Πραγματοποιήθηκαν οι συγκεν­τρώ­σεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς τη Μ. Τετάρτη με χαμηλή -σε γενικές γραμμές- συμμετοχή εργαζομένων στις απεργιακές συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγελθεί.

Αθήνα

Στην Αθήνα, η χαμηλή αυτή συμμετοχή αποτέλεσε συνέπεια της διαλυτικής και υπονομευτικής στάσης των ηγεσιών του συνδικαλιστικού κινήματος, ιδιαίτερα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό της στάσης τους αυτής, όχι μόνο η παντελής απουσία μέτρων, ενημερώσεων στους χώρους δουλειάς και προετοιμασίας της απεργίας, αλλά και το γεγονός πως ακόμη και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, σε διαφορετικό σημείο, με διαφορετική εξέδρα και διαφορετικά πανό καλούσε η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, και σε άλλη απεργιακή συγκέντρωση καλούσε η ΑΔΕΔΥ.

Από την άλλη, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, με τη γνωστή τους τακτική, καλούσαν σε διασπαστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ενώ σε άλλη συγκέντρωση στα Προπύλαια καλούσαν ορισμένες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αναρχικού χώρου. Η πρακτική αυτή, των διαιρετικών και ξεχωριστών συγκεντρώσεων αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά πόσο διαλυτική είναι για το εργατικό-λαϊκό κίνημα, πόσο καλλιεργεί την ηττοπάθεια και την απογοήτευση στους εργαζόμενους και το λαό. Ιδιαίτερα μάλιστα, όταν όλη αυτή η διασπαστική πολιτική έχει από πίσω της εκλογικές επιδιώξεις και σκοπούς.

Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση των συνδικάτων στην πλατεία Κλαυθμώνος, συγκροτώντας ένα μαχητικό μπλοκ που σε όλη τη διάρκεια της πορείας, μέχρι το Σύνταγμα και τα Προπύλαια, φώναζε συνθήματα για την Εργατική Πρωτομαγιά, ενάντια στην αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας και της ανεργίας, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς, καθώς και συνθήματα αλληλεγγύης στον αγώνα του αδούλωτου παλαιστινιακού λαού, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.

Καισαριανή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28/4 η εκδήλωση μνήμης και τιμής του Μ-Λ ΚΚΕ για την επέτειο των 80 χρόνων από την Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς κατακτητές.
Λίγο μετά τις 9:00, οι δεκάδες συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής ξεκίνησαν να βαδίζουν προς το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, φωνάζοντας συνθήματα για τους 200 της Καισαριανής, για τον εαμοελασίτικο αγώνα, αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στον αδούλωτο παλαιστινιακό λαό, καθώς και ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Όταν η πορεία με τις κόκκινες σημαίες και με ιδιαίτερο παλμό έφτασε στο Σκοπευτήριο, οι σύντροφοι Γιώργος Σόφης και Σπύρος Κατσαφάδος κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο για τους 200 στο χώρο μπροστά από τον τοίχο που εκτελέστηκαν. Στη συνέχεια, ο σύντροφος Ιάσονας Αδριανός εκφώνησε την ομιλία εκ μέρους της ΚΕ, καλώντας στο κλείσιμό του τους συγκεντρωμένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών. Υπό τους ήχους του «Επέσατε θύματα» και τις υψωμένες γροθιές των συγκεντρωμένων, η εκδήλωση έκλεισε με συνθήματα.

Ιωάννινα

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στα Ιωάννινα. Με την παρουσία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Εργατικού Κέντρου και αρκετών σωματείων. Το Μ-Λ ΚΚΕ πήρε μέρος με δικό του πανό και μπλοκ στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, μοίρασε τα υλικά του, ενώ με τα συνθήματα ανέδειξε τον «κόκκινο» χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς, καθώς και την ανάγκη του αγώνα στο σήμερα. Η διαδήλωση πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο Εργατικό Κέντρο από όπου ξεκίνησε.

