Η ΕΛΜΕ Ηρακλείου συμμετέχει στις Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής του αντικατοχικού και αντιφασιστικού αγώνα της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας που οργανώνει ο Δήμος Βιάννου και η Ένωση θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου:
Καλεί τους εκπαιδευτικούς να ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ την ΕΚΘΕΣΗ των ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ για τις ΩΜΟΤΗΤΕΣ των Γερμανών Ναζιστών στην Κρήτη που πραγματοποιείται στο ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» από τις 18 έως και τις 30 Σεπτέμβρη και με ώρες επίσκεψης από 09.00-13.00 και 18.00-21.00. Πρόκειται για την έκθεση που συνέταξε το 1945, μετά από περιοδεία της στα μαρτυρικά χωριά της Κρήτης, η «Κεντρική Επιτροπή Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη», στην οποία συμμετείχαν οι : Ν. Καζαντζάκης, Ιωάννης Κακριδής και Ιωάννης Καλιτσουνάκης, ενώ τη Φωτογραφική κάλυψη έκανε ο Κωνσταντίνος Κουτουλάκης. Στόχος της έκθεση ήταν η τεκμηρίωση της διεκδίκησης των Αποζημιώσεων από τις κατοχικές δυνάμεις, διεκδίκηση που δεν έχει ικανοποιηθεί μέχρι σήμερα. Το δίκαιο αυτό αίτημα συνεχίζει και προβάλλει αδιάλειπτα και αγωνιστικά η ΕΝΩΣΗ ΘΥΜΑΤΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ. Από τον χώρο της ΕΛΜΕ Ηρακλείου υποστηρίζουμε τον αγώνα της καταβολής των Γερμανικών Αποζημιώσεων, συνυπογράφουμε τα αιτήματα της επιτροπής και είμαστε στο πλευρό όλων των συλλογικοτήτων που καταδικάζουν τα εγκλήματα του ναζισμού και του φασισμού

Τιμά την Ηρωική Αντίσταση των κατοίκων της Βιάννου, αλλά και συνολικά του λαού μας απέναντι στη Ναζιστική Θηριωδία
Διατρανώνει την πίστη των εκπαιδευτικών και της νεολαίας στην αξία του αγώνα ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο

Προβάλλει και προωθεί τις αξίες της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Διεθνιστικής Αλληλεγγύης
Διεκδικεί την καταβολή από το Γερμανικό Κράτος των Οφειλών του για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και όλων των χωριών που ισοπέδωσε η γερμανική θηριωδία στην Κρήτη και συνολικά στη χώρα.

Καλεί τους Εκπαιδευτικούς να αφιερώσουν μια διδακτική ώρα για να ενημερώσουν τους μαθητές μας για τη βαρβαρότητα της Ναζιστικής Κατοχής, τονίζοντας το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, των Ανωγείων, της Καντάνου κλπ, στη βάση της διασφάλισης της ιστορικής μνήμης, της ανάδειξης των αγωνιστικών και δημοκρατικών παρακαταθηκών του λαού μας, αλλά και με βασική επιδίωξη την ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ της νεολαίας απέναντι στα σύγχρονα φαινόμενα του φασισμού, του σωβινισμού, του εθνικισμού και της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας.