Καμία απόλυση στην υγεία – Άρση των αναστολών εργασίας τώρα!

Πιστός στην πολιτική του αυταρχισμού, των περικοπών και των απολύσεων, ο Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης επιμένει να απειλεί με απόλυση χιλιάδες υγειονομικούς οι οποίοι σήμερα βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.  Το αφήγημα με το οποίο η κυβέρνηση οδήγησε σε καιρό πανδημίας 7.500 υγειονομικούς σε αναστολή, έχει καταρρεύσει.

Η κυβέρνηση εγκληματεί καθημερινά σε βάρος της δημόσιας υγείας του λαού αρνούμενη να πάρει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο, καταδικάζοντας χιλιάδες ασθενείς να πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, μειώνοντας ακόμα και σε καιρό πανδημίας τις δαπάνες για την υγεία. Την ίδια στιγμή οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί που νοσούν καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους με ή χωρίς συμπτώματα, ενώ  οι υγειονομικοί των οποίων η δεύτερη δόση εμβολίου έχει λήξει και δεν έχουν προχωρήσει σε Τρίτη δόση (άρα θεωρούνται ανεμβολίαστοι) εργάζονται με rapid test. Πάρα το γεγονός ότι η πραγματικότητα έχει αναιρέσει κάθε κυβερνητικό «επιχείρημα», συνεχίζει να κρατάει  εκτός ΕΣΥ χιλιάδες εργαζόμενους καταδικάζοντάς τους μάλιστα από τον Σεπτέμβρη μέχρι και σήμερα στην πείνα αφού δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να εργαστούν πουθενά αλλού.

Στην πραγματικότητα, οι αναστολές εργασίας και οι επικείμενες απολύσεις υπηρετούν το αντιδραστικό ιδεολόγημα της ατομικής ευθύνης, τη στοχοποίηση, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και το διχασμό, με στόχο πάντα την μετάθεση των εγκληματικών κυβερνητικών ευθυνών στο λαό. Στοχεύουν στην παραπέρα διάλυση του ΕΣΥ, στην ιδιωτικοποίηση της υγείας και σε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.  

Την ίδια ώρα που με σκανδαλώδη τρόπο πριμοδοτούνται  οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, επίσημα στοιχεία  του ΕΟΔΥ  καταδεικνύουν την τραγική πραγματικότητα. 16.519 άνθρωποι πέθαναν εκτός ΜΕΘ ενώ ο μέσος όρος αναμονής για μονάδα εντατικής θεραπείας είναι 4,7 ημέρες. Καθημερινά συνεχίζουμε να μετράμε δεκάδες νεκρούς, ενώ οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία έχουν εξοντωθεί.

Για όλα αυτά τα εγκλήματα την αποκλειστική ευθύνη έχει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Παρ΄ όλα αυτά ο Υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης, με προκλητική χυδαιότητα, απειλεί τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς με απόλυση, δηλώνοντας ότι «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί δεν θα έχουν καμία θέση στο ΕΣΥ διότι δεν σεβάστηκαν την επιστήμη». Αυτοί που έχουν αφήσει το ΕΣΥ χωρίς ΜΕΘ, εξοπλισμό και προσωπικό, αυτοί που ευθύνονται για τόσες χιλιάδες θανάτους τολμάνε να μιλάνε για σεβασμό στην επιστήμη.

Το θράσος του Υπ. Υγείας και των κυβερνητικών εκπροσώπων δεν πηγάζει μόνο από την ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά πολιτική που υπηρετούν αλλά και από τη συνδικαλιστική αδράνεια. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η ΟΕΝΓΕ, 6 μήνες μετά δεν έχει μπει καν στον κόπο να εκδώσει μία ανακοίνωση που να αφορά συγκεκριμένα τις αναστολές εργασίας, υποτιμώντας συστηματικά το ζήτημα και τους χιλιάδες υγειονομικούς που βυθίστηκαν στην ανεργία και τη φτώχεια. Το ίδιο ισχύει και για την ΑΔΕΔΥ, που χρειάστηκε να περάσουν τόσοι μήνες για να εκδόσει απόφαση στήριξης και να απαιτήσει την άρση των αναστολών, χωρίς βέβαια να βάζει κανένα ζήτημα για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Όμως, κάθε αδράνεια μετατρέπεται σε στήριγμα και άλλοθι αυτής της πολιτικής.

Καμία ανοχή στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, στην πολιτική της κατεδάφισης και ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ και στις απολύσεις. Αγώνας για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής τους.

  • Άρση τώρα των αναστολών εργασίας τώρα.
  • Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με εξοπλισμό και προσωπικό.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, κόντρα στα σχέδια της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της ασφάλισης.

                                                                                                              21/3/2022

ΕΡΓ.Α.Σ