ΒΟΛΟΣ – ανταπόκριση

Το Σάββατο 29/5, έγινε στο χώρο πίσω απ’ το δημαρχείο της πόλης συγκέντρωση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – δήμου και Lafarge – ΑΓΕΤ για την καύση σκουπιδιών αλλά και βιομηχανικών αποβλήτων στο εργοστάσιο. Τα σχέδια αυτά που βρίσκουν αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που επιβαρύνουν σημαντικά το ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον, αποτέλεσαν για μια ακόμα φορά την αιχμή του δόρατος στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε είχε μια σχετική μαζικότητα, έκανε πορεία στην πόλη και χρωματίστηκε απ’ τη πολυχρωμία των συγκεντρωμένων. Την ευθύνη της συγκέντρωσης είχε η πρωτοβουλία ενάντια στην καύση των σκουπιδιών «no burn», που δημιουργήθηκε κόντρα στην προηγούμενη επιτροπή που είχε οργανώσει τις παλιότερες κινητοποιήσεις για το ίδιο ζήτημα. Μάλιστα ένα χαρακτηριστικό της νέας επιτροπής είναι η σκληρή κριτική που άσκησε με ανακοίνωσή της για την αποχή του ΠΑΜΕ και των εργατικών σωματείων που αυτό ελέγχει, καθώς και στους πρώην συμμάχους της που για τους δικούς τους λόγους απείχαν επίσης απ’ την κινητοποίηση.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον βουλευτή Μεϊκόπουλο και την αντίστοιχη δημοτική κίνηση.

Η παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδραση των συγκεντρωμένων, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον Φάμελο είχε παραχωρήσει την αδειοδότηση της ΑΓΕΤ για να προχωρήσει στην καύση των σκουπιδιών και τώρα επιχειρεί να ξεπλύνει την πολιτική του αυτή.
Το Μ-Λ ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τις προηγούμενες μέρες καλούσε το λαό της πόλης να πάρει μέρος στη συγκέντρωση και να εκφράσει για μια ακόμα φορά την αντίθεσή του στα αντικοινωνικά μέτρα κυβέρνησης – δήμου, που καταστρέφουν το περιβάλλον και επιβαρύνουν την υγεία του. Ταυτόχρονα, με το μοίρασμα της ανακοίνωσης του κόμματος καλούσε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να αγωνισθούν ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη που σαρώνει όλα τα εργατικά δικαιώματα όπως το οχτάωρο, την κυριακάτικη αργία, τις συλλογικές συμβάσεις, το δικαίωμα της συνδικαλιστικής δράσης των εργαζομένων και τόσα άλλα.