Από τη στιγμή που επιβλήθηκαν στη χώρα μας τα κυβερνητικά μέτρα για την «αντιμετώπιση» της εξάπλωσης του κορονοϊού, το Μ-Λ ΚΚΕ τοποθετήθηκε άμεσα, προ­βάλλοντας έναν αγωνι­στι­κό προσανατολισμό για το εργατικό και λαϊκό κίνημα στη νέα πραγματικότητα που βίωσε και βιώνει ο λαός μας. Όλο αυτό το διάστημα, οι δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα πάλεψαν με σταθερό και αποφασιστικό τρό­πο για να αποκρουστούν τα αντιδραστικά ιδεολογήματα της «εθνικής ομοψυχίας» και της «ατομικής ευθύνης». Κόντρα στην επιχείρηση καλλιέργειας ενός κλίματος φόβου και τρομοϋστερίας, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος και της νεολαίας κινήθηκαν δραστήρια, αντιπαλεύοντας πολιτικά και πρακτικά το «σιωπητήριο» που θέλησε η κυ­βέρνηση να επιβάλει σε κάθε φωνή αντ­ίστασης και αμφισβήτησης της πολιτικής της.

Στη βάση αυτή, οι οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας στην Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας συμμετείχαν μαχητικά στις δύο κινητοποιήσεις που κάλεσαν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία στις 7 και τις 28 Απρίλη. Παράλληλα, το τριήμερο 15, 16 και 17 Απρίλη, το Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε πανελλαδική καμπάνια κόντρα στο πλαίσιο της αστυνομικής επιβολής της κυβερνητικής καραντίνας και της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στα Γιάννενα, στην Ηγουμενίτσα, στις Φιλιάτες, στην Άρτα, στην Κέρκυρα, στην Πάτρα, στον Πύργο, στο Βόλο, στη Λαμία, στο Ηράκλειο, στον Άγιο Νικόλαο, στην Ικαρία και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι σύντροφοι και συντρόφισσες του Μ-Λ ΚΚΕ ανήρτησαν πανό σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, ενώ με αφίσες και τρικάκια διέδωσαν σε χιλιάδες εργαζόμενους το αγωνιστικό μήνυμα του κόμματος. Ακόμα, οι σύντροφοι που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης (Εκπαιδευτικός Όμιλος, Φοιτητική/Μαθητική Πορεία) συμμετείχαν με πανό και παρεμβάσεις στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, διακινώντας ταυτόχρονα στο διαδίκτυο ανακοινώσεις και κείμενα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου.

Μπροστά στην επέτειο της εργατικής Πρωτομαγιάς, το Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε δεύτερη πανελλαδική κινητοποίηση στις περιοχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, προπαγανδίζοντας πλατιά το μαχητικό μήνυμα της κόκκινης Πρωτομαγιάς και προβάλλοντας τα αιτήματα ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά μέτρα και για την υπεράσπιση και ενίσχυση της δημόσιας-δωρεάν υγείας, κόντρα στον μαζικό εκφοβισμό και την τρομοκρατία. Πιο συγκεκριμένα:


Στην Αθήνα, το Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής, απ’ όπου με πορεία έφτασε στο Σκοπευτήριο, τόπο θυσίας των 200 κομμουνιστών τη ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944. Εκεί έγινε κατάθεση στεφανιού εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από το σύντροφο Δημήτρη Κοντοφάκα, ενώ ο σύντροφος Άκης Αδαμόπουλος εκφώνησε εκ μέρους της ΚΕ μία σύντομη, μεστή και συγκινητική ομιλία, συνδέοντας τη θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής και τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ ενάντια στον χιτλεροφασισμό, με τους σημερινούς αγώνες που καλείται να δώσει η εργατική τάξη και ο λαός ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή. Με τις κόκκινες σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «Δόξα και τιμή στην Καισαριανή, σε κάθε νεκρό κομμουνιστή», «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές», «Προσλήψεις, ΜΕΘ, νοσοκομεία, δημόσια-δωρεάν, καθολική υγεία», «Όχι στον φόβο και την καταστολή, Αντίσταση-αγώνας και πάλη μαζική», το Μ-Λ ΚΚΕ τίμησε την εργατική Πρωτομαγιά στην ιστορική συνοικία της Καισαριανής, συνδέοντας τους αγώνες του τότε με το σήμερα, πραγματοποιώντας μια μαζική και επιτυχημένη από κάθε άποψη εκδήλωση.


