Με ιδιαίτερα μαζική συμμετοχή στην συγκέντρωση της Τετάρτης 24/3, διατράνωσε ο εκπαιδευτικός κόσμος της Ικαρίας το αίτημα για το άμεσο άνοιγμα των σχολείων. Η χθεσινή κινητοποίηση διοργανώθηκε από τα Εκπαιδευτικά Σωματεία του νησιού, τους Συλλόγους Γονέων, αλλά και με την συμμετοχή και τη στήριξη και άλλων σωματείων και φορέων. Εκτός από την ΕΛΜΕ Ικαρίας Φούρνων και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, στάση για τη στήριξη και τη συμμετοχή στην κινητοποίηση είχε προκηρύξει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Η συγκέντρωση είχε οριστεί στις 12:00 έξω από το Επαρχείο και ακολούθησε πορεία προς το Δημαρχείο της Ικαρίας, προκειμένου να απαιτηθεί η στήριξη των αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας, από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως κάθε φορά, οι τοπικοί άρχοντες κρύφτηκαν πίσω από την επίκληση της «αναρμοδιότητάς» τους.

Ειδικά η δημοτική αρχή υιοθετώντας επί της ουσίας τη «χρησιμότητα» του κλεισίματος των σχολείων ως μέτρου αντιμετώπισης της πανδημίας, δεν δίστασε να ζητήσει από τους διαδηλωτές προτάσεις διαχείρισης για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Χωρίς βέβαια να έχουν θέσει κανένα ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας τους οι ίδιοι για τις εβδομάδες που τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Πρόκειται για την πάγια τακτική των κυβερνώντων να απαιτούν προτάσεις-λύσεις από τους πολίτες, για τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική την οποία αυτοί εφαρμόζουν. Η κυβερνητική πολιτική, στην οποία πριν λίγο καιρό κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη οι τοπικοί άρχοντες βρέθηκαν στο ρόλο του χειροκροτητή, διαπράττει ένα έγκλημα σε βάρος της νέας γενιάς.

Οι ιοί και οι πανδημίες δεν αντιμετωπίζονται με το κλείσιμο των σχολείων. Η Ελλάδα αποτελεί την μοναδική χώρα στον κόσμο που έχει κλειστά τα σχολεία με μικρά διαλείμματα από τις 6 Νοέμβρη (αν όχι από πέρυσι). Το κλείσιμο των σχολείων ένα χρόνο μετά την εμφάνιση του ιού, δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης, δεν είναι κάποια ένδειξη «υπεύθυνης» πολιτικής, όπως την παρουσιάζουν οι κυβερνώντες. Είναι η απόδειξη μιας εγκληματικής και αδιέξοδης πολιτικής, με ολέθριες συνέπειες για τον λαό και τον τόπο. Και ειδικά για τη νέα γενιά.

Η μαζικότητα, η μαχητικότητα και ο παλμός της κινητοποίησης, καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα του εκπαιδευτικού κόσμου του νησιού να παλέψει για το άνοιγμα των σχολείων εξασφαλίζοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα. Άλλωστε μετά από τόσους μήνες που με κλειστά σχολεία παίζεται το θέατρο της τηλεκπαίδευσης, είναι πλέον καθαρό σε όλους. Η τηλεκπαίδευση δεν είναι εκπαίδευση! Καμία σοβαρή κουβέντα για προχώρημα της ύλης δεν μπορεί να γίνεται με κλειστά σχολεία. Οι στόχοι του αναλυτικού προγράμματος και η εκπαιδευτική διαδικασία μπορούν να ικανοποιηθούν και να προχωρούν μόνο μέσα στην τάξη.

Οι εκπαιδευτικοί φορείς, έδωσαν νέο ραντεβού για κοινή συνάντηση, όπου θα συντονίσουν και θα καθορίσουν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.
Την Τετάρτη παρά την βροχή πραγματοποιήθηκε με σημαντική συμμετοχή νέα πανεκπαιδευτική κινητοποίηση. Πριν τη συγκέντρωση με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ έγινε συνάντηση φορέων για τον συντονισμό και τη συνέχεια των κινητοποιήσεων. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν σωματεία εκπαιδευτικών και σύλλογοι γονέων, έγινε απολογισμός των κινητοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος και αποτυπώθηκε η κοινή βούληση για τη συνέχειά τους.

Την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί νέα συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Κηρύκου στις 12:00, ενώ αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί νέα συνέλευση φορέων για να οριστούν τα αγωνιστικά βήματα της επόμενης εβδομάδας με στόχο πάντα το άνοιγμα των σχολείων.