Μία ακόμα μονάδα αποθήκευσης και αεροποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) πρόκειται να γίνει στην είσοδο του λιμανιού του Βόλου στην περιοχή Πευκάκια. Την χορήγηση της άδειας Α.Σ.Φ.Α. (Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου) στην Καταριανή θυγατρική εταιρεία φυσικού αερίου Meditteranean gds, η οποία έχει στενή σχέση με την αμερικάνικη εταιρεία Exxon Mobile, έδωσε η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και θα λειτουργήσει μέσα στο 2023. Είναι η Τρίτη μονάδα υγροποιημένου αερίου μετά την Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο.
Η εγκατάσταση FSRU- LNG θα ανέρχεται σε 180.000 m3, με τέσσερεις πλωτές δεξαμενές σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης, που σε συνδυασμό με την καρκινογόνο καύση σκουπιδιών απ’ την ΑΓΕΤ-LAFARGE και την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα, κάνουν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο περιβάλλον για την υγεία των κατοίκων.

Εκτός απ’ τις περιβαλλοντικές συνέπειες, η συγκεκριμένη μονάδα θα είναι μία πλωτή βόμβα μεγατόνων σε περίπτωση ατυχήματος. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι στην Αλγερία, στο Plymouth της Washington και στη Κίνα, από εκρήξεις τραυματίσθηκαν και σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι και καταστράφηκαν κτίρια σε μεγάλη απόσταση.
Ήδη από το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με οδηγίες των ΗΠΑ, είχε στα σχέδιά της τον λεγόμενο «κάθετο ενεργειακό δρόμο», «την σπουδαιότητα διαφοροποίησης και οδεύσεων» για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ και στα Βαλκάνια, προς όφελος φυσικά των αμερικανικών συμφερόντων απέναντι στα ρωσικά συμφέροντα και τα σχέδια της Κίνας. Η ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία έφερε προφανώς μεγάλες αλλαγές στον ανταγωνισμό των ενεργειακών πόρων. Όμως, πριν ακόμη ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία είχαν εκτοξευθεί οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να παρασυρθούν οι τιμές και σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Είναι άγνωστο μέχρι πού θα φτάσουν, αν η Ρωσία κλείσει κάποια στρόφιγγα ή ακόμα αν αυξήσει τις τιμές των συμβολαίων που έχει υπογράψει.

Όμως, είναι γεγονός ότι πριν μερικά χρόνια αυτοί που τώρα προκρίνουν το υγροποιημένο φυσικό αέριο, οι ίδιοι έλεγαν ότι ήταν ασύμφορο λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς του. Τι άλλαξε τώρα; Μία σκέψη που μπορεί κάποιος να κάνει είναι ότι η τόσο μεγάλη αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου -που φέρνει βέβαια τεράστια κέρδη στους ενεργειακούς κολοσσούς- δεν συμβαίνει μόνο εξαιτίας της κρίσης Ρωσίας – Ουκρανίας και Ρωσίας – ΕΕ. Αυτό ίσως ήταν το πρόσχημα. Με μία ακόμα «γενναία» αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι τιμές θα προσεγγίσουν την τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου, έτσι ώστε να «συμφέρει» η προώθησή του στην αγορά ενέργειας. Οι λαοί της Ευρώπης όχι μόνο δεν έχουν τίποτε να κερδίσουν απ’ τα σχέδια αυτά, αλλά θα βιώσουν ακόμη πιο έντονα την ακρίβεια και τη φτώχεια.

Στην Ελλάδα, με το πρόσχημα της επίλυσης του ενεργειακού προβλήματος και τη δημιουργία κάποιων θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες ξεπουλάνε τα πάντα στα εφοπλιστικά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά κυρίως εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ΕΕ. Έχοντας διαλύσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και μέσα απ’ την αντιαγροτική πολιτική, η κατάσταση οδηγείται σε αδιέξοδο. Με μισθούς και συντάξεις πείνας, με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο μας καλούν για μια ακόμα φορά να πληρώσουμε τα δικά τους σπασμένα. Μια ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που δίνει ψίχουλα -με κάποια μικρά βοηθήματα- στα φτωχότερα λαϊκά στρώματα. Μας ζητάνε να δεχτούμε ότι έτσι θα ξεπεραστεί η κρίση. Όμως οι λογαριασμοί στο ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που φτάνουν στα νοικοκυριά είναι αυξημένοι 200% και 300%. Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, η ζωή του λαού μας γίνεται δυσβάσταχτη. Απ’ την άλλη μεριά όμως οι επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι γενναίες. Όσο για τις κορώνες για «πράσινη οικολογική ενέργεια» και επενδύσεις στην οικονομία που θα την κάνουν ανταγωνιστική, δεν είναι παρά μόνο προεκλογικά λόγια.

Έχοντας μετατρέψει τη χώρα μας σε μια ατελείωτη αμερικανονατοϊκή βάση, με την εμπλοκή της χώρας μας στα σχέδια των ΗΠΑ- ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, η χώρα μας μπαίνει στο στόχαστρο σε περίπτωση γενικευμένης σύρραξης ή αντιποίνων. Ειδικά ο Βόλος με το στρατόπεδο Γεωργούλα στο Στεφανοβίκειο και τη βάση ελικοπτέρων και πεζοναυτών, με το λιμάνι να μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και στρατιωτική βάση για τα αμερικανικά πλοία, είναι στην πρώτη γραμμή κινδύνου.

Για τον λόγο αυτό η χώρα μας πρέπει να απεμπλακεί απ’ τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, να μην υπάρξει κανένας στρατιώτης έξω απ’ τα σύνορα της χώρας.

Να παλέψουμε για να:
• Μην δημιουργηθεί η μονάδα FSRU στο Βόλο.
• Να κλείσει η βάση του θανάτου στο Σταφανοβίκειο.
• Αγώνας ενάντια στην ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας από ΗΠΑ-ΕΕ.
• Οι λαοί δεν έχουν ανάγκη από προστάτες.
• Αγώνας για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
• Κάτω η πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των απολύσεων και της υποτέλειας.

Γαβριήλ Μαργαρίτης
συνταξιούχος – μηχανουργός