Συγκέντρωση για την «Ημέρα Περιβάλλοντος» οργάνωσαν διάφοροι φορείς και συλλογικότητες την Παρασκευή 5η Ιούνη στις 7μμ στα Γιάννενα, έξω από την Περιφέρεια.
Η κομματική οργάνωση του Μ-Λ ΚΚΕ εξέδωσε σχετική Ανακοίνωση και είχε αυτοτελή παρέμβαση στην συγκέντρωση με πανό και προκήρυξη.
Παρέμβαση έγινε και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας στα Γιάννενα έξω από την Ακαδημία την Πέμπτη, 4η Ιούνη στις 7μμ.
Εν τω μεταξύ τοποθετήθηκε αφίσα και μοιράστηκε η προκήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ για την αλληλεγγύη στους εξεγερμένους των ΗΠΑ, σε Ηγουμενίτσα και Γιάννενα.

Στην προκήρυξη του Μ-Λ ΚΚΕ σχετικά με την «5η Ιούνη, Ημέρα Περιβάλλοντος», τονίζονται τα παρακάτω:

Να αντισταθούμε στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς
και να μην επιτρέψουμε την παραπέρα καταστροφή
του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής μας

Σε συνθήκες έντασης ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και βάρβαρης καπιταλιστικής ανάπτυξης, με μοναδικό στόχο το κέρδος, διαμορφώνονται εγκληματικά σχέδια επεμβάσεων στο περιβάλλον, με σοβαρές συνέπειες στην κλιματική αλλαγή, διαλύοντας τις όποιες αυταπάτες περί σωστής διαχείρισης του περιβάλλοντος.

Και στη χώρα μας ο νέος περιβαλλοντοκτόνος νόμος εντάσσεται σε ένα συνολικό εγκληματικό σχέδιο της κυβέρνησης, που περιλαμβάνει το κτύπημα και την κατάργηση της χρήσης του λιγνίτη μέχρι το 2028, τη διάλυση και εκποίηση της ΔΕΗ, την επέκταση των βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) και των εξορύξεων υδρογονανθράκων, σε κάθε άγρια, παρθένα, όμορφη και ελεύθερη γωνιά της Ελλάδας, από τις κορυφές των Αγράφων μέχρι το τελευταίο ελληνικό νησί, μέσα σε αρχέγονα δάση και ρέματα, δίπλα σε λίμνες και αρχαιολογικούς χώρους, πάνω σε ποτάμια και γραφικές παραλίες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, βρήκε την ευκαιρία να ψηφίσει στην Βουλή το νέο νόμο για το περιβάλλον, που έρχεται να σαρώσει ό,τι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με βασικό στόχο την επιτάχυνση των «επενδύσεων» από τη μεριά των κεφαλαιοκρατών μέσα σε Προστατευόμενες Περιοχές, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στο λαό, στο περιβάλλον, στα οικοσυστήματα.

Με απατηλά συνθήματα όπως, «πράσινη-βιώσιμη ανάπτυξη», «πράσινη οικονομία» και υλοποιώντας κατευθύνσεις της ΕΕ και προεκλογικές υποσχέσεις στο ΣΕΒ, έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των επενδύσεων των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ και την πράσινη ενέργεια, λιμναζόντων γερμανικών -κυρίως- κεφαλαίων, που ψάχνουν να βρουν διέξοδο από την κρίση που πλήττει άγρια την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Ο νέος νόμος «απελευθερώνει» πλήρως την ήδη προβληματική διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης:
Καταργεί το καθεστώς προστασίας των περιοχών «Natura» και άλλων Προστατευόμενων Περιοχών, με δυνατότητα «επενδύσεων» και μέσα σε αυτές, από το κατασκευαστικό – τουριστικό κεφάλαιο, τις εξορυκτικές – μεταλλευτικές εταιρίες.

Αναθέτει όλη ή τμήμα της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε «πιστοποιημένους» ιδιώτες αξιολογητές ακόμη και σε ΜΚΟ (!!!).
Καταργεί την άδεια παραγωγής για τις ΑΠΕ και την αντικαθιστά από μια απλή «βεβαίωση παραγωγού» (!!!), με στόχο την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, βαφτίζοντας «περιβαλλοντική προστασία» τις χιλιάδες νέες ανεμογεννήτριες και τα δεκάδες χιλιάδες φωτοβολταϊκά σε όλη την χώρα.
«Απλοποιεί» τη διαδικασία των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με την επιτάχυνση διαδικασιών έκδοσης Αποφάσεων και με την μείωση του χρόνου έκδοσής των.
Ιδιωτικοποιεί το δημόσιο εθνικό δίκτυο διανομής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ.
Καταργεί την αυτοτέλεια των πολύπαθων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.
Ακυρώνει τους μέχρι σήμερα δασικούς χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και δημιουργεί «οδικό χάρτη», που θα νομιμοποιεί κάθε παράνομη αλλαγή στη χρήση και καταπάτηση κρατικών δασών.

Πέρα όμως από την καταστροφή του περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τα σχεδιαζόμενα δίκτυα αγωγών μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου, συνιστά την ακόμη βαθύτερη ενεργειακή και πολιτική εξάρτηση της χώρας, εγκυμονεί και κινδύνους από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών, των αγωγών και των κάθε λογής πηγών ενέργειας.

Γι’ αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να αντισταθούμε σε όλον αυτόν τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, να μην επιτρέψουμε την παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος και την υποβάθμιση της ζωής μας. Οι κινητοποιήσεις κατοίκων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δείχνουν ότι αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος.

Το Μ -Λ ΚΚΕ καταδικάζει την κυβερνητική πολιτική και καλεί το λαό με τους αγώνες του να παλέψει ώστε «να μείνουν στα χαρτιά» οι «επιχειρήσεις» άλωσης και καταλήστευσης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας από τα αρπακτικά του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου.