Από τα τέλη Ιουλίου στην Ικαρία έχει ξεκινήσει ένας μεγάλος αγώ­νας ενά­ντια στην υποχρεωτικότητα και τις α­να­κοινωμένες αναστολές εργασίας. Κόντρα στη σιγή ιχθύος που τηρούσε (και επί της ουσίας τηρεί ακόμα) σχεδόν το σύνολο των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων του νησιού, κό­ντρα στην αφόρητη πίεση της σάπιας κυβερνητικής προπαγάνδας οι αγωνιστικές δυνάμεις στάθηκαν στο ύψος τους.
Ειδικά μετά τον δεκαπενταύγουστο, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ικαρίας με ένα πρόγραμμα συνεχών ενημερώσεων και κινητοποιήσεων διατηρεί το θέμα των αναστολών εργασίας και την αναγκαιότητα της πάλης για την ανάσχεσή τους στην επικαιρότητα.
Από τις 23/8 μέχρι τις 26/8, ημέρα απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ, ο Σ.Ε.Ν.Ι. απευθύνει ένα διαρκές αγωνιστικό κάλεσμα με πολύμορφες δράσεις.

Το ίδιο συμβαίνει καθημερινά από τις 30/8, όπου οι κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν. Το μήνυμα όλο και πιο καθαρό. «Όχι στην υποχρεωτικότητα της πειθάρχησης και της εξόντωσης». «Όχι στις απολύσεις και τη διάλυση του Νοσοκομείου. Η υποχρεωτικότητα δεν αποτελεί υγειονομικό μέτρο, αλλά ένα εργαλείο διχασμού και μετάθεσης των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών στο λαό».
Την 1η του Σεπτέμβρη ο Σ.Ε.Ν.Ι. καλούσε σε συγκέντρωση-κατάληψη στο χώρο του Νοσοκομείου από τις 7 το πρωί. Σε κλίμα έντονης φόρτισης, στο Νοσοκομείο συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου για να εκδηλώσει την αντίθεσή του στην υποχρεωτικότητα και τις αναστολές. Η άφιξη του διοικητή της Σάμου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Η οργή του κόσμου που παρέμεινε εκεί μέχρι αργά το απόγευμα ανάγκασε το διοικητή να αναδιπλωθεί.

Την επόμενη μέρα 2/9 και ενώ από το πρωί ξεκίνησαν οι επιδόσεις των 23 αναστολών, με νέο κάλεσμα του Σ.Ε.Ν.Ι. πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και παράσταση στη διοίκηση. Οι προκλητικές απαντήσεις του διοικητή κ. Στεφανή, απέναντι στα δίκαια και λογικά ερωτήματα που αφορούσαν το μέλλον των εργαζομένων και του Νοσοκομείου, προκάλεσαν νέες αντιδράσεις. Η έκρυθμη κατάσταση οδήγησε στην παρέμβαση της αστυνομίας.
Παρά το γεγονός ότι 40 περίπου εργαζόμενοι του Νοσοκομείου που είχαν καταθέσει πιστοποιητικό εμβολιασμού, με έγγραφο ζητούσαν από τη διοίκηση να τους το επιστρέψει, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας αυτή δεν τους τα παρέδωσε. Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο δεν είχαν προσληφθεί οι αντικαταστάτες των απολυμένων, με αποτέλεσμα να το μηνιαίο πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου να είναι γεμάτο κενά. Για όλους αυτούς τους λόγους η προγραμματισμένη πορεία που ακολούθησε, αφού πέρασε από το δήμο και την πλατεία του Αγίου, κατέληξε στο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει έγγραφη καταγγελία ορίζοντας ως υπεύθυνους τους διοικητές του νησιού και του νομού,όπως και την ίδια την κυβέρνηση.

Από την πρώτη στιγμή οι δυνάμεις της ΕΡΓ.Α.Σ. και του Μ-Λ ΚΚΕ, αλλά και ένα ευρύτερο δυναμικό που συγκεντρώνεται στους κόλπους της Πυξίδας κάλεσαν τον ικαρικό λαό να παλέψει ενάντια στην υποχρεωτικότητα και τις αναστολές. Με ανακοινώσεις και καλέσματα στήριξαν με κάθε τρόπο τις κινητοποιήσεις και συμμετείχαν σε αυτές.
Στις 2/9 το απόγευμα μετά από κάλεσμα του Σ.Ε.Ν.Ι., ένας πολύ μεγάλος αριθμός ικαριωτών εκπροσώπων φορέων και μεμονωμένων αγωνιστών συναντήθηκε στο Νοσοκομείο για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης. Οι δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ παρουσιάστηκαν στη συνάντηση φέρνοντας ως βάση συγκρότησης το πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την υγεία που κατέθεταν και το 2015 και που γνώριζαν εκ των προτέρων ότι δεν μπορούσε να υπάρχει καμία συμφωνία.

Άλλωστε όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν ό,τι ήταν δυνατό για να περάσει το θέμα της υποχρεωτικότητας και των αναστολών (όπως και γενικότερα των απαγορεύσεων, των ποινών κλπ) σε καθεστώς «ησυχίας». Όπως και οι συγκεντρώσεις που αναγκάζονταν να καλέσουν που ήταν κατά βάση σε άλλο χώρο και χρόνο. Μετά από αντιπαράθεση, η συζήτηση κατέληξε στη συγκρότηση πολυπληθούς επιτροπής η οποία θα πλαισιώνει τις δράσεις του σωματείου.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο που κατέθεσε ο Σ.Ε.Ν.Ι. για την επιτροπή: «Μπροστά στην αυταρχική κυβερνητική επιβολή, μπροστά στην απώλεια μισθού, ασφάλισης και εργασίας για δεκάδες υγειονομικούς που χρόνια τώρα βρίσκονται πλάι μας στις δύσκολες συνθήκες του Ανατολικού Αιγαίου να υψώσουμε έναν πύργο αγώνα και αλληλεγγύης.

Καλούμε όλους τους ικαριώτες… στη συγκρότηση της Επιτροπής Αγώνα και Αλληλεγγύης ενάντια στις αναστολές, την Πέμπτη 2/9 στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου με στόχο:
Την με κάθε τρόπο στήριξη των συναδέλφων υγειονομικών που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο της αυταρχικής κυβερνητικής πολιτικής. Στέλνοντας σε όλους αυτούς που επιβουλεύονται το μέλλον μας ένα σαφές μήνυμα ότι κανένας από εμάς δεν θα μείνει μόνος απέναντι τους.
Την ενωτική αγωνιστική απάντηση στην αντιπαράθεση με την εγκληματική πολιτική του διχασμού. Οργανώνουμε τη δράση και τη μαζική αντίσταση μας μέχρι την απόσυρση της αντιδραστικής τροπολογίας και την άρση των αναστολών».