Ένα όργιο φασιστικών επιθέσεων και προκλήσεων εκτυλίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, στο 1ο και 2ο ΕΠΑΛ μαθητές και εξωσχολικοί φασίστες τρομοκρατούν και χτυπούν μέλη φοιτητικών συλλόγων και αριστερούς αγωνιστές. Το μπαράζ προκλήσεων ξεκίνησε στις 22/9, όταν μέλη φοιτητικών συλλόγων δέχτηκαν επίθεση έξω από το συγκεκριμένο σχολείο, επειδή μοίραζαν αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων που καταδίκαζαν την Βάση Εισαγωγής. Στις 28/9, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν αντιφασιστική κινητοποίηση έξω από το σχολείο ως απάντηση στην προηγούμενη επίθεση. Τότε, μια οργανωμένη φασιστοομάδα βγαίνει μέσα από το σχολείο οπλισμένη με κοντάρια, ρόπαλα, πέτρες, κράνη, καπνογόνα, ακόμα και μαχαίρια και επιτίθεται στους συγκεντρωμένους, στέλνοντας δύο άτομα στο νοσοκομείο. Την επόμενη μέρα, 29/9, προγραμματίζεται ξανά, αντιφασιστική κινητοποίηση το πρωί, η οποία και πάλι χτυπιέται, αυτή τη φορά και με βόμβες μολότωφ! Στη συνέχεια, οι φασίστες μέσα από το σχολείο χαιρετούν ναζιστικά μπροστά στις κάμερες και φωνάζουν τα γνωστά εμετικά αντικομμουνιστικά συνθήματα. Ταυτόχρονα, μέσα στο σχολείο χτυπάνε μαθητές και μαθήτριες που είχαν καταγγείλει την φασιστική τρομοκρατία στο σχολείο τους! Το απόγευμα της ίδιας μέρας, φασιστικές ομάδες της περιοχής επιτίθενται σε συγκεντρωμένους στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη. Όμως, λίγο πριν ξεκινήσει η μεγαλειώδης αντιφασιστική διαδήλωση, τρέπονται σε φυγή. Κάτω από το βάρος της κοινωνικής πίεσης, η αστυνομία το απόγευμα της 29ης Σεπτέμβρη έκανε προσαγωγές και συλλήψεις φασιστών. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σε σπίτια φασιστών βρέθηκαν από την αστυνομία ρόπαλα, μαχαίρια-σουγιάδες, ακόμα και περίστροφα! Ωστόσο, το γαϊτανάκι των προκλήσεων δεν τελειώνει εδώ, αφού στις 30/9 το πρωί, η γνωστή ομάδα από τα δύο ΕΠΑΛ κατευθύνθηκε προς το ΕΠΑΛ Ευόσμου, όπου έκλεισε το δρόμο, έκαψε κάδο και πέταξε αντικείμενα σε δημοσιογράφους και λεωφορεία.

Είναι φανερό ότι οι συγκεκριμένες ομάδες δρουν κανονικά με σχέδιο και οργανωμένα. Η ανακοίνωση του Μετώπου Νεολαίας της καταδικασμένης ναζιστικής Χρυσής Αυγής, που χαιρετίζει τις φασιστικές επιθέσεις, αποδεικνύει ότι η τελευταία έχει άμεση σχέση με τα γεγονότα. Από τον φυλακισμένο ναζί Κασιδιάρη, μέχρι τον «Ιερό Λόχο» και άλλες ομάδες βγήκαν από τις τρύπες τους για να στηρίξουν τις επιθέσεις και να χύσουν το εμετικό ναζιστικό τους δηλητήριο. Παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, όλος αυτός ο εσμός των νοσταλγών της Χούντας και της ναζιστικής Κατοχής υπάρχει και δρα και τώρα ένιωσε πιο βολικά για να ξανακάνει την εμφάνισή του.

