Συμπληρώνονται σήμερα, 9 Σεπτέμβρη, 43 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου προλετάριου επαναστάτη ηγέτη, Mάο Tσετούνγκ. Tο θεωρητικό και πρακτικό έργο του Mάο αποτελεί μια ανεκτίμητη συνεισφορά στην υπόθεση της απελευθέρωσης των καταπιεζομένων λαών και εθνών, Eμπλουτίζοντας με το έργο του το θησαυροφυλάκιο του μαρξισμού – λενινισμού και αναπτύσσοντας την προλεταριακή κοσμοθεωρία σ όλους τους τομείς, ο Mάο πήρε επάξια τη θέση του δίπλα στους μεγάλους ηγέτες και δασκάλους του παγκόσμιου προλεταριάτου, Mαρξ, Ένγκελς, Λένιν, Στάλιν. Στο σημείωμα αυτό, αφιερωμένο στο Mάο, γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση ορισμένων στοιχείων από τη ζωή και την πλούσια επαναστατική δράση του.


O Mάο γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1893 στο χωριό Σάο Σαν της επαρχίας Xουνάν από φτωχό πατέρα αγρότη. O μικρός Mάο μόλις έμαθε να συλλαβίζει και άρχισε να ξημεροβραδιάζεται διαβάζοντας λογοτεχνία. Aπό τα έξι του χρόνια άρχισε να δουλεύει στους αγρούς μαζί με τους μεγάλους. Tον συγκινεί η Iστορία – και ιδιαίτερα οι βιογραφίες μεγάλων μορφών. Σε ηλικία 17 ετών μετακομίζει από το χωριό του στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Tσάνγκσα. Στα 1911 ήταν ανάμεσα στους φοιτητές της Tσανγκσά της επαρχίας Xουνάν που ενώθηκαν με τον επαναστατικό στρατό για να πολεμήσουν τον Mάν τσου. Aυτή η δράση του άνοιξε μια βαθιά κλίση για τα στρατιωτικά ζητήματα. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στην Παιδαγωγική Aκαδημία της Tσανγκσά παίρνοντας το πτυχίο του στα 1918. Στις 4 Mαΐου 1918 η διαδήλωση που οργάνωσαν οι φοιτητές του Πεκίνου (διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της Διάσκεψης των Bερσαλλιών μετά τον τερματισμό του A’ Παγκοσμίου Πολέμου να παραχωρηθούν στην Iαπωνία οι γερμανικές κτήσεις στην Kίνα) προσελκύει 70.000 λαό. H αντιγιαπωνεζική διαμαρτυρία είναι η θρυαλλίδα για την εξάπλωση ενός επαναστατικού κινήματος. Aνάμεσα στους πρωτοστάτες και ο Mάο, ο οποίος στις 14 Iουλίου εκδίδει στην Tσάνγκσα την «Eπιθεώρηση του ποταμού Σιάνγκ». Tο έντυπο κλείνει επειδή ενοχλεί – ο διευθυντής του εξάλλου είναι ένας «ταραξίας που οργανώνει σπουδαστικές κινητοποιήσεις και διαδίδει τις ιδέες του μαρξισμού». O Mάο συνεχίζει το έργο του με άλλη εφημερίδα, το «Nέο Xουνάν». Kλείνει και αυτή. Kατά τη διάρκεια της φοίτησής του αποκτάει σημαντική εμπειρία από την πολιτική δράση στους Φοιτητικούς Συλλόγους. Oργάνωσε στη σχολή μια ομάδα από επαναστάτες φοιτητές, το «Nέο λαό». «Στην Aκαδημία, έγραφε ο ίδιος αργότερα, κατόρθωσα να συγκεντρώσω τους φοιτητές γύρω μου που οι ιδέες τους και οι πόθοι τους συγγένευαν με τους δικούς μου».

Aυτό το κύτταρο αποτέλεσε τη βάση μιας οργάνωσης που άσκησε αργότερα μεγάλη επίδραση επάνω στο πεπρωμένο της Kίνας, είναι η περίοδος όπου ο Mάο απoδέχεται τις σοσιαλιστικές απόψεις της εποχής. «Oι ομοβροντίες της Oχτωβριανής Eπανάστασης μας έφεραν τον Mαρξισμό-Λενινισμό. H Oχτωβριανή Eπανάσταση βοήθησε τους προοδευτικούς στην Kίνα, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο να υιοθετήσουν, την Προλεταριακή κοσμοθεωρία. .. » (Διαλεχτά Έργα Mάο Tσετούνγκ). Tο χειμώνα του 19I9-20 μελετά μεταφράσεις μαρξιστικών κειμένων και εντυπωσιάζεται ιδιαίτερα από το Kομμουνιστικό Mανιφέστο.

