Κλείνουν 11 χρόνια από τότε που η Μητρόπολη Σάμου έκλεισε το Γηροκομείο, αφήνοντας τους ηλικιωμένους στα κρεβάτια τους. 11 χρόνια που οι δημοτικές αρχές ομόφωνα αποφάσιζαν ότι θα αναλάβουν τη λειτουργία του. 11 χρόνια που οι ελάχιστοι εθελοντές, πρώην εργαζόμενοι στο Γηροκομείο, μαζί με την επιτροπή στήριξης, που συσπείρωνε το μεγαλύτερο μέρος της Ικαριακής κοινωνίας αλλά και των ξενιτεμένων και πιο ειδικά την Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής, που όλοι μαζί περιμένουν τις δημοτικές αρχές κι αυτές που ήρθαν κι αυτές που παρήλθαν, να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

Προς δόξα όλων των δημοτικών αρχών αλλά και των κυβερνήσεων και των αρμόδιων υπουργείων, που όλοι μαζί, στην ουσία, υλοποιούν μια πολιτική που τσακίζει την πρόνοια, οι ηλικιωμένοι του νησιού που χρειάζονται φροντίδα, στηρίζονται από τους εναπομείναντες εθελοντές, την Ικαριακή Αδελφότητα Αμερικής και τους Ικαριώτες.

Οι συνεχείς αγώνες, η αποφασιστικότητα των εθελοντών να συνεχίσουν τη φροντίδα των ηλικιωμένων μέχρι να την αναλάβει ο Δήμος, η πίεση που ασκήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, είχαν σαν αποτέλεσμα να εγκριθεί και να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και η άδεια λειτουργίας του Γηροκομείου από τον Δήμο και η ένταξή του στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου «Ιωάννης Τσαρνάς». Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες που ορίστηκε και το διοικητικό συμβούλιο του Γηροκομείου αλλά ακόμα δεν κλήθηκε από τον Δήμαρχο για να συνεδριάσει! Έχει περάσει πάνω από μήνας που ο Δήμαρχος διαβεβαιώνει, σε ερωτήσεις που συνεχώς του γίνονται για το θέμα, ότι έχει κάνει αίτηση στον ΟΑΕΔ για να προσλάβει 6 εργαζόμενους για το Γηροκομείο. Όμως μέχρι και τις 8 Δεκέμβρη, καμία αίτηση δεν υπάρχει στον ΟΑΕΔ, από τον Δήμο για το Γηροκομείο, από το πρόγραμμα για ηλικίες από 55 έως 60 όπως ψευδώς τάχα ενημέρωνε. Αυτό το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό. Η πρόσληψη απ’ αυτό το πρόγραμμα υποτίθεται ότι γίνεται για να ξεκινήσει γρήγορα η λειτουργία του. Το οργανόγραμμα προβλέπει 13 άτομα, που θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ.

Όλο αυτό το διάστημα, με τέσσερις αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχει γίνει σχεδόν καμία ερώτηση για το θέμα. Και ενώ η σοβαρότητά του απαιτεί να είναι πρώτο θέμα σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, μέχρι να λυθεί, άδικα ψάχνει κανείς να το βρει στα θέματα ημερήσιας διάταξης κι ας αφορά τους δικούς μας ηλικιωμένους.
Η δημοσιογραφική πένα μάλλον απούσα.

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση ανάληψης από τον Δήμο της λειτουργίας του Γηροκομείου. Σοβαρά ερωτήματα για τις ψευδείς ενημερώσεις του Δημάρχου, απέναντι στους εθελοντές που χρόνια τώρα κάνουν 48ωρες βάρδιες ακόμα κι αν είναι άρρωστοι κι απέναντι σε πολίτες που αγωνιούν περισσότερο από αυτούς που έταξαν πως θα φροντίζουν για τα προβλήματα των πολιτών, ειδικά των ηλικιωμένων.

Είναι απαίτηση όχι μόνο των μαζικών αγώνων που έγιναν 11 χρόνια τώρα, όχι μόνο των εθελοντών που χάρη σ’ αυτούς μιλάμε για Γηροκομείο σήμερα, όχι μόνο των ξενιτεμένων που νοιάζονται περισσότερο από τους τοπικούς άρχοντες. Αλλά κυρίως είναι απαίτηση και δικαίωμα όλων των ηλικιωμένων που χρειάζονται φροντίδα, κι ας μην μπορούν να το φωνάξουν. Είμαστε η δική τους φωνή. Απαίτηση να θέσει σε λειτουργία ο Δήμος ΤΩΡΑ το Γηροκομείο. Απαίτηση από τις κοινωνικές υπηρεσίες, να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα. Απαίτηση από το αρμόδιο υπουργείο να καλύψει άμεσα όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος.

Πετράκη Κατερίνα, 8/12/2021