Νότια Αθήνα

Σε όλο το προηγούμενο διάστημα οι σ. της οργάνωσης έδωσαν ζωντανό παρόν σε διάφορα σημεία των συνοικιών στη Νότια Αθήνα. Αναρτήθηκαν πολλά πανό σε κεντρικά σημεία των γειτονιών, μπροστά από σουπερ μάρκετ, τράπεζες, κέντρα υγείας και γενικότερα σε χώρους όπου υπήρχε μια σχετική κίνηση του κόσμου.

Επίσης κολλήθηκαν τόσο οι εφημερίδες τοίχου για την υγεία όσο και η πρωτομαγιάτικη αφίσα, ενώ ρίχτηκαν και χιλιάδες τρικάκια σε γειτονιές λαϊκές και άλλους χώρους. Παρά τις σοβαρότατες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι σ. της οργάνωσης ανταποκρίθηκαν με μεγάλη συνέπεια έτσι ώστε να μεταφέρουν τις θέσεις του κόμματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θεσσαλονίκη


Πάρα την καραντίνα και το κλίμα τρομοκρατίας που επιχείρησε να επιβάλει η κυβέρνηση το τελευταίο δίμηνο με την αρωγή φυσικά όλων των αστικών ΜΜΕ, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη προσπάθησαν και έκαναν αισθητή την παρουσία τους:
Με συμμετοχή και στις 2 συγκεντρώσεις των Υγειονομικών υπαλλήλων σε Ιπποκράτειο και ΑΧΕΠΑ, με πανό, προκηρύξεις και τρικάκια.
Με συμμετοχή στη συγκέντρωση της Καμάρας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς με πανό, αφίσες, προκηρύξεις, τρικάκια και φυσικά το “Λαϊκό Δρό­μο”. Εκεί όπου μαζί με άλλες οργανώσεις, φορείς και συλλογικότητες πραγματοποιήθηκε πορεία με εκατοντάδες κόσμο που κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Με παρεμβάσεις σε γειτονιές της πόλης και στο κέντρο, όπου με αφίσες και τρικάκια προπαγάνδισαν τις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ για τα τελευταία γεγονότα.

Γιάννενα


Πλούσια ήταν η δραστηριότητα του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας στην Ήπειρο. Στα Γιάννενα, όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησε να καταγράφεται η δράση του Μ-Λ ΚΚΕ. Σε ένα μεγάλο μέρος της πόλης κολλήθηκε η Ανακοίνωση στήριξης στον αγώνα των υγειονομικών, η αφίσα για την Πρωτομαγιά, καθώς και το κάλεσμα για τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Επίσης πετάχτηκαν τρικάκια σε σουπερμάρκετ και στο Κέντρο. Τοποθετήθηκαν πανό στα δύο νοσοκομεία που καλούσαν το λαό να παλέψει για δημόσια, δωρεάν υγεία και έγινε παρέμβαση με πανό και με ανακοίνωση στη συγκέντρωση των υγειονομικών στις 28 Απρίλη, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα. Ακόμα, το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς, με ένα αξιόλογο μπλοκ, από το καθιερωμένο σημείο του Εργατικού Κέντρου. Η συγκέντρωση και η διαδήλωση, που έγινε με τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας, ήταν μαζική δεδομένων των συνθηκών, με τη συμμετοχή άνω των 300 ατόμων. Να συνυπολογίσουμε ότι δεν συμμετείχε η ΑΔΕΔΥ (με τη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ), ενώ το Εργατικό Κέ­ντρο, το οποίο ελέγχει το ΠΑΜΕ, ήρθε με αντιπροσωπεία 15 ατόμων και αναχώρησε μετά τη μισή διαδρομή.

Θεσπρωτία

Και στη Θεσπρωτία έφτασε πλατιά το μήνυμα του Μ-Λ ΚΚΕ. Τα πανό που καλούσαν το λαό να παλέψει για δημόσια, δωρεάν υγεία, καθώς και οι αφίσες της Πρωτομαγιάς μπήκαν σε Ηγουμενίτσα, Παραμυθιά και Φιλιάτες. Στις 28 Απρίλη έγινε παρέμβαση με ανακοίνωση στο Νοσοκομείο των Φιλιατών, ενώ αναρτήθηκε και πανό.
Την Πρωτομαγιά, οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ, συμμετείχαν στη συγκέντρωση και στην πορεία στην Ηγουμενίτσα με την προκήρυξη, τα τρικάκια, την εφημερίδα, το κομματικό πανό και με αγωνιστικά συνθήματα.

