Η άσκηση της “τέχνης του εφικτού”, έκφραση που αυτάρεσκα χρησιμοποιεί το πολιτικό προσωπικό της άρχουσας τάξης για να ρίχνει στάχτη στα μάτια του λαού, γίνεται καμιά φορά ζόρικη δουλειά. Μια το “άβολο πόπολο”, μια οι “θεομηνίες”, βγάζουν τους ταγούς από τη βόλεψή τους. Η επιστράτευση της γνωστής “τέχνης” είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται. Αυτό που συμβαίνει όμως τώρα στην Πεντέλη, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια.

Μετά από μια μικρογραφία (συγκριτικά) φυσικής καταστροφής που έγινε στη Θάσο στις 9 Ιουλίου, ο Δήμαρχος δήλωσε ότι “από την έντονη βροχόπτωση που έπληξε κυρίως το νότιο τμήμα της Θάσου, εκδηλώθηκαν μικρής έκτασης πλημμυρικά φαινόμενα… Τα μηχανήματα του Δήμου, τα μισθωμένα μηχανήματα και αυτά της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, εργάζονται… Η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη, τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν μικρής έκτασης …”.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας από τη μεριά του διαμαρτυρήθηκε για τη στρεβλή εικόνα που έδωσαν στα φαινόμενα τα τοπικά και κεντρικά μέσα ενημέρωσης, ενώ “ήταν κάποια λίγα αυτοκίνητα… που παρασύρθηκαν από τα νερά, είχαμε τρεις μικροαντλήσεις σε σπίτια. Έχει να κάνει με την κλιματική κρίση και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και θωρακισμένοι…”. Η “τέχνη του εφικτού” καλά κρατεί!

Η εικόνα που έδωσε η Πυροσβεστική, ήταν εντελώς διαφορετική. Από τα γνωστά ρέματα που υπάρχουν δίπλα στους οικισμούς της νότιας Θάσου παρασύρθηκαν αρκετά αυτοκίνητα μέσα σε λάσπες και νερά προς τη θάλασσα. Δεκάδες ξενοδοχεία, κατοικίες και καταστήματα πλημμύρισαν και υπέστησαν καταστροφές σε εξοπλισμό και εμπορεύματα. Οι κάτοικοι της περιοχής πάλευαν ολόκληρη τη νύχτα να περισώσουν ό,τι ήταν μπορετό. Οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής δεν προλάβαιναν να ανταποκριθούν στις κλήσεις των πολιτών.
Τα προβλήματα και οι καταστροφές από καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές) στο νησί είναι συχνά και επαναλαμβάνονται σχεδόν κάθε χρόνο. Οι αρχές σταθερά δηλώνουν ότι έχουν κάνει τα πάντα για τη θωράκιση του νησιού και όταν γίνονται νέες καταστροφές επαναλαμβάνουν την έκκληση για θωράκιση… Έτσι έκαναν και τώρα. Είπαμε, η τέχνη του εφικτού…

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η εξουσία είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό δείχνει σταθερά η πράξη. Όμως πίσω από αυτή τη φαινομενική ανικανότητα κρύβεται η ιδεολογία της άρχουσας τάξης. Οι φυσικοί πόροι –και ο ανθρώπινος μόχθος- λεηλατούνται άπληστα, ως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σήμερα, επιστράτευσαν ολόκληρο τον μηχανισμό προπαγάνδας για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για τις μεγάλες καταστροφές της Πεντέλης. Περιγράφουν με μανία τα γεγονότα, δείχνουν τρομαχτικές εικόνες της φωτιάς. Για όλα φταίει ο άνεμος…