Έφτασε τελικά στο ακροατήριο η εκδίκαση της υπόθεσης του θανάτου του νέου Β. Μάγγου που έχασε τη ζωή του μετά από ανελέητο ξυλοδαρμό απ’ την αστυνομία που τον οδήγησε στον θάνατο.
Ο θάνατος του Βασίλη είναι ένα ακόμα επεισόδιο σε μια σειρά διαδοχικών γεγονότων που οδήγησαν στον θάνατο ή στον τραυματισμό δεκάδων -νέων κυρίως- ανθρώπων, απ’ το χέρι αστυνομικών, στο όνομα δήθεν του νόμου και της τάξης.
Η αστυνομική αυτή αυθαιρεσία πηγάζει από δύο βασικές αιτίες. Η μία είναι ακριβώς ο ίδιος ο ρόλος των αστυνομικών δυνάμεων μέσα στο αστικό κράτος σαν μηχανισμός επιβολής της καταστολής. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει κινητοποίηση, δεν υπάρχει αγωνιστική αντίδραση που να μην αντιμετώπισε την αστυνομική βία στο όνομα βέβαια της εφαρμογής του νόμου και της τάξης που επιβάλλουν οι αστικές κυβερνήσεις.

Ο δεύτερος λόγος, που ενισχύει με τον πιο έντονο τρόπο και την αστυνομική αυθαιρεσία, αφορά και τη βασική πολιτική αντίληψη του κόμματος της ΝΔ, ότι η αστυνομία είναι το κράτος και γι’ αυτό έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως θέλει. Πατέρας αυτής της σκληρής αντιδραστικής πολιτικής ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού, που στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δήλωνε απερίφραστα μιλώντας προς τους αστυνομικούς ότι αυτοί είναι το κράτος και με τον τρόπο αυτό άνοιγε ανοιχτά τον δρόμο στην αστυνομική αυθαιρεσία.

Σήμερα είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι του βαρύτατου τραυματισμού του Βασίλη Μάγγου και που τελικά τον οδήγησε στον θάνατο. Είμαστε όμως ακόμα εδώ για να καταγγείλουμε την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και της καταστρατήγησης όλων των δημοκρατικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Είμαστε ακόμα εδώ για να καταγγείλουμε το έγκλημα που συντελείται εδώ και 100 περίπου μέρες, όπου με την ευθύνη πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ και με μακρύ χέρι το σιωνιστικό φασιστικό καθεστώς του Ισραήλ έχουμε μια πραγματική γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού.
Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης, τη νεολαία και όλο τον δημοκρατικό κόσμο μέσα απ’ τα μαζικά του όργανα να παλέψει για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση!
Να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα απ’ την αστυνομική αυθαιρεσία!

Συλλαλητήριο στον Βόλο
Με αρκετά μαζική συμμετοχή οργανώθηκε το Σάββατο 20/1 στην πόλη του Βόλου συλλαλητήριο με στόχο να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνες αστυνομικές δυνάμεις που, μετά από τον πρωτοφανή ξυλοδαρμό, οδήγησαν τον νεαρό Βασίλη Μάγγο στον θάνατο. Εκατοντάδες συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης με αφορμή τη δίκη που άρχισε την περασμένη Τετάρτη στα δικαστήρια της πόλης.
Η κομματική οργάνωση Βόλου του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στη συγκέντρωση και πορεία με το δικό της πανό, προκήρυξη και συνθήματα που κατάγγειλαν την αστυνομική αυθαιρεσία, αλλά και την κυβερνητική πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και του πολέμου. Είναι γεγονός ότι η κυριαρχία του αντιεξουσιαστικού χώρου στην κινητοποίηση περιόριζε το πολιτικό περιεχόμενο της κινητοποίησης με μονοθεματικό τρόπο απέναντι στην αστυνομία, αφήνοντας ανέγγιχτη την κυβερνητική πολιτική.