Άρτα

Στην Άρτα, δραστήρια κινήθηκαν οι σύντροφοι του Μ-Λ ΚΚΕ διακινώντας το κομματικό υλικό. Πανό στήριξης του αγώνα των υγειονομικών και καλέσματος σε αγώνα για δημόσια, δωρεάν υγεία αναρτήθηκε στο 1ο γυμνάσιο. Επίσης, έγινε αφισσοκόλληση στο κέντρο της Άρτας, ενώ στην ίδια περιοχή, καθώς και σε σούπερμάρκετ, πετάχτηκαν τα τρικάκια της οργάνωσης εν όψει της Πρωτομαγιάς.

Βόλος

Παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι σ. στην πόλη του Βόλου, έδωσαν το παρόν και προσπάθησαν να παρουσιάσουν τις θέσεις του κόμματος στους εργαζόμενους και το λαό της πόλης. Για το λόγο αυτό κολλήθηκαν οι αφίσες για την Πρωτομαγιά και ρίχτηκαν τρικάκια σε διά­φορα σημεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Την ημέρα της Πρωτομαγιάς το Εργατικό Κέντρο Βόλου πειθάρχησε στην κυβερνητική γραμμή με αποτέλεσμα να μην γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ το ΠΑΜΕ ακλουθώντας τη γενική του γραμμή έκανε μια συμβολική παρουσία σαν κομήτης και εξαφανίστηκε μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Ηράκλειο


Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι του Μ-Λ ΚΚΕ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας όπου από κοινού με τα μπλοκ του ΚΚΕ (μ-λ) με συνθήματα, ανακοινώ­σεις, τρικάκια και προκηρύξεις διέδωσαν το πρωτομαγιάτικο μήνυμα της ιστορικής μνήμης, της τιμής και του αγώνα. Στη συνέχεια, το κομματικό μπλοκ του Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στην πορεία σωματείων και δυνάμεων κυρίως της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η πορεία ξεκίνησε απο την πλατεία Ελευθερίας και διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου.

Ικαρία

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στη συγκέντρωση που καλέστηκε στο νοσοκομείο της περιοχής, όπου και έγινε τοποθέτηση από εκπρόσωπο της ΕΡΓΑΣ.

Βέροια

Οι σύντροφοι του κόμματος που δραστηριοποιούνται στον Εκπαιδευτικό Όμιλο, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που κάλεσαν οι Παρεμβάσεις Εκπαιδευτικών Ημαθίας, στην πλατεία Δημαρχείου.
Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το Μ-Λ ΚΚΕ στις δύσκολες αυτές συνθήκες του φόβου και της τρομοϋστερίας, όχι μόνο δεν αναδιπλώθηκε και δε συντάχτηκε με το κλίμα της «εθνικής συναίνεσης», όπως έκαναν άλλες δυνάμεις με αναφορά στην αριστερά και το κομμουνιστικό κίνημα, αλλά αντίθετα, πρόβαλε δραστήρια σε όλη την Ελλάδα το αγωνιστικό του μήνυμα.

Το Μ-Λ ΚΚΕ, μπροστά στην απότομη αλλαγή της πολιτικής κατάστασης με τον τρόπο που τοποθετήθηκε και έδρασε έδειξε ότι διαθέτει ιδεολογικά και πολιτικά εφόδια που του επιτρέπουν να προχωρά μπροστά, να παρεμβαίνει με σταθερό και αποφασιστικό τρόπο στον λαό και τους εργαζόμενους και να ακούγεται στο στίβο της ταξικής πάλης.

Σέρρες

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Σερρών για τους Πρόσφυγες διοργάνωσε συγκέντρωση την Πρωτομαγιά στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, με κεντρικά συνθήματα: “δημόσια, δωρεάν – ποιοτική υγεία, παιδεία, δουλειά με αξιοπρέπεια”, “να κλείσει άμεσα το κολα­στήριο ψυχών στο Κλειδί Σιντικής”, “απαιτούμε τη ζωή μας από τους κεφαλαιοκράτες και τις κυβερνήσεις τους που θέλουν να μας την κλέψουν”. Στη συνέχεια ακολούθησε διαδήλωση στους κεντρικούς δρό­μους της πόλης με αξιοπρεπή μαζικότητα, δεδομένων των συνθηκών. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση.