Ηράκλειο

Με τη συμμετοχή πολλών συναγωνιστών και φίλων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Νοέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η εκδήλωση του Μ-Λ ΚΚΕ για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Την εκδήλωση προλόγισε η σ. Αρετή Σπαχή και αμέσως ξεκίνησε η προβολή του βίντεο-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ που ετοίμασε η ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ.

Το βίντεο ακολούθησαν οι ιστορικές αναφορές της σ. Αρετής Σπαχή για την πορεία ανάπτυξης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Αναδείχτηκαν οι συνθήκες που γέννησαν την ανάγκη οργάνωσης των εργατών, την ίδρυση της Πρώτης Διεθνούς, έγιναν αναφορές στην Παρισινή Κομμούνα καθώς και στην Δεύτερη Διεθνή. Επισημάνθηκε ο αναντικατάστατος ρόλος του Κ. Μαρξ και Φ. Ένγκελς στην ύπαρξη των κομμάτων της εργατικής τάξης καθώς και στο μπόλιασμα του εργατικού κινήματος με τα αναγκαία θεωρητικά και πραχτικά εργαλεία για τη διεκδίκηση της εξουσίας του. Τέλος, έγινε αναφορά για τον αναγκαίο ρόλο του κομμουνιστικού κόμματος και πώς υπό την καθοδήγηση του Β. Λένιν η εργατική τάξη έφερε εις πέρας τον ιστορικό της ρόλο και κατέλαβε την εξουσία στη Ρωσία.

Έπειτα ο σ. Βασίλης Πετράκης αναφέρθηκε στην καταλυτική επίδραση που έφερε η ίδρυση του ΣΕΚΕ/ΚΚΕ στην ελληνική κοινωνία. Έγινε αναφορά στους αγώνες του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας τις πρώτες 4 δεκαετίες από την ίδρυσή του για την κατοχύρωση δικαιωμάτων όπως της ασφάλισης, περίθαλψης, εργασίας και της ισοτιμίας της γυναίκας. Η τοποθέτηση του σ. Βασίλη έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο πνεύμα της αταλάντευτης αντίστασης («Δεν υπογράφουμε δηλώσεις») που χαρακτήρισε το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα.

Στη συνέχεια, έγινε η κεντρική ομιλία από τον σ. Πέτρο Κουφοβασίλη. Αναφέρθηκε στη μεγάλη θετική συνεισφορά του παλιού ΚΚΕ στους αγώνες για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, όπως και στα κυριότερα λάθη της ηγεσίας του στις πιο κρίσιμες στιγμές της εποποιίας του κομμουνιστικού κινήματος.

Ανέπτυξε ιδιαίτερα τις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ για την επιβολή του ρεβιζιονισμού στο ΚΚΣΕ με το 20ό Συνέδριο και στο ΚΚΕ με την πραξικοπηματική “6η ολομέλεια” του 1956. Με την παράθεση ιστορικών γεγονότων φανερώθηκε η καταστροφική πορεία που ακολούθησε, η οποία έφτασε στο απόγειό της με την καπιταλιστική παλινόρθωση στη Σοβιετική Ένωση. Επίσης, επισημάνθηκε η υιοθέτηση από τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ λαθεμένων τροτσκιστικών και αντιλενινιστικών θεωριών. Τονίστηκε γιατί είναι ανιστόρητη η θεώρηση πως το σημερινό ΚΚΕ είναι συνέχεια του επαναστατικού ΚΚΕ των τεσσάρων πρώτων δεκαετιών από την ίδρυσή του και φωτίστηκε η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι σύντροφοι και συναγωνιστές.

Γιάννενα

Πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, στον Πολιτιστικό χώρο «ΣΦΗΝΑ» (Αραβαντινού 6), εκδήλωση για 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Την εκδήλωση άνοιξε ο σ. Γ. Μακρίδης και στη συνέχεια ξεκίνησε η προβολή του βίντεο-αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ που ετοίμασε το Μ-Λ ΚΚΕ.

Οι άξονες του αφιερώματος ήταν η ανάδειξη των ιστορικών συνθηκών που οδήγησαν στην ίδρυση του ΚΚΕ, όπως και των ηρωικών αγώνων και της ανεκτίμητης προσφοράς του μέχρι τη ρεβιζιονιστική στροφή που επιβλήθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα μετά την 6η ολομέλεια του 1956.

Επίσης έγινε αναφορά στη συγκρότηση του Μ-Λ κινήματος και στη θετική συνεισφορά του στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης, σ. Α. Παπαδόπουλος, που ανέλυσε διεξοδικά τις θέσεις της Κ.Ε. του Μ-Λ ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Ιδιαίτερες επισημάνσεις έγιναν στα θετικά και αρνητικά της πορείας του.

Επίσης, ο σ. Αντώνης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη ρεβιζιονιστική στροφή του ΚΚΕ μετά το 20ό συνέδριο του ΚΚΣΕ, καθώς και στην επιβολή της στο ΚΚΕ με την 6η ολομέλεια του 1956. Επισημάνθηκε η υιοθέτηση από τη σημερινή καθοδηγητική ηγεσία του ΚΚΕ λαθεμένων τροτσκιστικών και αντιλενινιστικών θεωριών και φωτίστηκε η ανάγκη για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κόμματος.

Έπειτα το λόγο πήρε ο σ. Γ. Μακρίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην πρώιμη δράση του ΚΚΕ στην πόλη των Ιωαννίνων την περίοδο 1920-30. Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήματα που έθεσαν οι παρευρισκόμενοι.

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, 7:30μ.μ., Πολιτιστικός χώρος ΠΥΞΙΔΑ