Στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, πλωτά του λιμενικού, κομβόι αυτοκινήτων και λεωφορείων, δεκάδες στελέχη συνοδείας του περιοδεύοντα θιάσου, αστυνομικοί και ασφαλίτες που εμφανίστηκαν στο νησί μέρες πριν, όλα, για την επιτυχία της πρωθυπουργικής φιέστας.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ πεταμένα, σε μια περίοδο που το ΕΣΥ διψάει ακόμη και για ένα ευρώ. Χρήματα του έγκλειστου ελληνικού λαού, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο με στόχο την εξαπάτησή του.
Και τη μέρα της φιέστας όλα στη θέση τους. Ακόμη και οι μαθητές της Θύμαινας, στη χώρα που τα σχολεία έκλεισαν για δυόμισι μήνες, βρέθηκαν στα θρανία για να πουν -«αυθόρμητα» πάντα- πόσο αγαπούν τον πρωθυπουργό! Τσαμπουνιέρηδες και παρατρεχάμενοι, τοπικοί άρχοντες και κομματάρχες, όλοι χαμογελαστοί και ικανοποιημένοι στον πρωθυπουργικό θίασο.

Ο Μητσοτάκης, κατά τα συνήθη, μοίρασε καθρεφτάκια στους ιθαγενείς της Ικαρίας και των Φούρνων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πανηγυρίζει για τις υποσχέσεις… αυτού που γκρέμισε το ΕΣΥ, που εισηγείται τις πολιτικές της εγκατάλειψης των νησιών του Αν. Αιγαίου, τις πολιτικές που αφήνουν αυτά τα νησιά με δύο ακτοπλοϊκές συνδέσεις την εβδομάδα. Από αυτή την άποψη οι τοπικοί δήμοι, ως μετέχοντες και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο στην πρωθυπουργική φιέστα, έχουν βαρύτατες ευθύνες.

Σαφής στόχος και αυτής της φιέστας ο εξωραϊσμός μιας βάρβαρης και εγκληματικής πολιτικής. Της πολιτικής της διάλυσης του ΕΣΥ και της ιδιωτικοποίησης της υγείας της πολιτικής των ατελέσφορων λοκ­ντάουν, των εγκλεισμών, των απαγορεύσεων, των χουντονόμων, της αστυνομοκρατίας και των προστίμων· της πολιτικής των κλειστών σχολείων και της διάλυσης ολό­κληρων τομέων και εργασιακών κλά­δων.

Πολύ σωστά, από την πρώτη στιγμή, τα μέλη και οι φίλοι της Πυξίδας που συνεδρίασαν με την ανακοίνωση της επίσκεψης (3/2), όρισαν τη φιέστα ως πρόκληση για τον τόπο και κατευθύνθηκαν στην οργάνωση κινητοποίησης για τη μέρα αυτή. Στα πλαίσια της Πυξίδας συναντήθηκαν μέλη και φίλοι του Μ-Λ ΚΚΕ, της ΕΡΓΑΣ, καθώς και ανένταχτοι αγωνιστές και συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται σε σωματεία του νησιού και κυρίως στην ΕΛΜΕ και το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου (ΣΕΝΙ). Η κατεύθυνση να υπάρξει ένα όσο το δυνατόν πλατύτερο κάλεσμα μέσω των μαζικών συνδικαλιστικών φορέων του νησιού, όπως κρίνεται και από το αποτέλεσμα, ήταν σωστή.
Την επομένη, με συνέλευσή του, ο ΣΕΝΙ κάλεσε σε συγκέντρωση στις 10:00 π.μ. του Σαββάτου στο Νοσοκομείο. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε άμεσα η ΕΛΜΕ αλλά και η Πυξίδα με δημόσια καλέσματα. Τα υπόλοιπα σωματεία και φορείς του νησιού, που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ, κινήθηκαν στη γραμμή τής μυστικά οργανωμένης συμβολικής διαμαρτυρίας, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η συγκέντρωση και συνολικά η κινητοποίηση που οργανώθηκε από το ΣΕΝΙ, παρά την αστυνομοκρατία και το κλίμα που δημιουργήθηκε από την άφιξη ισχυρών (για τα μέτρα του νησιού) δυνάμεων αστυνομίας και ασφάλειας, η πρώτη που οργανώθηκε ενάντια στον περιοδεύοντα κυβερνητικό θίασο, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Η συγκέντρωση που ξεκίνησε στις 10:00 στο νοσοκομείο, με χαιρετισμούς, τοποθετήσεις και την κεντρική ομιλία του προέδρου του ΣΕΝΙ, κατευθύνθηκε με πορεία προς το λιμάνι. Με παλμό και συνθήματα έγινε η «υποδοχή» του πρωθυπουργού, ενώ αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι -παρά τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις- κατάφεραν να ξαναβρεθούν στο χώρο του νοσοκομείου και να χαλάσουν τη φιέστα των εγκαινίων.