Ανταπόκριση

Στην πύρινη λαίλαπα βρίσκονται από την Παρασκευή το μεσημέρι έξι χωριά νότια του Ρεθύμνου: Ορνές, Κρύα Βρύση, Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Άγιος Γεώργιος και Μέλαμπες. Πρόκειται για την περιοχή του Αγίου Βασιλείου που ήταν πλούσια σε βλάστηση και δενδρόφυτη, με χιλιάδες λιόδεντρα να διασφαλίζουν το βιος των ξωμάχων και να χαρίζουν ομορφιά στο περιβάλλον, με παράδοση στη μελισσοκομία και την κτηνοτροφία, με μορφολογία ποικιλόμορφη και ζηλευτή.

Αυτή η περιοχή όμως βιώνει τα τελευταία χρόνια τις καταστροφικές συνέπειες της πυρκαγιάς που -άλλοτε μικρότερη και άλλοτε μεγαλύτερη- προκαλούσε πολλαπλές ζημιές, παραγωγικές και οικολογικές, πληγώνοντας το περιβάλλον και επιτείνοντας τα οικονομικά προβλήματα των φτωχών αγροτών. Ωστόσο, η φετινή πυρκαγιά ξεπέρασε και τις πιο δυσοίωνες εχτιμήσεις, μετατρέποντας σε «κρανίου τόπο» μια τεράστια έκταση 15.000 στεμμάτων και κατακαίοντας 5.000 ελαιόδεντρα, ώστε δικαιολογημένα να γίνεται λόγος για συνολικότερη καταστροφή -οικονομική, παραγωγική και περιβαλλοντική- της νότιας ζώνης του Ρεθύμνου, από τις ορεινές Μέλαμπες μέχρι την παραλιακή Αγία Γαλήνη.
Συγκεκριμένα, η φωτιά ξεκίνησε την Παρασκευή το μεσημέρι από το χωριό Κρύα Βρύση, στη συνέχεια απλώθηκε στο χωριό Ορνέ και έφτασε την ίδια μέρα στις Μέλαμπες, τις οποίες κύκλωσε στην κυριολεξία, απειλώντας τούς κατοίκους της, ενώ ταυτόχρονα εστίες της φωτιάς αναζωπυρώνονταν στα Σακτούρια, τον Άγιο Παύλο και τον Άγιο Γεώργιο.

Μπροστά σε αυτή την τραγωδία, το περίφημο επιτελικό κράτος της ΝΔ αποδείχτηκε ξανά χωρίς «επιτελείο», χωρίς εξοπλισμό και ετοιμότητα, χωρίς τα βασικά και αναγκαία μέσα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πυρόπληκτων, αλλά και της φύσης που χάριζε πολλαπλά αγαθά και ομορφιά στην περιοχή.

Οι ελάχιστες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έφτασαν στο πύρινο μέτωπο ήταν αδύνατον να θέσουν κάτω από τον έλεγχό τους τις εστίες της φωτιάς που πολλαπλασιάζονταν και λόγω της ιδιαιτερότητας των ανέμων, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αγωνία στους κατοίκους που διαμαρτύρονταν από την αρχή για τα ελλιπή και ανεπαρκή μέσα που διέθετε η Πυροσβεστική.

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνουν παρανάλωμα της φωτιάς -η οποία άλλαζε διαρκώς κατευθύνσεις- οι κάτοικοι της πυρόπληκτης περιοχής ενεργοποιήθηκαν. Πήραν πρωτοβουλίες προστασίας και διάσωσης των συγγενών, των οικείων και των συγχωριανών τους, έτσι ώστε το κυρίαρχο κυβερνητικό δόγμα της «ατομικής ευθύνης» να βρει ξανά την έκφρασή του σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της συλλογικής ζωής αυτού του τόπου.

