Μέσα στις επικίνδυνες για τους λαούς της περιοχής συνθήκες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Τούρκικη κυβέρνηση προχώρησε σε μια νέα επιθετική κίνηση κάνοντας στρατιωτική εισβολή στη Συρία καταπατώντας για μια ακόμη φορά την εδαφική της ακεραιτότητα. Ο πολύπαθος συριακός και κουρδικός λαός βρίσκονται ξανά στην μέγγενη των πολεμικών ανταγωνισμών. Ο λαός μας πρέπει να βρεθεί και πάλι στη πρώτη γραμμή συμπαράστασης και αλληλεγγύης.
Στα πλαίσια αυτά, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα σύσκεψη οργανώσεων και συλλογικοτήτων με στόχο την πραγματοποίηση διαδήλωσης καταγγελίας της Τούρκικης εισβολής και αλληλεγγύης στο Συριακό και Κουρδικό λαό. Παρά τις «γνωστές» διαφωνίες που προέκυψαν, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί διαδήλωση την Τρίτη 22 Οκτωβρίου στις 6.30μμ μπροστά από την Περιφέρεια.
Από την μεριά μας ο πολιτιστικός χώρος «ΣΦΗΝΑ» πραγματοποίησε εκδήλωση την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου το βράδυ με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και πολεμικές επεμβάσεις. Οι εξελίξεις σε Αιγαίο και Μέση Ανατολή”. Στην εκδήλωση, με καλή συμμετοχή του κόσμου, αναπτύχθηκαν οι θέσεις μας από τον σύντροφο Π. Αλεξίου και στη συνέχεια έγινε πλούσιος διάλογος με αναφορές σε ειδικότερες πτυχές του θέματος. Για το ίδιο θέμα κολλήθηκαν δεκάδες αφισέτες του Μ-Λ ΚΚΕ στην πόλη.
Επίσης η ΛΑ-ΑΑΣ πραγματοποίησε παρέμβαση με ντουντούκα και προκήρυξη στην πλατεία μπροστά στην Περιφέρεια την Τρίτη 15 Οκτωβρίου. Την Πέμπτη η ΕΡΓΑΣ συμμετείχε με δικό της μπλοκ στη διαδήλωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ενάντια στο αντεργατικό πολυνομοσχέδιο. Η διαδήλωση υπολείπονταν σε μαζικότητα, καταδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ότι το πραγματικό πρόβλημα του κινήματος είναι ένας πραγματικά ταξικός αγωνιστικός προσανατολισμος που μπορεί να συσπειρώσει εργαζόμενους, νεολαία, άνεργους κλπ. Στη διαδήλωση και στη συνέχεια στην πλατεία μοιράστηκε κομματική προκήρυξη για το θέμα.