Τους τελευταίους μήνες και σε μια συνθήκη έξαρσης εθνικισμού πανελλαδικά δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητη από το ρατσιστικό δηλητήριο η επαρχιακή Κόνιτσα.
Μετά το κλείσιμο του ματιού στους κάθε λογής ακροδεξιούς του μητροπολίτη Ανδρέα, με πύρινους λόγους υπέρ του «εθνομάρτυρα Κατσίφα», δεν άργησαν να πάρουν το μήνυμα όσοι έπρεπε να το πάρουν. Όχι ότι στερούνταν εγκληματικής δράσης τα τελευταία χρόνια με απειλές, όπως στον καθηγητή Νιτσιάκο, με επιθέσεις, με εκρηκτικούς μηχανισμούς, απειλές και βία (όπως στο καλοκαιρινό summer school), με τραυματισμούς, επιθέσεις με μαχαίρια κ.α. Αυτήν τη φορά το πήγαν ένα βήμα παραπέρα.
Επιτέθηκαν σε ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια που έπαιζαν μπάσκετ σε τοπικό γήπεδο. Ομάδα κουκουλοφόρων τους επιτέθηκε με σιδερολοστούς, τραυμάτισε και έσπασε το χέρι ενός και το σημαντικότερο, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ο προφανώς επικεφαλής τους, επόπτευε την επίθεση κρατώντας περίστροφο.
Το περιστατικό συνέβη την Κυριακή 17-3-2019.

Το Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλει
τις προκλήσεις και δολοφονικές
επιθέσεις των φασιστών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Μ-Λ ΚΚΕ σημειώνονται τα παρακάτω:
«Τα τάγματα εφόδου των φασιστικών ομάδων συνεχίζουν τη δράση τους. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κόνιτσα είναι συνέχεια των επιθέσεων σε μετανάστες, πρόσφυγες, αγωνιστές και κόμματα της αριστεράς. Αυτά είναι τα θρασύδειλα φασιστικά αποβράσματα. Αυτή είναι η δράση τους να επιτίθενται, να χτυπούν και να δολοφονούν με στόχο να τρομοκρατήσουν το λαό και να επιβάλουν την υποταγή στα κελεύσματα των ξένων και ντόπιων δυναστών. Γι’ αυτό λειτουργούν πάντα ως μακρύ χέρι του κράτους, γι’ αυτό λειτουργούν πάντα υπό την ανοχή των μηχανισμών καταστολής.
Σε καμία περίπτωση, ο λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από την επιχείρηση αδράνειας απέναντι στις επιθέσεις από τα συστημικά κόμματα και την κυβέρνηση. Αυτή η κατεύθυνση απέχει πολύ από το πραγματικό το χτύπημα του φασισμού. Αντίθετα, είναι η αντιδραστικοποιηση της δημόσιας ζωής που ως βασικό εργαλείο του συστήματος για την επιβολή και εμπέδωση της βαρβαρότητας που προωθεί, τον δυναμώνει και τον ενισχύει.
Σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τον λαϊκισμό και τις εικονικές κόντρες στα ΜΜΕ και τη Βουλή. Οι φασίστες τα βάζουν με τους «αληταράδες» πολιτικούς που τα φάγανε, για να στηρίξουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, της καταπίεσης, το κεφάλαιο και την εργοδοσία. Αναφέρονται στους «τοκογλύφους δανειστές» για να στηρίξουν την ιμπεριαλιστική εξάρτηση της χώρας με τους ίδιους ή άλλους προστάτες. Στήριξαν τις φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, τις απολύσεις στο δημόσιο, το τσάκισμα των δικαιωμάτων, τη βία και καταστολή ενάντια στους αγώνες του λαού, τα εγκλήματα στη Μανωλάδα, το Φαρμακονήσι, τη Λέσβο και τώρα στην Κόνιτσα.
Στην περιοχή μας, από τις πιο φτωχές της Ε.Ε., γνωρίσαμε τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Ζήσαμε και ζούμε με τη φτώχεια, τη βαρβαρότητα της ανεργίας και την εξαθλίωση που βιώνουμε και σήμερα, όμως ο φασισμός και οι δολοφονικές προκλήσεις του δεν πρέπει να περάσουν!
Ο λαός πρέπει αποφασιστικά, καθημερινά και μαζικά να τις καταδικάσει με την ανάπτυξη των αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής-αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.
Οι φασιστικές προκλήσεις και δολοφονικές επιθέσεις δεν θα περάσουν!
Γιάννενα 19/03/2019»