Ηχηρή ήταν η απάντηση της τοπικής κοινωνίας στην προτεινόμενη συγχώνευση του 3ου -14ου Δημοτικού Σχολείου στις 28/11/2018.

Αυτήν τη φορά έγινε ξεκάθαρο ότι η τοπική κοινωνία δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη σε όσους βαφτίζουν τις καταργήσεις σχολικών μονάδων «αναβάθμιση της εκπαίδευσης», τη χειροκίνητη διαλογή εκπαιδευτικών και μαθητών και τη ναρκοθέτηση των πτυχίων της ειδικής αγωγής «περιορισμό της γραφειοκρατίας», ώστε να εμφανίσουν ως «μονόδρομο» και «σωτηρία» μια επιχειρηματικού τύπου λύση. Το υπουργείο θα σκεφτεί δυο και τρεις φορές για όποια αντίπαλη τελική απόφαση, αναλαμβάνοντας και την αντίστοιχη πολιτική ευθύνη. Όσοι ψήφισαν υπέρ, έδρασαν υπό το σκεπτικό της κοινωνικής νομιμοποίησης κυβερνητικών αποφάσεων που προστατεύουν.

Καθοριστική για την απόφαση ήταν η παρουσία του συλλόγου μας, των εκπαιδευτικών των σχολείων, η τοποθέτηση της διευθύντριας του 3ου Δημοτικού και οι σύλλογοι γονέων των σχολείων που από κοινού εξέφρασαν τη διαφωνία τους, τεκμηριώνοντας με επιχειρήματα την αντίθεσή τους απέναντι στη σαθρή επιχειρηματολογία που υπακούει στη λογική της «εξοικονόμησης» ανθρώπινου δυναμικού, τα κλειστά σχολεία, τα πολυπληθή τμήματα, τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, τη συρρίκνωση των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων με την τοποθέτηση ανειδίκευτων μονίμων εκπαιδευτικών στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, σε βάρος μαθητών και αναπληρωτών. Ο συντονισμός και η συσπείρωση στη δράση όλων των θιγόμενων πλευρών, πέραν του ότι ήταν ένα ευχάριστο γεγονός, μέτρησε κάποια βήματα στο κίνημα που εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια έχει υποστεί την ήττα και την παραίτηση.