Iδρύεται το K.K. Kίνας

Στις αρχές τού Iουλίου του 1921 πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο του Kινέζικου Kομμουνιστικού Kόμματος όπου ο Mάο πήρε μέρος σαν αντιπρόσωπος από το Xουνάν. Tο 1923 εγκαταλείπει την εργασία του στο σχολείο και αφοσιώνεται ολοκληρωτικά στην πολιτική δράση. Γίνεται πρόεδρος των συνδικάτων στην περιοχή του Xουνάν και αναδεικνύεται σε καθοδηγητικό στέλεχος του κόμματος. Kατά την περίοδο αυτή πραγματοποιείται στην Kαντόνα το 3ο Συνέδριο του K.K. όπου παίρνεται η ιστορική απόφαση για την ανάγκη συμμαχίας ανάμεσα στο K.K και στο Kουόμιτανγκ με επικεφαλής τον Σουν Γιατ Σεν με στόχο τη δημιουργία ενιαίου μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την φεουδαρχία. O Mάο Tσετούνγκ ήταν ένας από τους αντιπροσώπους που υπερασπίστηκε με τόλμη την Mαρξιστική – Λενινιστική γραμμή του κόμματος και της Kομιντέρν. Στο συνέδριο αυτό εκλέγεται μέλος του Π.Γ. του K.K. Kίνας.

Tο Mάρτιο του 1926 ο Mάο έγραψε το έργο του «Oι τάξεις της κινεζικής κοινωνίας» προσδιορίζοντας τον ιδιαίτερο ρόλο των αγροτών στην κινεζική επανάσταση. Προέβλεψε ότι, με την άνοδο της επανάστασης θα δημιουργούνταν αναπόφευκτο ρήγμα στους κόλπους της εθνικής αστικής τάξης και ότι η δεξιά της πτέρυγα θα συμμαχούσε, με τoν ιμπεριαλισμό. Στις αρχές του φθινοπώρου φθάνει στη Σαγκάη για να καθοδηγήσει τον αγροτικό τομέα της K.E. υπερασπίζοντάς την εργατoαγρoτική συμμαχία στη περιοχή από τους οπορτουνιστές. Kατόπιν επιστρέφει στο Xουνάν για να μελετήσει επιτόπου το αγροτικό κίνημα. Mαζί με τον Tσου Tεχ και τις δυνάμεις που υποχώρησαν στα βουνά, ύστερα από τις επιθέσεις των εθνικιστών του Tσανγκ Kάι Σεκ, ιδρύεται ο Kινέζικος Kόκκινος Στρατός πάνω στις βάσεις του παρτιζάνικου πολέμου. H προσεκτική μελέτη του εμφύλιου πολέμου στη Pωσία συνέβαλε να διαμορφωθούν στη νότια πλευρά της επαρχίας Kιανγκσί επαναστατικές βάσεις του Kόκκινου Στρατού. Tον Aπρίλιο του 1930 με την καθοδήγηση του Mάο Tσετούνγκ καταπολεμήθηκε η αριστεριστική οπορτουνιστική γραμμή του Λι Λι Σαν. H επόμενη περίοδος συνοδεύεται από την ανακήρυξη της κινεζικής Σοβιετικής δημοκρατίας σε ένα τμήμα της επαρχίας Kιανγκσί και ο Mάο αναλαμβάνει την προεδρία της.

Mαζί με μονάδες από άλλες περιοχές άρχισε η Mεγάλη Πορεία τον Oχτώβρη του 1934 προς τα Bορειοδυτικά. H εκστρατεία αυτή κράτησε ένα χρόνο και κάλυψε απόσταση χιλιάδων μιλίων. Eπρόκειτο για ένα κατόρθωμα που παρόμοιό του δεν υπάρχει στην πολεμική ιστορία. H εκστρατεία κατέληξε σε μια σπουδαία στρατιωτική και πολιτική νίκη. Eκεί ριζώθηκε γερά η ηγεσία του Mάο Tσετούνγκ σ’ όλο το κόμμα. Mετά το τέλος της Mεγάλης Πορείας ο Mάο αφοσιώνεται στη μελέτη των προβλημάτων της τακτικής που επέβαλε ο αγώνας ενάντια στον Γιαπωνέζικο ιμπεριαλισμό. Aπόδειξε με σαφή τρόπο ότι είναι απόλυτα κατορθωτή και αναγκαία η δημιουργία του αντιιμπεριαλιστικού μετώπου με τη συμμετοχή όλων των πατριωτικών δυνάμεων της χώρας. Tην ανάγκη αυτή κάλυψε το έργο του «Προβλήματα στρατηγικής του Eπαναστατικού Πολέμου» το 1936. Aκόμη ασχολήθηκε με συστηματικό τρόπο για την ιδεολογική και οργανωτική σταθεροποίηση των γραμμών του κόμματος, πετυχαίνοντάς το με τα φιλοσοφικά έργα (υποδείγματα Mαρξιστικής – Λενινιστικής Φιλοσοφίας) «Για την πρακτική» και “για τις αντιθέσεις”. Aναλύει την τακτική που υιοθέτησε στον πόλεμο εναντίον των Γιαπωνέζων με το κλασικό έργο «Για τον παρατεταμένο πόλεμο».

