Στις 5/12, για τρίτη συνεχόμενη Κυριακή πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κλειστό εδώ και 8 χρόνια πρώην νοσοκομείο Λοιμωδών. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και συλλογικοτήτων της πόλης και αφού συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο, άνοιξαν την καγκελόπορτα, εισήλθαν στον προαύλιο χώρο και πραγματοποίησαν συνέλευση για τις περαιτέρω δράσεις. Στη συνέχεια μπήκαν και στο εσωτερικό του πρώην νοσοκομείου, όπου με την κάλυψη τηλεοπτικών καμερών φάνηκε το πόσο λειτουργικό είναι, σε αντίθεση με τις φήμες περί «ερείπιου». Αποφασίστηκε δε, νέα συγκέντρωση την άλλη Κυριακή 12/12 με προσυγκέντρωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας. Όπως και το Σάββατο 18/12 στην πλατεία Αριστοτέλους, συγκέντρωση – διαδήλωση. Οργανώσεις και δημοτικά σχήματα συμμετείχαν, το ίδιο και το Μ-Λ ΚΚΕ που στηρίζει αυτόν τον αγώνα. Καλούμε στις δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις, ενώ το ζήτημα τώρα είναι, ειδικά η κεντρική διαδήλωση στις 18/12, να πάει στα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τους μαζικούς φορείς, ώστε να πάρει έκταση το θέμα και να μπορέσει να κινητοποιηθεί πλατιά ο κόσμος. Το Μ-Λ ΚΚΕ μοίρασε στη συγκέντρωση-συνέλευση την παρακάτω ανακοίνωση:

Μαζικός παλλαϊκός αγώνας
για δημόσια δωρεάν υγεία και ενίσχυση του ΕΣΥ

Το «Λοιμωδών» ανήκει σε εκείνα τα νοσοκομεία τα οποία έκλεισαν από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2013 και δεν άνοιξε από τότε. Όλες οι κυβερνήσεις που υπηρετούν τη μνημονιακή πολιτική, συνέχισαν και κλιμάκωσαν το έγκλημα της διάλυσης της δημόσιας δωρεάν υγείας. Και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της ΝΔ σήμερα.

Πολύ περισσότερο όμως, τα αποτελέσματα φαίνονται σήμερα. Το ΕΣΥ έχει αφεθεί στη μοίρα του, η κυβέρνηση της ΝΔ πέρυσι έκοψε 572 εκ. από τον προϋπολογισμό του 2021 και φέτος θα ξανακόψει πάνω από 800 εκ! Οι υγειονομικοί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει, γίνεται διαλογή ασθενών, λόγω των ανύπαρκτων ΜΕΘ, ενώ ασθενείς με κορονοϊό κοιμούνται σε ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων!

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, κυβερνητικά στελέχη προκλητικά μιλούν για «πολυτέλεια» το να μιλάμε για ισχυρό ΕΣΥ, ενώ υπερασπίζονται την πολιτική του κλεισίματος των νοσοκομείων, μεταξύ αυτών και του «Λοιμωδών». Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αντί να πάρει πραγματικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, με άνοιγμα νοσοκομείων, πλήρη στελέχωσή τους με προσωπικό και εξοπλισμό, μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, αύξηση των ΜΜΜ, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Βρίσκει στην πανδημία μια ευκαιρία για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεσή της. Προωθεί την πολιτική των απολύσεων, της φτώχειας, της ακρίβειας, του χτυπήματος της δημόσιας δωρεάν υγείας – παιδείας. Το χτύπημα των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Ακριβώς για να περάσουν αυτήν την πολιτική, τώρα φορτώνουν στους ανεμβολίαστους την πορεία της πανδημίας. Με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού άλλωστε, η κυβέρνηση προωθεί τις απολύσεις, εκτός των άλλων, 7.000 υγειονομικών. Τώρα βάζει και πρόστιμα στους ανεμβολίαστους, ενώ ετοιμάζεται για τη γενίκευση της υποχρεωτικότητας και των απολύσεων.

Η κάθε μορφής διάκριση και η όποια υποχρεωτικότητα δεν αποτελούν μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα.

Στοχεύουν στην κατασκευή ενόχων και στη μετάθεση των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών.

Στοχεύουν στην πειθάρχηση και τη διαμόρφωση αντιδραστικών συνθηκών για την επιβολή μιας ολέθριας πολιτικής. Στοχεύουν στη δικαιολόγηση των απολύσεων. Στοχεύουν στην ανεμπόδιστη συνέχιση της διάλυσης του ΕΣΥ. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορούν να έχουν στο ζήτημα του εμβολιασμού είναι να δίνουν τροφή στην ακροδεξιά και να μετατρέπουν τους ανεμβολίαστους σε αντιεμβολιαστές.

Ο λαός, η νεολαία, οι εργαζόμενοι μέσα από τα συνδικάτα και τους συλλόγους τους πρέπει τώρα να απορρίψουν χωρίς «αν» και «αλλά» την αντιλαϊκή πολιτική και τα παραπάνω μέτρα. Να υψώσουν πύργο αντίστασης ενάντια στην προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης και του κοινωνικού κανιβαλισμού.

Να αγκαλιάσουν με τα αιτήματα, την αλληλεγγύη και κυρίως τους αγώνες τους όλα τα κομμάτια που έχουν στοχοποιηθεί από την κυρίαρχη πολιτική και να ενωθούν στον αγώνα για την ενίσχυση του ΕΣΥ και τη λήψη πραγματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.