήπειρο το τελευταίο διάστημα. Με προκηρύξεις, ανακοινώσεις, αφισοκολλήσεις, εκδηλώσεις, συζητήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες. Οι παρεμβάσεις αφορούσαν τα επίκαιρα ζητήματα της περιόδου (έγκλημα στα Τέμπη, ιδιωτικοποιήσεις νερού, νοσοκομείων, ξεσηκωμός των γάλλων εργαζομένων, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές προέκυψαν με την προκήρυξη των εκλογών.

Στα Γιάννενα έγιναν παρεμβάσεις την Πέμπτη 23/3, με συγκέντρωση εργαζομένων και φοιτητών στην Περιφέρεια Ηπείρου ενάντια στη δολοφονική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Στη συγκέντρωση καλούσε και η Φοιτητική Πορεία.

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 24/3 πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή αρκετών εργαζομένων, νεολαίων και φίλων στον πολιτιστικό χώρο «ΣΦΗΝΑ», η Εκδήλωση-Συζήτηση για το έγκλημα στα Τέμπη, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις πολιτικές εξελίξεις.

Άλλη παρέμβαση έγινε την Τρίτη 28/3 στην Περιφέρεια, με πανό, προκήρυξη και τηλεβόα για να εκφρασθεί η αλληλεγγύη στον ξεσηκωμό του γαλλικού λαού ενάντια στο αντισυνταξιοδοτικό πραξικόπημα της κυβέρνησης Μακρόν.

Το ίδιο διάστημα η Φοιτητική Πορεία έκανε παρεμβάσεις στις Σχολές, με ανακοινώσεις, αφισοκολλήσεις, αναρτήσεις πανό και συμμετοχή σε Συνελεύσεις και ΔΣ των Συλλόγων.

Στη Θεσπρωτία την Πέμπτη 23/3, έγινε στην Ηγουμενίτσα Εκδήλωση-Συζήτηση με θέμα «Έγκλημα στα Τέμπη, ιδιωτικοποίηση νερού, Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου… Η λαϊκή οργή να γίνει αγώνας», στο «Πάνθεον», με συμμετοχή φίλων και συναγωνιστών και με ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που έγινε.
Την επόμενη μέρα Παρασκευή 24/3 έγινε συγκέντρωση στον Πεζόδρομο της Ηγουμενίτσας, με πανό και το μοίρασμα προκήρυξης, με κεντρικό το ζήτημα «Η λαϊκή οργή να γίνει παλλαϊκός αγώνας». Είχε προηγηθεί η ανάρτηση πανό και αφίσας που προπαγάνδιζαν τη συγκέντρωση.

Την Τετάρτη 29/3 μοιράστηκε πλατιά στην Ηγουμενίτσα η κομματική προκήρυξη για τον ξεσηκωμό των γάλλων εργαζομένων.
Στην Άρτα τέλος, την Πέμπτη 30/3 έγινε παρέμβαση στην πόλη, με αφισοκόλληση και ανάρτηση πανό, ενώ με συμμετοχή αρκετών φίλων, συναγωνιστών και νεολαίων, έγινε και εδώ στο Ξενοδοχείο «Κρόνος» μια καλή συζήτηση για όλα τα ζητήματα της περιόδου, για τις πολιτικές εξελίξεις, με ιδιαίτερη αναφορά στις επερχόμενες εκλογές και την ανάγκη στήριξης του Μ-Λ ΚΚΕ.

Ήδη οι οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας ετοιμάζονται και στοιχίζονται μπροστά στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την ανάγκη της παρέμβασης του Μ-Λ ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές.

Ηράκλειο

Την Τρίτη 4 του Απρίλη σε αίθουσα του εργατικού κέντρου Ηρακλείου (Ε.Κ.Η.) πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση-Συζήτηση του Μ-Λ ΚΚΕ, που οργανώθηκε από την ΚΟΒΑ Ηρακλείου, με θέμα την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος όσον αφορά αφενός την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, στον απόηχο των μεγάλων κινητοποιήσεων που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, και αφετέρου τις θέσεις του κόμματός μας για τη δυναμική και τη νικηφόρα προοπτική των λαϊκών αγώνων.