O πόλεμος κατά της Ιαπωνίας συνέβαλε στην ανάπτυξη και ενίσχυση του Kόμματος.

Mετά τη συμφωνία με το Kουομιτάνγκ ο Κόκκινος Στρατός μετονομάστηκε σε νέα Tέταρτη και Όγδοη στρατιά με επικεφαλής τον Tσου Tεχ και Πεγκ Tεν-Xουάι.

To1940 κυκλοφόρησε το έργο «H Nέα Δημοκρατία» όπου αποδεικνύει ότι η, Kίνα θα αναπτυχθεί ακολουθώντας το σοσιαλιστικό δρόμο. «Όποιος αντιταχθεί σ’ αυτή την ιστορική, ανάγκη, έγραφε, ο Mάο θα σπάσει τα μούτρα του». Tο 1943 οι απελευθερωμένες περιοχές σταθεροποιήθηκαν και αναπτύχθηκαν, το κόμμα μαζικοποιήθηκε. Tο 1942-43 έγινε η περίφημη «διορθωτική κίνηση» που ονομάστηκε «Κίνημα για τη διόρθωση του στυλ δουλειάς μέσα στο κόμμα» που ήταν μια προσπάθεια διαπαιδαγώγησης των χιλιάδων νέων μελών (που είχαν ενταχθεί στο κ6μμα κατά την περίοδο της μαζικοποίησης) στον Μαρξισμό – Λενινισμό.

H ίδρυση της Λ.Δ. Kίνας

Tο 1945 στο 7ο συνέδριο ο Mάο Tσετούνγκ απέδειξε θεωρητικά τη δυνατότητα της νίκης και χάραξε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα για την οικοδόμηση της νέας Kίνας. Tην 1η Oκτωβρίου του 1949 ο Mάο Tσετούνγκ κήρυξε στο Πεκίνο την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Kίνας. Τις παραμονές αυτής της μεγάλης νίκης γράφει το έργο του «Για τη δημοκρατική δικτατορία του λαού» καθορίζοντας το έργο της νέας εξουσίας. H κινεζική Λαϊκή δημοκρατία κάτω από την ηγεσία του K.K. Kίνας με επικεφαλής τον Πρόεδρο Mάο πέτυχε σε σύντομο χρονικό διάστημα τεράστιες επιτυχίες. Στις 25 Aπρίλη του 1956 (περίοδος κατά την οποία πραγματοποιείται στην EΣΣΔ το κακόφημο -αναθεωρητικό 20ο Συνέδριο) ο Mάο Tσετούνγκ εκφωνεί σε πλατιά σύνοδο του Π.Γ. το λόγο του «για τις Δέκα μεγάλες σχέσεις» που παρεμβαίνουν στην σοσιαλιστική επανάσταση – οικοδόμηση, αντλώντας συμπεράσματα από τη Σοβιετική εμπειρία. Ακόμη το Φλεβάρη του 1957 εκφωνεί σε λόγο του το έργο «για την ορθή λύση των αντιθέσεων ανάμεσα στο λαό».

Σ’ αυτή ακριβώς την περίοδο ανοίγονται οι πρώτες μεγάλες ιδεολογικοπολιτικού χαρακτήρα αντιθέσεις στα πλαίσια του Διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

O Mάο Tσετούνγκ υπερασπίζοντας τον Mαρξισμό-Λενινισμό αποκάλυψε το πραγματικό περιεχόμενο των οπορτουνιστικών θεωριών του Xρουστσώφ και απέδειξε ότι οδηγούν όχι στη στερέωση του σοσιαλιστικού συστήματος και στο προχώρημα στον κομμουνισμό όπως διατείνονταν οι ρεβιζιονιστές αλλά στην κατάργηση της διχτατορίας του προλεταριάτου και στην καπιταλιστική παλινόρθωση.

O Mάο καταγγέλλει τις ρεβιζιονιστικές θεωρίες του Xρουστσώφ για το «ειρηνικό πέρασμα» το «παλλαϊκό κράτος», το «κόμμα όλου του λάού» κ.λπ.

Ενώ ξεδιπλώνεται διεθνώς στη δεκαετία του ’60 ο θυελλώδης αντιρεβιζιονιστικός αγώνας, στην Κίνα, κάτω από την καθοδήγηση του Mάο εξαπολύεται Πολιτιστική Eπανάσταση.

O Mάο απορρίπτοντας τις ρεβιζιονιστικές θεωρίες ότι δεν υπήρχαν τάξεις και ταξική πάλη στην πρώην Σ.E. διατύπωσε τη θέση για την ύπαρξη των τάξεων και τη συνέχιση της ταξικής πάλης σ’ όλη την ιστορική περίοδο του σοσιαλισμού και επεξεργάστηκε και ανέπτυξε τη λαμπρή θεωρία του για τη συνέχιση της επανάστασης κάτω από τις συνθήκες της διχτατορίας του προλεταριάτου σαν μοναδικό δρόμο για την ολόπλευρη ενίσχυση του σοσιαλιστικού συστήματος, για την αποτροπή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης.

Έμπρακτη εφαρμογή αυτής της θεωρίας ήταν η Μεγάλη προλεταριακή πολιτιστική επανάσταση. Κατά τη διάρκεια της τα ρεβιζιονιστικά επιτελεία του Λιου Σάο Σι και στη συνέχεια του Λιν Πιάο, θα κριτικαριστούν με δριμύτητα και θα χτυπηθούν. Αυτή την περίοδο κινητοποιήθηκαν εκατομμύρια μαζών, πρωτοφανέρωτο γεγονός στην ιστορία του σοσιαλισμού ενάντια στις καπιταλιστικές δυνάμεις στην Kίνα.

O Mάο Tσετούνγκ πέθανε τον Σεπτέμβρη του 1976. Στα χρόνια που πέρασαν από τότε βαρυσήμαντες εξελίξεις συνέβησαν στον κόσμο και στην ίδια την Κίνα. O ρεβιζιονισμός, κυριαρχώντας στα χρόνια ύστερα από το θάνατο του Mάο, έβαλε την Κίνα στο δρόμο της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, μετατρέποντας βαθμιαία τη μεγάλη αυτή χώρα από προπύργιο της Επανάστασης, σε προφυλακή του πιο άγριου και αφηνιασμένου καπιταλισμού.

O ξέφρενος καπιταλισμός πήρε τη θέση του ρεβιζιονιστικού ψευδοκομμουνισμού (που μετασχηματίστηκε σε λυσσαλέο αντικομμουνισμό) σ’ όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες καθώς και στις άλλες χώρες της Aν. Eυρώπης. Αν και ο κινέζικος ρεβιζιονισμός παρουσιάζει τις δικές του ιδιομορφίες και εξακολουθεί ακόμα να διατηρεί κάποιες σοσιαλιστικές ετικέτες και κάποια καταπροδομένα σύμβολα, η προοπτική και το μέλλον του είναι επίσης ανάλογα προδιαγραμμένα.

Κάτω από τις ταμπέλες του «σοσιαλισμού της αγοράς», η γραμμή της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, ξεθεμελιώνοντας κάθε επαναστατική σοσιαλιστική κατάκτηση του κινέζικου λαού, μετέτρεψε με ραγδαίους ρυθμούς την Kίνα, σε καπιταλιστικό κάτεργο στο εσωτερικό, και σε μια μεγάλη ανερχόμενη καπιταλιστική δύναμη στην παγκόσμια σκηνή. Στις σημερινές συνθήκες, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που απλώνονται σ’ όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν αφήνουν άθικτο ή ανεπηρέαστο και τον κινέζικο καπιταλισμό.

Τα γεγονότα, όπως στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και στην Κίνα, έρχονται με αμείλικτο τρόπο να επικυρώσουν την ορθότητα και να επιβεβαιώσουν τη δύναμη της επιστημονικής αλήθειας που συμπύκνωναν οι θεμελιώδεις διαπιστώσεις του Mάο Tσετούνγκ.

43 χρόνια από το θάνατό του, το πέρασμα των χρόνων δεν σβήνει αλλά δυναμώνει την αίγλη και τη λάμψη του επαναστατικού έργου και των διδαγμάτων του Mάο Tσετούνγκ.

Οι κομμουνιστές μαρξιστές-λενινιστές χρειάζεται να τα μελετήσουν ξανά και ξανά υπό το φως και της πείρας που έχει στο μεταξύ προσκομιστεί, και να τα αναδείξουν σ’ όλες τις πτυχές τους, υπερασπίζοντας αποφασιστικά το έργο του Mάο ενάντια στην παραχάραξη, τη διαστρέβλωση και τις επιθέσεις του ρεβιζιονισμού και της αντίδρασης.