-Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες από πολλές περιοχές της χώρας – ανάμεσά τους και από τις περιοχές της Κ. Μακεδονίας- συγκεντρώθηκαν και διαδήλωσαν το Σάββατο 22 Οκτωβρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica 2022, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η στήλη στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας αναφέρθηκε στο είδος και στον χαρακτήρα της. Ως έκθεση αποτελεί σημείο συνάντησης των κυρίαρχων πολιτικών κομμάτων, εξαγγελιών και προπαγάνδας των πολιτικών που τίθενται σε εφαρμογή. Αποτελεί ωστόσο και σημείο συνάντησης και κινητοποίησης των αγροτών της χώρας. Στην κινητοποίησή τους οι αγρότες ζήτησαν μείωση του δυσβάστακτου κόστους παραγωγής που τους εξαφανίζει, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, εγγυημένες κατώτατες τιμές συνδεδεμένες με το κόστος παραγωγής και άλλα αιτήματα που αποκαλύπτουν τα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει. Απέναντι στο διαχρονικό ξεκλήρισμά τους, ιδιαίτερα των φτωχότερων από αυτούς, οι αγρότες διαδήλωσαν για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους και της ζωής τους, προβάλλοντας συγκεκριμένα αιτήματα που θα μπορούσαν να τους ανακουφίσουν.
Στην κινητοποίηση του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη χαιρετισμούς απεύθυναν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων της χώρας, όσοι παρευρέθηκαν, εκθέτοντας τα σημαντικά προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν αλλά και τη διάθεσή τους για δυνάμωμα του αγώνα. Έθεσαν μάλιστα ως πρώτο αγωνιστικό ραντεβού την απεργία στις 9 Νοέμβρη. Χαιρετισμό απεύθυναν, επίσης, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος και Τροφίμων, εκπρόσωπος του φοιτητικού Συλλόγου Γεωπονίας αλλά και εκπρόσωπος των απεργών στη «Μαλαματίνα».

Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κάποιος τη σημαντική αναντιστοιχία στα αδιέξοδα των αγροτών, τα προβλήματά τους (που είναι τόσο οξυμένα που και οι αστοί πολιτικοί δεν έχουν πρόβλημα να τα παραθέσουν αναλυτικά) και τον βαθμό κινητοποίησής τους, την αναγκαιότητα μεγάλων αγώνων , ώστε να μπει φρένο στον κατήφορο. Κι είναι αλήθεια πως η αναντιστοιχία αυτή είναι το σημαντικότερο ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους αγρότες.

Φτωχοί και μεσαίοι αγρότες είναι κι αυτοί θύματα της κυβερνητικής πολιτικής που σαρώνει με μανία και βιαιότητα εισοδήματα και ζωές. Είναι θύματα της φτώχειας, της ακρίβειας, των ζοφερών κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών που μαστίζουν το σύνολο των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων αυτού του τόπου, των συνθηκών που δημιούργησαν οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια, μνημονιακές και μετέπειτα. Η φτωχή αγροτιά είναι θύμα των πολιτικών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και λοιπών συνοδοιπόρων. Σ’ αυτήν την τραγική πραγματικότητα πρέπει κανείς να προσθέσει τη νέα έξαρση της κρίσης στο έδαφος των σημερινών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, φάση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την ήδη άσχημη κατάστασή τους. Τις συνέπειες αυτές βιώνουν με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, τις αυξήσεις στην ενέργεια που τους χαντακώνουν και τους οδηγούν σε χειρότερες καταστάσεις. Κι η πραγματικότητα της συμμετοχής στην Ε.Ε., η ΚΑΠ και τόσα άλλα συμπληρώνουν την εικόνα. Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η αγροτιά μας πρέπει κανείς να την κοιτάξει κατάματα, να κοιτάξει πάνω και πέρα από αυτήν, να οργανωθεί και να την αντιμετωπίσει με αγώνες και παρατεταμένα. Σε διαφορετική περίπτωση εκθέσεις όπως η Agrotica θα αποτελεί μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ξετυλιχτεί, για πολλοστή φορά, η κυρίαρχη υποδουλωτική πολιτική. Σε διαφορετική περίπτωση οι οποιεσδήποτε κινητοποιήσεις γίνονται εύκολα αντικείμενο εκμετάλλευσης και οι αγωνιστικές διαθέσεις σβήνουν. Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία σήμερα η, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη συσπείρωση των αγροτών σε αγωνιστική βάση, είναι αναγκαίος ο παρατεταμένος αγώνας τους, συνειδητοποιώντας τα προβλήματα και τους πραγματικούς ενόχους και αιτίες για την κατάσταση που βιώνουν.

Σε διαφορετική περίπτωση η Agrotica θα είναι πρόσφορος τόπος για να διατυπώνονται δηλώσεις όπως ότι « η μεγάλη συμμετοχή εκθετών, δείχνει και τον εξωστρεφή χαρακτήρα της αγροτικής μας οικονομίας, της οποίας οι εξαγωγές των αγροτικών προϊόντων είναι αυξημένες κατά 7,2% στο πρώτο 8μηνο του έτους, ενώ πλέον αντιστοιχούν στο 17,6% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας μας. Αυτά είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι παρά τη διεθνή κρίση, στον πρωτογενή τομέα υπάρχει ένα ισχυρό δυναμικό υγιούς και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, που όχι μόνο έχει όραμα για την επόμενη μέρα, αλλά διαθέτει και τη βούληση και την εμπειρία για να οδηγήσει στην ανάπτυξη την αγροτική μας οικονομία», εκ μέρους του αρμόδιου υπουργού της ΝΔ, δήλωση που αθωώνει την καταστροφική κυβερνητική πολιτική, ή πως η «Εθνική Οικονομία χωρίς ισχυρό αγροτοδιατροφικό τομέα θα είναι πάντα σε έναν φαύλο κύκλο. Χρειαζόμαστε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους και έχουμε υποχρέωση να τους στηρίξουμε.», του Α. Τσίπρα, που ισοδυναμεί με χτύπημα παρηγοριάς στην πλάτη και κάλεσμα σε αναμονή. Χτύπημα στην πλάτη και κάλεσμα σε αναμονή που ακούγεται από τον κάθε αστό πολιτικό, και από τη ΝΔ-Μητσοτάκη και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τους όμοιούς τους! Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη μία μεγαλύτερη συσπείρωση και οργάνωση των αγροτών, οι οποίοι, ξεπερνώντας προβλήματα του αγροτικού κινήματος και συνειδητοποιώντας τον ένοχο και αίτιο, θα προχωρήσουν σε παρατεταμένους και μαζικούς αγώνες μαζί με την εργατική τάξη και τον λαό μας.