Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση, ανακοίνωσε η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Τσόι Σον Χι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Πιονγιάνγκ.
Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ανάφερε ότι «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις των ΗΠΑ ή να συμμετέχουμε σε διαπραγματεύσεις τέτοιου είδους», όπως δηλαδή διατυπώθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Ανόι. Πρόσθεσε ότι «αυτή η στάση των ΗΠΑ που μοιάζει με γκάνγκστερ θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία (των συνομιλιών)». Ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα ξεκαθαρίσει με επίσημη ανακοίνωση τη θέση τής χώρας του για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Η Τσόι απέδωσε την αποτυχία της δεύτερης αμερικανοκορεατικής Συνάντησης Κορυφής, στις ακραίες απαιτήσεις των συμβούλων Μπόλτον (Εθνικής Ασφαλείας) και Πομπέο (ΥΠΕΞ) του Αμερικανού προέδρου, σε αντιδιαστολή με τον Τραμπ, που έδειξε όπως είπε, μεγαλύτερη προθυμία στις συνομιλίες.
Και ενώ Κίνα και Ρωσία τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου Κορέας-ΗΠΑ, «στη βάση μιας σταδιακής μεταξύ τους προσέγγισης χωρίς υπερβολικές προσδοκίες», σύμφωνα με τη Μόσχα, η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει τη διοργάνωση μιας νέας Συνάντησης Κορυφής. Είναι ενδεικτικό ότι και ο Μπόλτον διαβεβαίωσε ότι ο Τραμπ «είναι ξεκάθαρα ανοιχτός να μιλήσει ξανά», προσθέτοντας ότι «θα δούμε πότε μπορεί να προγραμματιστεί αυτό ή πώς μπορεί να λειτουργήσει».