Χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι πήραν μέρος στο απογευματινό συλλαλητήριο της 17 Μάρτη στο Σύνταγμα που κάλεσαν, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου πανδημίας, οι Ομοσπονδίες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ).

Η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στη διαδήλωση που ακολούθησε υπογράμμισε για μια ακόμα φορά το εύρος της αγανάκτησης απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που κατακλύζει τη νεολαία και το λαϊκό κόσμο.

Η συσσωρευμένη οργή από την εγκληματική στάση της στο θέμα της προστασίας της υγείας, από την αστυνομική βαρβαρότητα και τις άγριες επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ενάντια στα εργασιακά, εκπαιδευτικά και δημοκρατικά δικαιώματα ξεσηκώνει ολοένα και σε μεγαλύτερη έκταση τους εργαζόμενους και τη νεολαία που -αψηφώντας την τρομοκρατία και σπάζοντας αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις- προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις έντονης αποδοκιμασίας των κυβερνητικών μέτρων και αντίστασης στον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Η μαζικότητα των κινητοποιήσεων δείχνει πως γίνεται πλέον αντιληπτό σε πλατιά κλίμακα ότι η κυβερνητική πολιτική έχει σαν κύριο στόχο της όχι την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά τη χρησιμοποίηση της πανδημίας ως μέσο και δικαιολογία για τη νομοθέτηση σκληρών αντιλαϊκών και αντιδημοκρατικών μέτρων. Τα μέτρα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά συστηματική άρνηση να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και οικονομικό τσάκισμα των λαϊκών στρωμάτων, απαγόρευση και βάναυση καταστολή των λαϊκών και νεολαιίστικων διαδηλώσεων και διαμαρτυριών. Ήδη όμως, οι πραγματικές αντιλαϊκές-αντιδημοκρατικές επιδιώξεις της κυβερνητικής πολιτικής -που προσπάθησε να τις καλύψει με τη μάσκα των “υγειονομικών μέτρων”- αποκαλύπτονται και ενεργοποιούν τη λαϊκή οργή που μετασχηματίζεται σε μαζική λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Το μεγάλο συλλαλητήριο της 17 Μάρτη ήλθε να προστεθεί στην αλυσίδα των μαζικών διαδηλώσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο καιρό και έδειξε πως η αστυνομοκρατία και οι αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις δεν κάμπτουν τον μαζικό αγώνα που έχουν ξεκινήσει οι νεολαιίστικες και λαϊκές μάζες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό αποτυπώθηκε και στα συνθήματα που κατάγγειλαν τα αντιυγειονομικά, τα οικονομικά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και με ιδιαίτερη ένταση τις αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις και την ασύστολη αστυνομική αγριότητα και καταστολή.

Στο συλλαλητήριο και στη διαδήλωση που ακολούθησε πήραν αγωνιστικά μέρος με τα δικά τους μπλοκ και πανό το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ, διακινώντας προκήρυξη και φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και της αστυνομοκρατίας.