Χιλιάδες εργαζόμενοι πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην έναρξη της ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη. Η συνεχιζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, οι πετσοκομμένοι μισθοί, το χτύπημα στο 8ωρο, στην ασφάλιση, στα νοσοκομεία, στην παιδεία και στα δημοκρατικά δικαιώματα έχουν συσσωρεύσει οργή στα πλατιά λαϊκά στρώματα. Οι φωτιές του καλοκαιριού αποκάλυψαν σε όλο τον κόσμο τα αποτελέσματα της αντιλαϊκής πολιτικής και των ελλείψεων που αυτή φέρνει. Οι δηλώσεις του Μητσοτάκη και οι υποτιθέμενες «παροχές» των γιγαμπάιτ στη νεολαία μόνο ως κοροϊδία μπορούν να ιδωθούν. Η πρώτη μαζική απάντηση απέναντι σε όλα αυτά αποτελεί ελπιδοφόρο γεγονός για τη συνέχεια.

Παρά το ανοιχτό σαμποτάρισμα της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που δεν κάλεσαν σε συγκέντρωση με πρόφαση τον «υγειονομικό κίνδυνο», οι διαδηλώσεις της ΑΔΕΔΥ και σωματείων, του ΠΑΜΕ, των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ήταν μαζικές. Όλες πέρασαν από τη ΔΕΘ, ενώ η στάση της αστυνομίας ήταν γενικά προκλητική, χωρίς όμως να γίνουν επεισόδια.

Για άλλη μια φορά, η πολυδιάσπαση των συγκεντρώσεων αποτέλεσε ανάχωμα στην ακόμα μεγαλύτερη μαζικοποίησή τους. Στο Άγαλμα Βενιζέλου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και σωματείων, στην οποία συμμετείχαν ορισμένες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Στην πλατεία της ΧΑΝΘ του ΠΑΜΕ, ενώ στην Καμάρα έγινε η συγκέντρωση άλλων δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μαζί με τον α/α χώρο..

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στη συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ με δικό του αυτόνομο μπλοκ, πανό και τα υλικά του. Με συνθήματα όπως το «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «αυτή η πολιτική είναι αντιλαϊκή, δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή» διέδωσε το αγωνιστικό μήνυμά του. Στη διαδήλωση φωνάχτηκαν και συνθήματα ενάντια στην εξάρτηση και τον ιμπεριαλισμό, ενώ όταν το μπλοκ πέρασε από το αμερικανικό προξενείο κυριάρχησαν τα συνθήματα ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις και τις δολοφονικές επεμβάσεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.