Σάββατο, 18 Νοεμβρίου, 22:00
Οι Los Tre σε ένα μοναδικό live
στο ΣΗΜΑ!

Λίγα λόγια για τη μπάντα…
Οι Los Tre μετράνε 11 χρόνια ζωής και μετά από 6 κυκλοφορίες και πάρα πολλές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα θεωρούνται πλέον ένα από τα πιο hot ονόματα της instrumental αθηναϊκής σκηνής. Η μουσική τους είναι μια μίξη από ήχους της δυτικής Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής, της παραδοσιακής μας μουσικής, της funk, τoυ jazz αυτοσχεδιασμού και της ψυχεδέλειας των 70’s. Το live των Los Tre χαρακτηρίζεται από την εκρηκτικότητά του, την ελευθερία του.
Γενική είσοδος ενίσχυσης ΣΗΜΑτος: 5€
(περιλαμβάνεται η πρώτη μπύρα, αναψυκτικό, ποτήρι κρασί ή ρακή)

Σεμινάρια αραβικών στο ΣΗΜΑ; درس عربي؟

Το ΣΗΜΑ συγκεντρώνει λίγες τελευταίες συμμετοχές (6945016361) για τα σεμινάρια αραβικών για αρχάριους, με δάσκαλό μας τον Darwish Lattif, από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας. Τα σεμινάριά μας ξεκίνησαν, με σταθερή ημέρα συνάντησής μας την Τετάρτη.
Μαθαίνουμε την αραβική γλώσσα, γνωρίζουμε την αραβική κουλτούρα! Κλείνουμε θέση!
Προσοχή! καλούμε έγκαιρα και δηλώνουμε τη συμμετοχή μας, για να προμηθευτούμε σε ψηφιακή μορφή υλικό που θα χρειαστούμε στα πρώτα μαθήματά μας.

Έναρξη συναντήσεων της θεατρικής Ομάδας ΣΗΜΑτος!

Αγαπητοί φίλοι του θεάτρου,
η θεατρική ομάδα ξεκινά και πάλι τις συναντήσεις της!
Αν έχετε κέφι να ανακαλύψετε τη συναρπαστική τέχνη του θεάτρου, να απολαύσετε την ομαδική δουλειά και να εξερευνήσετε τα εκφραστικά σας μέσα, τότε δηλώστε συμμετοχή στο 6977910557.
Οι συναντήσεις γίνονται 1 φορά την εβδομάδα, διαρκούν περίπου 3 ώρες και καταλήγουν σε θεατρική παράσταση!

Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, 19:30
Προβολή της ταινίας «το Σωσίβιο» υποδεχόμαστε τον σκηνοθέτη της

Το βράδυ του Σαββάτου, φιλοξενεί την ταινία «το Σωσίβιο» και με χαρά υποδέχεται τον σκηνοθέτη της, Γιάννη Παναγιωταράκο!
Ένας νέος και φιλόδοξος καταστηματάρχης στο κέντρο της Αθήνας φαίνεται να έχει βλέψεις και όνειρα για μια πλούσια ζωή. Όμως όλες του οι προσπάθειες και τα όνειρα διακυβεύονται από την οικονομική κρίση που έρχεται. Τα χρέη συσσωρεύονται. Εύκολα αποδίδει τον οικονομικό μαρασμό της επιχείρησής του στους αλλοδαπούς μικροπωλητές και τους μετανάστες. Αυτή η κατάσταση λειτουργεί καταλυτικά στην αλλαγή της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του. Την οικονομική κατάρρευση ακολουθεί η ηθική κατάρρευση. Γίνεται σκληρός και ανάλγητος. Όμως οι συνθήκες τον αναγκάζουν σύντομα κι αυτός να βρεθεί να σιτίζεται σε φιλανθρωπικά γεύματα για να επιβιώσει. Ένας συνοδοιπόρος στην καινούργια κατάσταση που βρέθηκε τον βοηθά στην αναθεώρηση του τρόπου σκέψης, να ξαναβρεί τις χαμένες αξίες.
Ελληνική δραματική, 85΄, παραγωγή 2020.
Από τον Οκτώβριο 2020 μέχρι σήμερα, το «Σωσίβιο»
έχει κερδίσει 15 διεθνείς διακρίσεις και βραβεία.

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 12:00
ιστορική ξενάγηση: το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 2 Δεκεμβρίου, το ΣΗΜΑ δίνει ραντεβού στην είσοδο του παλαιότερου κοιμητηρίου της Αθήνας, ιδρυμένου το 1836 στη νεοσύστατη τότε πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
Οι σεσημασμένοι αρχαιολόγοι – ξεναγοί του ΣΗΜΑτος οργανώνουν μια μοναδική ιστορική ξενάγηση στον τόπο που αναπαύονται κάποιοι από τους πιο επιφανείς Έλληνες της νεότερης ιστορίας, όπως ο Κανάρης ή ο Κολοκοτρώνης. Η περιήγηση λαμβάνει χώρα ανάμεσα στα εντυπωσιακά γλυπτά μεγάλων δημιουργών των δύο τελευταίων αιώνων, όπως ο Χαλεπάς, Βιτσάρης, Φιλιππότης, Μπονάνος, Γεωργαντής, Αρμακόλας, Ξενάκης, Βαλσάμης, Τόμπρος, κ.ά.
Για τη συμμετοχή μας στην ξενάγηση καλούμε στο 6946174427
Συμμετοχή: 5 ευρώ, Διάρκεια ξενάγησης 70΄ – 90΄, Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 19:30
Βιβλιοπαρουσίαση: Αρετή Πάνου, «Ζήλος»

Σπάνια συναντάμε μια τόσο πολυεπίπεδη γραφή, όπως αυτή της Αρετής Πάνου, που, αν και η Ζήλος είναι το τρίτο της βιβλίο, και το πρώτο της στη μεγάλη αφήγηση, δηλαδή το μυθιστόρημα, παραμένει σχεδόν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ήδη από τις δύο πρώτες της πεζογραφικές καταθέσεις (Μήτρα με αγκάθια, διαπλεκόμενες αφηγήσεις, Λαγουδέρα 2010, και Κωμικοτραγική, διηγήματα, Carpe librum, 2016) είχε δείξει πως, πέρα από την αναμφισβήτητη αφηγηματική της δεξιοτεχνία με εύστοχες εναλλαγές στην πλοκή, αλλά και την περιγραφική της δεινότητα, ώστε οι ήρωές της να έχουν τον απαραίτητο «χώρο» να σταθούν, έχει την ικανότητα να απλώσει την αφηγηματική της ροή σε μια ιστορία ενιαία που θα εμπεριέχει όμως, όπως η Ζήλος, διαφορετικά θεματικά επίπεδα, εγκιβωτισμένα με άριστο τρόπο στον βασικό κορμό.
Το βασικό θεματικό κέντρο, γύρω από το οποίο ξετυλίγονται τα υπόλοιπα επίπεδα, είναι η δολοφονία ενός ιερέα, του παπα-Στρατή, στο νησί Ζήλος, την οποία θα αναλάβει να εξιχνιάσει ο Ζαχαρίας Αρμενίδης, καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου, για λογαριασμό της εκκλησίας. Η ιστορία, ωστόσο, δεν εξαντλείται στα πλαίσια μιας αστυνομικής πλοκής, κι ας φαίνεται έτσι στην αρχή. (…)
Κεντρικός ήρωας αναδεικνύεται ο καθηγητής – «ντετέκτιβ», καθώς ερευνώντας τη δολοφονία θα ανιχνεύσει τα αόρατα ή δυσδιάκριτα χαρακτηριστικά των ανθρώπων, τους παράγοντες εκείνους που διαμορφώνουν τις συμπεριφορές, αλλά, εν τέλει, θα οδηγηθεί και σε διαπιστώσεις για την προσωπική του ιστορία. Με αυτόν τον ήρωα είναι που ταυτίζεται ο αναγνώστης περισσότερο, τους δικούς του προβληματισμούς ακολουθεί, που υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια ενός απλού αστυνομικού μυθιστορήματος. Η Πάνου έχει γράψει ένα βιβλίο που έχει μεν ως αφορμή του μια αστυνομική ιστορία (κάπως ιδιόρρυθμη πάντως) αλλά οι ιστορικές της και οι φιλοσοφικές της αναφορές προσδίδουν άλλο χαρακτήρα, σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες σύγχρονες πεζογραφικές εμφανίσεις.
Διώνη Δημητριάδου στο Fractal