Η συγκέντρωση έγινε στις 11:30 πμ στην πλατεία Υμηττού όπου μοιράστηκαν προκηρύξεις και φωνάχτηκαν συνθήματα.

Μετά από παραμονή περίπου μισής ώρας στην πλατεία Υμηττού και την παρέμβαση στον κόσμο που βρισκόταν εκεί και στα γύρω καφενεία, τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ, οι συναγωνιστές και φίλοι σχημάτισαν μαχητικό μπλοκ και ξεκίνησαν με τις κόκκινες σημαίες την πορεία προς το Κάστρο του Υμηττού, φωνάζοντας συνθήματα για τους ήρωες επονίτες, την εργατική πρωτομαγιά και ενάντια στα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης.

Όταν η πορεία έφτασε στο Κάστρο του Υμηττού άρχισε η εκδήλωση με ομιλία της σ. Αλεξίας Καλαντζή, μέλους της νεολαιίστικης οργάνωσης “Πορεία”.

Αποσπάσματα από την ομιλία της σ. Αλεξίας Καλαντζή:

«Τα ξημερώματα της 28ης Απρίλη του 1944 έμελλε να γραφτεί μια από τις πιο λαμπρές και ένδοξες σελίδες του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος της χώρας μας ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους.

Λίγο πριν τις 8.00 το πρωί, οι τρεις νέοι μαχητές της ΕΠΟΝ, Δημήτρης Αυγέρης, Θάνος Κιοκμενίδης και Κωνσταντίνος Φολτόπουλος θα έρθουν αντιμέτωποι με γερμανούς κατακτητές και δύο λόχους ταγματασφαλιτών μπροστά από το θρυλικό σπίτι της οδού Αγραίων στον Υμηττό. Οι πληροφορίες των κατακτητών, πως το σπίτι εκείνο ήταν αποθήκη πυρομαχικών του ΕΛΑΣ, ήταν σωστές. Οι τρεις νεαροί μαχητές με απαράμιλλο θάρρος και μαχητικότητα, αντάξια των ηρωικών κατορθωμάτων του ΕΛΑΣ, θα ορθώσουν ατσάλινο τείχος για να υπερασπίσουν το σπίτι-φρούριο ώστε να μην πέσει στα χέρια του κατακτητή και των ντόπιων συνεργατών του. Για περίπου επτά ώρες θα πολεμήσουν σκληρά και ανυποχώρητα αποδεκατίζοντας τους αντιπάλους τους, ώσπου λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι ο τελευταίος από τους τρεις ΕΠΟΝίτες, Δημήτρης Αυγέρης, θα αποτολμήσει ηρωική έξοδο από το “κάστρο” πυροβολώντας και φωνάζοντας προς τους κατακτητές και τους δοσίλογους: “Σας νικήσαμε τέρατα!”…

Σήμερα, καλούμαστε να εμπνευστούμε από την ηρωική αυτή πράξη και να υπερασπίσουμε τα μηνύματά της, μηνύματα αντίστασης και αγώνα απέναντι στους ξένους δυνάστες και τους ντόπιους λακέδες τους, τον ιμπεριαλισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

Έχει, ήδη, κλείσει ένας χρόνος πανδημίας, με τραγικές συνέπειες για το λαό μας. Συνέπειες που δεν περιορίζονται σε όσα έχουν να κάνουν με την υγειονομική κρίση, με τα κρούσματα και τους θανάτους, αλλά είναι ευρύτερες και αγγίζουν κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Τα λαϊκά εισοδήματα καταρρέουν. Τα χρέη πνίγουν τα λαϊκά στρώματα. Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση θεριεύουν.

Η πανδημία έδωσε το έναυσμα για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Στα δεκάδες αντεργατικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση, τον τελευταίο χρόνο, έρχεται να προσθέσει την ψήφιση στη Βουλή ενός νομοσχεδίου που περιλαμβάνει σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και τη συνδικαλιστική δράση. Ανατροπές που επιχειρούν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας του εργατικού κινήματος ένα αιώνα πριν, με ασύδοτη την καπιταλιστική εκμετάλλευση και δεμένο χειροπόδαρα το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Την ίδια ώρα καρατομεί πολιτικά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες. Ο αυταρχισμός, ο εκφοβισμός, η αστυνομική τρομοκρατία και καταστολή είναι στην ημερήσια διάταξη. Η καταχρηστική επίκληση της πανδημίας, όμως, δεν μπορεί πια να συγκρατήσει και να αποτρέψει τις νεολαιίστικες και λαϊκές κινητοποιήσεις, που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και μαζικότητα…

Τιμάμε τη θυσία των ΕΠΟΝιτών νεολαίων συνεχίζοντας τον αγώνα για ειρήνη, δουλειά, δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, σοσιαλισμό.
ΕΑΜ –ΕΛΑΣ –ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών».

Μετά την ομιλία έγινε ενός λεπτού σιγή, ακούστηκε το «επέσατε θύματα αδέλφια εσείς» και ο κόσμος επέστρεψε με πορεία στην κεντρική πλατεία του Υμηττού.

Το Μ-Λ ΚΚΕ τίμησε τους ήρωες επονίτες του κάστρου του Υμηττού, συνδέοντας τους αγώνες του τότε με το σήμερα, πραγματοποιώντας μια αγωνιστική και επιτυχημένη από κάθε άποψη εκδήλωση.