Συζήτηση για την πραγματικότητα που βιώνει αυτήν τη στιγμή η Βενεζουέλα

(Δελτίο Τύπου, της Πρεσβείας της Βενεζουέλας για την εκδήλωση στο ΣΗΜΑ)

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2019. Την περασμένη Παρασκευή 22 του Φλεβάρη στον Πολιτιστικό Χώρο «ΣΗΜΑ» (Χαριλάου Τρικούπη και Ισαύρων 29Γ’- Εξάρχεια), πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση πάνω στα τελευταία γεγονότα της Βενεζουέλας, με την παρουσία του επιτετραμμένου της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Φρέντι Φερνάντες.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε εισαγωγική τοποθέτηση από εκπρόσωπο του Σήματος, καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος που εκτυλίσσεται αυτήν τη στιγμή στη Βενεζουέλα και ακολούθησε ομιλία του επιτετραμμένου της πρεσβείας, που μίλησε για την κατάσταση αυτήν τη στιγμή στη Βενεζουέλα, τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα 20 χρόνια της Μπολιβαριανής Επανάστασης, τονίζοντας πως η μόνη λύση για το λαό μας είναι ο διάλογος και όχι μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση ή ένας οικονομικός πόλεμος.

Ο Φρέντι Φερνάντες στη συνέχεια, απάντησε στις ερωτήσεις των παρευρισκομένων γύρω από την απόπειρα πραξικοπήματος και τις απειλές των ΗΠΑ, καθώς επίσης και τα πιθανά σενάρια για το μέλλον. Επίσης έγινε καταγγελία των επεμβάσεων του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των δυτικών συνοδοιπόρων του. Συζητήθηκαν επίσης η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το προφίλ των αρχηγών της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας και η στάση της Κυβέρνησης Μαδούρο σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές.

    Οι παρευρισκόμενοι έδειξαν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στον Βενεζουελάνικο λαό, που χρόνια τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο του ιμπεριαλισμού και των ντόπιων αντιδραστικών  δυνάμεων – πρακτόρων των ΗΠΑ.

Εισαγωγική ομιλία από τον Σπύρο Κατσαφάδο

Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι,

Εκ μέρους του Σήματος σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα πολιορκημένη. Πολιορκημένη από τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, που προσπαθεί μανιασμένα με κάθε τρόπο να ανατρέψει την κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο και να φέρει στη θέση της μια κυβέρνηση ανδρεικέλων με πρόεδρο τον αυτοανακηρυγμένο εκλεκτό του, Χουάν Γκου­αϊδό. Πολιορκημένη επίσης από τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι στοιχήθηκαν αμέσως πίσω από τον Τραμπ και προσπαθούν με τελεσίγραφα να επιβάλουν πρόωρες εκλογές με τους όρους που αυτοί θέλουν. Περικυκλωμένη από κράτη με ακροδεξιές κυβερνήσεις συμμαχικές και υποτελείς στον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όπως η Κολομβία και η Βραζιλία.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, ο λαός της Βενεζουέλας είναι αντιμέτωπος με συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις, που επιβάλλουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και έχουν σκοπό να κάμψουν το φρόνημά του και τις αντοχές του.

Κυρώσεις που γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό από την ξενόδουλη δεξιά αντιπολίτευση.

Κυρίως, όμως, είναι αντιμέτωπος με την απροκάλυπτη απειλή της στρατιωτικής επέμβασης από τις ΗΠΑ, στο βαθμό που η κυβέρνηση δεν υποτάσσεται στα τελεσίγραφα για δήθεν «δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές και απορρίπτει την ψευτοβοήθεια – Δούρειο Ίππο των Αμερικανών ιμπεριαλιστών.

Ο ψευτοπρόεδρος Χουάν Γκουαϊδό, με θράσος που μόνο ένας αμερικανολακές μπορεί να έχει, προκαλεί το λαό της Βενεζουέλας λέγοντας ότι σκέφτεται να εγκρίνει τάχα μια αμερικάνικη εισβολή ενάντια στη χώρα του. Την ίδια ώρα παριστάνει ότι ανησυχεί για τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα.

