Σε αναστάτωση τις τελευταίες ημέρες ο εκπαιδευτικός κόσμος στην Ημαθία έπειτα από την πρόσκληση σε καθηγητές-διευθυντές Γυμνασίων της Νάουσας στο Α.Τ. της πόλης. Ο λόγος της πρόσκλησης; Όπως όλα δείχνουν, η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων της Νάουσας κατέθεσε καταγγελία επειδή καθηγητές δίδαξαν «ανορθόδοξα» θεολογικά ανοσιουργήματα και έθεσαν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Ο φάκελος του μαθήματος των θρησκευτικών «Γαβρόγλου» είναι αυτός που ερέθισε θα λέγαμε τη σκέψη των γονέων, για να είμαστε πιο ακριβείς των μελών του ΔΣ της Ένωσης, οδηγώντας στην καταγγελία. Και τα πράγματα, έπειτα κι από την καταδικαστική γνωμοδότηση του ΣτΕ για το «Γαβρόγλου», πήραν αυτή την πορεία.

Προσκεκλημένοι, λοιπόν, οι διευθυντές αρνήθηκαν να παρουσιαστούν, και ορθά. Κινητοποίηση της ΕΛΜΕ στην περιοχή, ζυμώσεις στους συλλόγους των εκπαιδευτικών, ανακοινώσεις κι οι εξελίξεις τρέχουν. Γιατί είναι προφανές πως αν το ζήτημα παραμείνει έτσι, αν οποιοσδήποτε αποκτήσει το «δικαίωμα» να εγκαλεί εκπαιδευτικούς επειδή διδάσκουν κάτι που δεν ταιριάζει με τις φαιές, σκοταδιστικές και νεοσυντηρητικές απόψεις που κυκλοφορούν ευρέως, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο ζοφερά. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα το εξής: δάσκαλος διδάσκει στους μαθητές του πως η γη είναι σφαιρική. Ότι κινείται γύρω από τον ήλιο. Δεν αργεί πολύ να βρεθεί στις ημέρες μας ο «φαεινός» εκείνος νους που θα τον εγκαλέσει, γιατί κατά τη γνώμη του, και άλλων «σεβάσμιων» κύκλων, η γη είναι επίπεδη κι ο κόσμος δημιουργήθηκε το πολύ σε μία εβδομάδα.

Τα παραπάνω μοιάζουν αστεία εκ πρώτης όψεως. Μας φαίνεται αστείο να σκεφτούμε εκπαιδευτικούς του 21ου αιώνα να εγκαλούνται διά υπόθεσή τους και να απολογούνται, σαν σύγχρονοι Γαλιλαίοι. Ο νεοσυντηρητισμός, ο σκοταδισμός, οι μισαλλόδοξες, ρατσιστικές και ανοιχτά φασιστικές απόψεις στις μέρες μας διαδίδονται από πολλά και διαφορετικά κανάλια. Κι ένα τέτοιο φαίνεται πως είναι και τα θεσμικά όργανα του γονεϊκού κινήματος. Δεν είναι σπάνιο χώροι όπως Σύλλογοι γονέων-άλλοτε θαλλεροί αγωνιστικοί σύλλογοι στο πλάι του εκπαιδευτικού και λαϊκού κινήματος- να στελεχώνονται από άτομα τέτοιων απόψεων. Δεν είναι ασφαλώς αυτός ο κανόνας, όμως συμβαίνει. Δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς κι εκπαιδευτικοί κινητοποιήθηκαν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις εξοντωτικές πολιτικές που εφαρμόζουν οι αστικές κυβερνήσεις αποδομώντας το δημόσιο σχολείο. Γεγονότα όμως όπως τα παραπάνω δείχνουν πως πολλές φορές μπορούν να χάσουν την πορεία τους, το μπούσουλά τους και να βουτήξουν στα σκοτεινά και βρώμικα νερά τέτοιων αντιλήψεων. Είναι μάλιστα βούτυρο στο ψωμί και της κυβέρνησης της ΝΔ τέτοιες περιπτώσεις, καθώς συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί, σπάζοντας φαινόμενα απογοήτευσης, αδιαφορίας, τρομοκράτησης κι απαγορεύσεων, αγωνίζονται ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.
Είναι ανάγκη να δυναμώσει το εκπαιδευτικό κίνημα. Είναι ανάγκη να δυναμώσει και να γεμίσει με κόσμο. Εργαζόμενους που θα συνειδητοποιούν τις πραγματικές αιτίες και τους αληθινούς ενόχους της κρίσης στην εκπαίδευση και την κοινωνία. Είναι ανάγκη εννοείται σ’ αυτήν την πορεία να βρεθούν κι οι γονείς των μαθητών, οργανωμένοι στα συλλογικά τους όργανα. Είναι ανάγκη ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί αυτό, η πλατιά μάζα των γονιών να αποδιώξει όλες εκείνες τις μαύρες αντιλήψεις που τους δηλητηριάζουν, τους αποπροσανατολίζουν. Ο αγώνας είναι μακρύς.