Ηγουμενίτσα

Και στην Ηγουμενίτσα πραγματοποιήθηκε ο γιορτασμός της Εργατικής πρωτομαγιάς. Το Μ-Λ ΚΚΕ κάλεσε με πανό τους εργαζόμενους και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚ Θεσπρωτίας στην πλατεία Δημαρχείου στις 10:30 π.μ. στην Ηγουμενίτσα. Μέσα σε δυσμενείς συνθήκες για το λαό και τη χώρα και κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να υπονομεύσει το γιορτασμό με την μετάθεσή του, η συγκέντρωση και στη συνέχεια η πορεία κινήθηκε από την άποψη της μαζικότητας σε χαμηλά επίπεδα. Στην πορεία τα μπλοκ της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αυτό το μπλοκ με πανό του Μ-Λ ΚΚΕ εκφράσανε με μαχητική συνθηματολογία τις απαιτήσεις των καιρών έτσι ώστε με τη δύναμη των μαζικών αγώνων να ανακόψουμε την αντιλαϊκή κυβερνητική λαίλαπα, για την ειρήνη και φιλία των λαών και για ελεύθερη Παλαιστίνη! Για να δυναμώσουμε τον μαζικό αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό αγώνα. Στη συγκέντρωση και στην πόλη μοιράστηκε η κομματική προκήρυξη.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς γιορτάστηκε με τρεις συγκεντρώσεις και πορείες. Μια στο ΕΚΘ, μια δεύτερη του ΠΑΜΕ στο άγαλμα Βενιζέλου και μια τρίτη στην Καμάρα ΝΑΡ, ΚΚΕ(μ-λ), αναρχικών. Πώς να «κατεβεί» και σε ποια από τρεις να συμμετάσχει ένας απλός εργαζόμενος; Μέρα της εργατικής τάξης, μεγάλες κουβέντες για «ενότητα κι αγώνα» ή αλλιώς κατάντια. Το Μ-Λ ΚΚΕ συμμετείχε στη συγκέντρωση του ΕΚΘ, με πανό και το μοίρασμα της πρωτομαγιάτικης προκήρυξης και πορεύτηκε στους δρόμους της πόλης με τα γνωστά, εργατικά, αντικυβερνητικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα.

Βέροια

Δύο συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια το πρωί της Τετάρτης 1 Μαΐου, καθώς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που εκφράζονται το τελευταίο διάστημα μέσω του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας (πρώην Εργατικό Κέντρο Νάουσας) επέλεξαν να συγκεντρωθούν σε διαφορετικό σημείο της πόλης. Η πρώτη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Πλατείας Δημαρχείου. Σε αυτήν καλούσε το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ της Ημαθίας και τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζόμενων που υπάγονται σε αυτό (ΣΕΠΕ – ΕΛΜΕ κ.ά.). Η συγκέντρωση υπήρξε άμαζη και ελάχιστοι υπήρξαν οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο απεργιακό κάλεσμα και παραβρέθηκαν. Είναι χαρακτηριστικό πως έπειτα από τις ομιλίες προς τους ελάχιστους συγκεντρωμένους δεν πραγματοποιήθηκε καν πορεία στην πόλη. Στη συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και της ΑΔΕΔΥ παραβρέθηκαν και οι κομματικές δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ με πανό της οργάνωσης, αποτελώντας την μόνη κομματική παρουσία. Επιστρέφοντας στη διασπαστική τακτική, που με προσήλωση υπηρετούν εδώ και χρόνια, οι κομματικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, επέλεξαν να συγκεντρωθούν στην Πλατεία Ωρολογίου. Αξίζει να επισημάνουμε πως το, έτερο, Εργατικό Κέντρο Βέροιας – Αλεξάνδρειας έλαμψε άλλη μια φορά διά της απουσίας του, στέλνοντας ένα απλό δελτίο τύπου και ανακοινώνοντας πως θα καταθέσει στεφάνι προς τιμή των αγωνιστών!