Όσον αφορά το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, οι εξελίξεις στο μέτωπο της Βενεζουέλας το έριξαν σε νέα βάθη αντιδημοκρατικού ξεπεσμού. Ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ευθυγραμμίστηκε ακαριαία με την απαίτηση του Τραμπ να αναγνωριστεί ο εκλεκτός του ως πρόεδρος της Βενεζουέλας, κερδίζοντας έτσι δικαίως τον τίτλο του ταχύτερου υπάλληλου των ΗΠΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε, επίσης γοργά, από τη διγλωσσία τις πρώτες μέρες της κρίσης, στην απόλυτη ταύτιση με τις θέσεις των ιμπεριαλιστών της Δύσης. Αρχικά, μέσω Σκουρλέτη και σε επίπεδο κόμματος, ανακοίνωνε υποκριτικά τη στήριξή του στην κυβέρνηση Μαδούρο. Ταυτόχρονα, σε επίπεδο κυβέρνησης και στα ευρωπαϊκά όργανα στήριζε το ιμπεριαλιστικό αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Επίσης, μέσω του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Κατρούγκαλου, δήλωνε ότι όχι μόνο στηρίζει, αλλά και συνδιαμορφώνει την κοινή θέση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε μέσω της Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία γίνεται σαφές ότι δεν αναγνωρίζεται η εκλογική διαδικασία του περασμένου Μαΐου και απεναντίας αναγνωρίζεται ως νόμιμος θεσμός μόνο η Εθνοσυνέλευση και ως πρόεδρος της χώρας ο επικεφαλής της, ο Χουάν Γκουαϊδό. Ακολούθησε η ανακοίνωση του τμήματος διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία γίνεται λόγος για ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και σε επίπεδο κόμματος υποστηρίζει ανοιχτά τους ιμπεριαλιστές της Δύσης.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας μας σύρθηκε ουσιαστικά στην αμφισβήτηση των δημοκρατικών διαδικασιών μιας άλλης χώρας κατά παραγγελία των ιμπεριαλιστών και αυτό αποτελεί ένα πολύ κακό πεπραγμένο, ειδικά για μια χώρα σαν τη δική μας.

Σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι,

Όπως είχαμε σημειώσει και στην ανάλογη εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Σήμα τον Νοέμβριο του 2017, δεν ταυτιζόμαστε ούτε με την πολιτική φυσιογνωμία της κυβέρνησης του Νίκολας Μαδούρο ούτε με την Μπολιβαριανή διαδικασία. Η θέση μας είναι να προχωρήσει ο λαός της Βενεζουέλας σε ριζικούς κοινωνικούς μετασχηματισμούς στη ζωή της χώρας, συντρίβοντας την αντίδραση της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης και τους πολιτικούς της εκφραστές τύπου Γκουαϊδό, πριν αυτοί πνίξουν στο αίμα το λαό, όπως συνέβη στη Χιλή με τον φασίστα Πινοσέτ. Όμως για μας, η στήριξη μιας χώρας που υπερασπίζεται την εθνική της ανεξαρτησία απέναντι στον ιμπεριαλισμό, είναι ζήτημα αρχής και αντιιμπεριαλιστικής στάσης.

Και η ταξική μας αλληλεγγύη προς το λαό της Βενεζουέλας είναι αυτονόητη.

Όπως αυτονόητη είναι και σε συνθήκες ιμπεριαλιστικής επίθεσης και περικύκλωσης η στήριξή μας προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στο βαθμό που αντιστέκεται στα ιμπεριαλιστικά δολοφονικά σχέδια και προβαίνει σε κινήσεις στήριξης του λαού.

Πριν ενάμιση χρόνο, σ’ αυτή την αίθουσα, είχαμε εκφράσει ξανά αυτή τη θέση, όταν είχαμε καλέσει τον τότε πρέσβη να μας μιλήσει για το ζήτημα της Βενεζουέλας. Θα θυμάστε ότι είχαμε γίνει αποδέκτες κριτικής για τη στάση μας. Νομίζουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνουν με τον πιο ηχηρό τρόπο την ορθότητα της στάσης μας και αφαιρούν το έδαφος για οποιεσδήποτε παιδαριωδίες σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Κάτω τα χέρια απ΄τη Βενεζουέλα, κάτω οι ιμπεριαλιστές δολοφόνοι των λαών, ήταν και παραμένει η στάση μας, αλληλεγγύη στους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιβολή, ήταν και παραμένει η τοποθέτησή μας.

Νίκη του λαού της Βενεζουέλας θα είναι νίκη όλων μας.