Αναστάτωση και έντονο προβληματισμό για το μέλλον της ζωής και της υγείας τους, μετά την προγραμματισμένη κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιομάζας, εκφράζουν οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Προδρομίου – Καμινίου και Χόικας, αλλά και πολίτες από την ευρύτερη περιοχή στο Δήμο Σουλίου.

Η απογοήτευση για τη στάση των αυτοδιοικητικών θεσμών που επέτρεψαν την εν κρυπτώ αδειοδότηση όχι μόνο αυτών των δύο μονάδων αλλά και άλλων έξι, είναι διάχυτη στους κατοίκους που έμαθαν για αυτά τα σχέδια με την εμφάνιση των μηχανημάτων εκσκαφής. Με εγκεκριμένες μελέτες από το 2016-2017, μη δημοσιοποιημένες ως όφειλαν τότε και σε πλήρη ύπνωση των υπεύθυνων μηχανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλα της τα επίπεδα, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων ΤΚ καλού­νται να αποδεχτούν σαν τετελεσμένο γεγονός την ύπαρξη βιομηχανικού τύπου μονάδων 24ωρης εργασίας, στην κυριολεξία, δίπλα από τα σπίτια τους.

Βαφτίζοντας κατ’ επίφαση «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» τις συγκεκριμένες μονάδες μιας και δεν ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια την πρώτη ύλη καύσης αλλά και την προέλευση της βιομάζας που θα μεταφέρεται από άλλες άγνωστες περιοχές, καταρρίπτουν και αυτά τα ελάχιστα περιβαλλοντικά προσχήματα που εντάσσουν αυτές τις μονάδες στις ΑΠΕ. Η τοποθέτησή τους δε δίπλα σε κατοικίες έχει εξοργίσει και τον πλέον καλόπιστο.

Οι προκλητικές αυτές πρωτοβουλίες με την συνέργεια Κεντρικού Κράτους (υπό τον διορισμένο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης), Περιφέρειας, Δήμου και «επενδυτών», συζητούνται έντονα στα χωριά του Δήμου Σουλίου και η Επιτροπή Αγώνα που έχει σχηματιστεί έχει συγκαλέσει ήδη τοπικές ενημερωτικές συνελεύσεις, μέσα στο δύσκολο κλίμα που δημιουργεί η πανδημία και οι απαγορεύσεις. Μια τέτοια συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Καμίνι, που στη λήξη της προχώρησε σε συμβολικό ολιγόλεπτο κλείσιμο του δρόμου, διαβεβαιώνοντας για κλιμάκωση του αγώνα που πρέπει να πάρει μαζικότερα χαρακτηριστικά από το σύνολο των κατοίκων του Δήμου Σουλίου.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν σύντροφοι τoυ Μ-Λ ΚΚΕ, το οποίο είχε εκδώσει για το ζήτημα σχετική ανακοίνωση.