Ικαρία

Με σημαντική, αν και μικρότερη συγκριτικά, συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η πρωτομαγιάτικη κινητοποίηση στον Εύδηλο. Στην συγκέντρωση που διοργανώθηκε από το ΕΚ Σάμου συμμετείχαν σωματεία και φορείς του νησιού. Στο πανό του Μ-Λ ΚΚΕ συναντήθηκαν μέλη και φίλοι της οργάνωσης μοιράζοντας πλατιά την κομματική ανακοίνωση. Για μια ακόμη φορά οι διοργανωτές (ΠΑΜΕ) δεν έδωσαν το λόγο στον εκπρόσωπο της οργάνωσης εμμένοντας σε μια πολύ επικίνδυνη και αντιδημοκρατική πολιτική τακτική. Μάλιστα απέναντι στο αίτημα του εκπροσώπου του Μ-Λ ΚΚΕ και στην απαίτησή του να δοθούν εξηγήσεις, τα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεπερνώντας τα όρια του κυνισμού, της αυθαιρεσίας και της πρόκλησης απάντησαν «Όχι, γιατί το έχουμε πει 100 φορές». Αυτή είναι η εξήγηση του ΠΑΜΕ για τη φίμωση που προσπαθεί να επιβάλει στο κίνημα… Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις του Μ-Λ ΚΚΕ και της ΕΡΓΑΣ, ξεκαθαρίζουμε ξανά ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε και να «συνηθίσουμε» αυτή την άθλια φίμωση. Και είναι χρέος κάθε εργαζόμενου και πολύ περισσότερο κάθε δημοκρατικού και αριστερού χώρου να πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε αυτές τις μεθοδεύσεις που τελικά υπονομεύουν την ενότητα και την πάλη των εργαζομένων.

Ηράκλειο

Τιμήθηκε και στο Ηράκλειο η Εργατική Πρωτομαγιά, ο ιστορικός σταθμός της πάλης της εργατικής τάξης, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα και την ιμπεριαλιστική θηριωδία. Αυτόν τον ιστορικό σταθμό όμως ΔΕΝ τίμησε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ), εκφυλίζοντας τη συγκέντρωση και μετατρέποντάς την σε …εκκλησιαστική εκδήλωση(!), με την παρουσία του αρχιεπισκόπου Κρήτης (!) και των συνοδών του, αλλά και με την παρουσία πολλών υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Το Μ-Λ ΚΚΕ έβγαλε ανακοίνωση για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση ήδη από την παραμονή, κάλεσε στη συγκέντρωση των εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο, όμως ήδη νωρίς το πρωί φαινόταν ότι η ηγεσία του ΕΚΗ είχε προαποφασίσει να μετατρέψει την Πρωτομαγιάτικη Συγκέντρωση σε… μνημόσυνο και κοσμική τελετή, αφού μάλιστα δεν είχε τοποθετήσει ούτε μικροφωνική, ενώ τα μεγάφωνα του ΕΚΗ ήταν κλειστά, ώστε να μην ακούγεται ούτε η συνηθισμένη αιτηματολογία αυτής της ημέρας(!). Η υποταγμένη ηγεσία του ΕΚΗ επέλεξε τη σιωπή και τις υποκλίσεις στην ιεραρχία της εκκλησίας(!), αντιγράφοντας την απαράδεκτη, αντισυλλογική και αντεργατική στάση της ΓΣΕΕ. Μπροστά σε αυτόν τον εκφυλισμό, το Μ-Λ ΚΚΕ -αφού μοίρασε την προκήρυξή του στους λίγους εργαζόμενους που έκπληκτοι παρακολουθούσαν την …τελετουργία της υπόσκαψης της μεγαλύτερης κατάκτησης της εργατικής τάξης- αποφάσισε να συναντηθεί με τις άλλες οργανώσεις που αναφέρονται στην αριστερά στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Άγαλμα Βενιζέλου. Εκεί άνοιξε το πανό, μοίρασε προκηρύξεις και η εκπρόσωπός του τοποθετήθηκε από το βήμα. Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο μνημείο τιμής των αγωνιστών εργατών, αδελφών Περγαλίδη. Στο χώρο του μνημείου η συγκέντρωση παρέμεινε για λίγη ώρα, όπου ακούστηκαν πολλά αντιιμπεριαλιστικά, αντιφασιστικά συνθήματα και αιτήματα για τα εργατο-λαϊκά δικαιώματα.