Ωστόσο, τα κυρίαρχα ΜΜΕ αποσιωπούσαν όλη αυτή τη δραματική κατάσταση των κατοίκων που έβλεπαν τις φλόγες της φωτιάς να πλησιάζουν στα σπίτια τους, προβάλλοντας με περισσή δόση λαϊκής περιφρόνησης την ενημέρωση των κατοίκων από την Πολιτική Προστασία μέσω των sms και την προτροπή για εγκατάλειψη της εστίας τους…

Το λαμπάδιασμα της καταπράσινης αυτής περιοχής αποτυπώνεται σήμερα πολύ δραματικά στη σκοτεινιά της καμένης γης, στη σοκαριστική εικόνα των πεσμένων δένδρων, στο μαύρο τοπίο που πριν λίγες μέρες γέμιζαν χιλιάδες λιόδενδρα, από τα οποία βιοπορίζονταν οι φτωχοί αγρότες που σήμερα μένουν χωρίς περιουσία, αλλά και χωρίς το λάδι της χρονιάς τους, όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν οι ίδιοι. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, αλλά και οι μελισσοκόμοι, με δεδομένο ότι η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια, ώστε η περιοχή να αποτελεί κατάλληλη ζώνη της κτηνοτροφίας, αλλά και της μελισσοκομίας.

Τραγική συνέπεια αυτής της πύρινης λαίλαπας αδιαμφισβήτητα αποτελεί το ξεκλήρισμα των μικρών και φτωχών αγροτών της περιοχής οι οποίοι θα παραμείνουν στο έλεος των όποιων ψυχίων της επιδοματικής πολιτικής, σε μια περίοδο επίτασης της αντιλαϊκής πολιτικής, της ακρίβειας, της λαϊκής φτώχειας και ανέχειας.

Είναι προφανές ότι η πυρκαγιά αυτή, όπως και εκείνες που ξέσπασαν και ξεσπούν σε άλλες περιοχές (πχ Εύβοια, ΒΔ Πελοπόννησο κλπ), από τη μια επιβεβαιώνουν την παντελή έλλειψη κρατικών μέτρων πρόληψης και πυρόσβεσης και από την άλλη, στην πράξη, ευνοούν αντικειμενικά τα διάφορα αρπακτικά του κεφαλαίου, είτε πρόκειται για το τουριστικό κεφάλαιο, είτε για τους ενεργειακούς κολοσσούς που ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν αιολικά πάρκα στις πράσινες και ανεμόεσσες περιοχές, ερημώνοντάς τις και βυθίζοντας στην ανέχεια και τη δυστυχία όλα τα πληττόμενα χωριά.

Το τραγικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας πύρινης επίθεσης συμβαδίζει με τις αρχές της αντιαγροτικής πολιτικής της ιμπεριαλιστικής ΕΕ που επιτάσσει, μέσω της παλιάς και της αναθεωρημένης ΚΑΠ, την εξάλειψη της μικρής αγροτικής ιδιοκτησίας, στη βάση της συγκέντρωσης της γης στα χέρια των ολίγων μεγαλοϊδιοκτητών γης, των επιχειρηματιών-μεγαλοαγροτών, όπως απαιτούν οι ανταγωνιστικοί νόμοι της καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτήν ακριβώς την αντιαγροτική πολιτική υπηρετεί τόσο η δεξιά κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά και συνολικά των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, τα οποία ως πολιτικοί εκφραστές των συμφερόντων της εγχώριας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών κηδεμόνων της, σταθερά -από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ και στη συνέχεια στην ΕΕ- και πιστά προωθούν την εξάλειψη της μικρής αγροτικής παραγωγής και το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, διαλύοντας τον παραγωγικό ιστό και διαμορφώνοντας τους όρους της διατροφικής, οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Εξάλλου, ισχυρό τεκμήριο της υπηρέτησης αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής αποτελεί και η αρπαγή του πατροπαράδοτου αγροτικού κλήρου, μέσω της ένταξής του στους περίφημους δασικούς χάρτες και της παράδοσής του στη συνέχεια στις εταιρίες της ενέργειας για εγκατάσταση κατόπτρων και αιολικών πάρκων κλπ. Μάλιστα, αυτές τις μέρες λήγει η προθεσμία για την υποβολή των ενστάσεων έναντι του δημοσίου από τους μικροϊδιοκτήτες που χάνουν την πατρογονική γη τους, επειδή η κυβέρνηση την έχει εντάξει στους …δασικούς χάρτες(!)

Το Μ-Λ ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του στους πυρόπληκτους, στη φτωχή και χειμαζόμενη αγροτιά, στα πληττόμενα λαϊκά στρώματα, τονίζοντας ότι ο μόνος δρόμος για τη διασφάλιση των βασικών λαϊκών δικαιωμάτων στην αξιοπρεπή διαβίωση και την ασφάλεια αποτελεί ο ενωτικός και ανυποχώρητος λαϊκός αγώνας ενάντια στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων της ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστών προστατών τους.

19 Ιούλη 2022