Στην τοποθέτησή της, η συντρόφισσα Αρετή Σπαχή, ανοίγοντας την εκδήλωση, έκανε μια σύντομη αναδρομή στους βασικούς σταθμούς του κομμουνιστικού κινήματος στον τόπο μας, στη ρεβιζιονιστική στροφή και τη συμβολή του μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και ως εκ τούτου και του Μ-Λ ΚΚΕ, στην ανάδειξη της επαναστατικής γραμμής. Έκανε, στη συνέχεια, αναφορά στο περιεχόμενο των ευρύτερων λαϊκών αγώνων που πρέπει να ενταθούν και να αναπτυχθούν στο εξής, με αιτήματα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και μαζικές διεκδικήσεις για ψωμί, σταθερή δουλειά, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, για την εθνική ανεξαρτησία και την ειρήνη.

Στην τοποθέτησή του έπειτα ο σύντροφος Βασίλης Πετράκης ανέπτυξε την αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που επιτάθηκε μέσω των μνημονίων, των εργαλείων δηλαδή επιβολής των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων, σε αγαστή συνεργασία με το ντόπιο κεφάλαιο. Ανέφερε ως παράδειγμα τον τομέα των μεταφορών, όπου καταργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο ασφάλειας, που είχε κατοχυρωθεί με εργατικούς αγώνες, προκειμένου να υπάρξει ένα «ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον». Αυτό τόνισε ότι έγινε και στη ναυσιπλοΐα, αλλά και στους σιδηροδρόμους, όπως τραγικά αποκαλύφθηκε με το δυστύχημα στα Τέμπη. Ανέδειξε ότι το ίδιο γίνεται με την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος της Υγείας, της Παιδείας, αλλά ακόμη και του φυσικού αγαθού του νερού.

Μετά τις δυο εισηγήσεις, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση, κατά την οποία κατατέθηκε η αγωνία από συναγωνιστές και φίλους, κυρίως, ως προς τη δυσκολία της οργάνωσης της λαϊκής πάλης, την αφύπνιση και κινητοποίηση των νέων. Βασικό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η παρουσία φίλων που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε κομματική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ και το έντονο ενδιαφέρον τους για μια ουσιαστική συζήτηση, αλλά και για τη διοργάνωση μιας δεύτερης εκδήλωσης, στην οποία θα ξεδιπλωθούν ακόμα περισσότερο τα ζητήματα της μαζικής πάλης και θα αναλυθούν ακόμη πιο διεξοδικά οι συνθήκες και τα βαθύτερα αίτια της επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και οι δυνατότητες νίκης των λαϊκών αγώνων.

Ικαρία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη προεκλογική εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ στην Ικαρία, στο Καραβόσταμο την Τετάρτη 19 Απριλίου.

Οι εισηγητές, η σ. Κατερίνα Πετράκη και ο σ. Μιχάλης Μαυρογεώργης ανέλυσαν μία σειρά ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα το λαό και τον τόπο, από την φτώχεια, την ανεργία και την ακρίβεια, την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι τις εκλογικές αυταπάτες που προωθούν τα κυρίαρχα αστικά κόμματα και τις διεθνείς εξελίξεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρουσιάστηκε στη συνέχεια την κατεύθυνση του κόμματος, προκείμενου να οργανωθεί η πάλη του λαού για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση από τους συντρόφους, τους συναγωνιστές και τους φίλους που παρευρέθηκαν. Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα και συζητήθηκε από τους κατοίκους του νησιού είναι η κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί το νοσοκομείο της Ικαρίας μετά την εγκατάλειψή του από τις διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές, και κατ’ επέκταση όλο το σύστημα υγείας που απαξιώνεται. Επίσης συζητήθηκαν η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των υγειονομικών που ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω εγκατάλειψη της δημόσιας παιδείας και υγείας και ο αγώνας που έχει δοθεί τα προηγούμενα χρόνια για το γηροκομείο.

Στο κλείσιμο της συζήτησης τονίστηκε η οργάνωση του κόσμου στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς του, ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων.

Εκτός από τη διοργάνωση της συζήτησης, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ όλες τις προηγούμενες ημέρες διακινούν τα κομματικά υλικά. Με την εκλογική διακήρυξη και την εφημερίδα προπαγανδίζουν τις θέσεις του κόμματος μπροστά στις εκλογές, έχουν τοποθετηθεί αφίσες και χαρτόνια και έχουν γραφτεί συνθήματα σε διάφορα σημεία.