Ωστόσο, δεν θα μπορούσαν αυτές οι επιθέσεις να γίνουν, αν δεν είχαν -τουλάχιστον- την ανοχή του επίσημου κράτους και των παραγόντων του. Για να να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η αστυνομία εμφανίστηκε στο σχολείο τη δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων, στις 29/9, όχι όμως για να πιάσει τους φασίστες κουκουλοφόρους, αλλά για να ρίξει χημικά στους αντιφασίστες συγκεντρωμένους. Το ίδιο και στις 30 το πρωί, όταν εμφανίστηκε διμοιρία ΜΑΤ και απέκλεισε το σχολείο, όχι όμως για τους φασίστες που φυγαδεύτηκαν μέσα στο σχολείο, αλλά για τους αντιφασίστες και μέλη σωματείων που συγκεντρώθηκαν απ’ έξω. Αντίστοιχα, σε λειτουργία μπήκαν τα διάφορα «πλυντήρια» των φασιστών, τα αστικά ΜΜΕ σε τηλεόραση και ίντερνετ, τα οποία αναπαρήγαγαν τη γνωστή θεωρία των 2 άκρων, για να εξισώσουν τις φασιστικές συμμορίες με τους αντιφασίστες αγωνιστές και να αθωώσουν τους πρώτους. Σε αυτή την προκλητική γραμμή κινήθηκε και η Υπουργός Παιδείας, Κεραμέως, που δεν είδε οργανωμένη φασιστική δράση αλλά «μεμονωμένες ομάδες». Ακόμα χειρότερα, ο Υφυπουργός Παιδείας, Συρίγος, προσπάθησε σχεδόν να υπερασπιστεί τους φασίστες, αφού καταδίκασε τη βία «από όπου κι αν προέρχεται» και δήλωσε ότι «βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες», προκαλώντας την κοινή λογική, αφού τα βίντεο υπάρχουν και φαίνεται ποιος έκανε τι. Στην ίδια γραμμή χαϊδέματος των νεοναζί βρίσκεται και ο ακροδεξιός Υπουργός Γεωργιάδης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε ποιοι είναι αυτοί που λένε «Χάιλ Χίτλερ» σε βίντεο μέσα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης απάντησε ότι «δεν έχει κάτσει να κάνει ειδική έρευνα»!

Δεν πρέπει, ωστόσο, να αμελήσουμε την ένοχη σιωπή τής τοπικής διεύθυνσης δευτεροβάθμιας. Ακόμα περισσότερο, πρέπει να καταγγελθεί και η στάση του διευθυντή του 1ου ΕΠΑΛ, ο οποίος σε σχετικό βίντεο από τις 29/9 το πρωί καθοδηγεί και φυγαδεύει μέσα στο σχολείο τους φασίστες κουκουλοφόρους!
Απέναντι στις προκλήσεις και τις επιθέσεις των φασιστών, απέναντι στην προκλητική κάλυψή τους από κυβερνητικούς και τοπικούς παράγοντες, χιλιάδες αντιφασίστες, σωματεία και αριστερές οργανώσεις πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Τερψιθέας στη Σταυρούπολη, το απόγευμα στις 29/9. Οι χιλιάδες του λαού της Θεσσαλονίκης στη συνέχεια ξεχύθηκαν στους δρόμους της γειτονιάς, στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα καταδίκης των φασιστικών επιθέσεων. Τα αντιφασιστικά συνθήματα, όπως τα «Το φασισμό τσακίζουν αγώνες λαϊκοί», «Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό», «Φασίστες συνεργάτες των κατακτητών, ξανά θα σας τσακίσει η πάλη των λαών» δόνησαν την περιοχή. Η μεγαλειώδης αυτή κινητοποίηση ήταν η καλύτερη απάντηση στο φασισμό και όσους τον καλύπτουν. Το Μ-Λ ΚΚΕ βρέθηκε με δικό του πανό στην κινητοποίηση, διαδίδοντας πλατιά την άποψή του, ότι ο αγώνας απέναντι στο φασισμό θα πρέπει να συνδυαστεί με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής. Την επόμενη περίοδο, ο λαός της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, για να απαντήσει ξανά μαζικά σε κάθε είδους φασιστικές προκλήσεις, οι οποίες μπορεί να συνεχιστούν.