Η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, εκτός από την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα ΜΑΤ έξω από τα πανεπιστήμια, ξεκίνησε και με τον πρωτοφανή αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη δωρεάν στέγαση. Σήμερα, πολλά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πάντειο, το Χαροκόπειο, το Γεωπονικό κ.ά. δε διαθέτουν καν δικές τους εστίες με αποτέλεσμα να δίνονται ελάχιστα δωμάτια σε εστίες άλλων ιδρυμάτων στους φοιτητές, ακόμη και αν πληρούν τα απαράδεκτα ούτως ή άλλως κριτήρια για να δικαιούνται δωρεάν στέγαση. Σε αυτό το τόσο οξυμένο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί και το πέταγμα δεκάδων φοιτητών από τις Εστίες της Πολυτεχνειούπολης το Δεκέμβρη, δήθεν για να πραγματοποιηθεί η «ανακαίνισή» τους.

Υπενθυμίζουμε πως κάθε χρόνο, λόγω της έλλειψης εστιών και δωματίων, αλλά και εξαιτίας της τραγικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται με ευθύνη της κυβέρνησης, του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης) και των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μόνο το 1/10 περίπου των φοιτητών που πραγματοποιούν αιτήσεις και δικαιούνται δωρεάν στέγαση καταφέρνουν να μπουν σε εστία. Μάλιστα, με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, όταν ο αριθμός των φοιτητών που δικαιούνται δωρεάν στέγαση ξεπεράσει τα διαθέσιμα δωμάτια, τότε αυτά δίνονται με κλήρωση και δε γίνεται η παραμικρή προσπάθεια εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να λυθεί με οποιονδήποτε τρόπο το πρόβλημα των χιλιάδων φοιτητών που μένουν εκτός εστιών. Παράλληλα, υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι φοιτητών που ακόμη και αν πληρεί τα κριτήρια για ένα δωμάτιο σε φοιτητική εστία, δεν προχωρά καν στη διαδικασία υποβολής αίτησης, αφού είναι γνωστό από πριν πως τα δωμάτια και οι εστίες δεν μπορούν παρά να καλύψουν έναν απειροελάχιστο αριθμό φοιτητών.

Δεν έχει περάσει ακόμη πολύς καιρός από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τον Ιούνιο δήλωνε πως «τα πανεπιστήμια μπορούν να παρέχουν φθηνά δωμάτια με 150 και 200 ευρώ», ανοίγοντας το δρόμο στις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και την ανέγερση ιδιωτικών εστιών και την εισαγωγή του οικονομικά δυσβάστακτου μέτρου της ενοικίασης δωματίων στις φοιτητικές εστίες. Ήδη στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ορίστηκε ετήσιο ενοίκιο 100 ευρώ, ανοίγοντας τον δρόμο για τη σταδιακή εισαγωγή της ενοικίασης επί πληρωμή σε όλες τις εστίες. «Η ψευδαίσθηση του «δωρεάν» δημιουργεί μηδενικό σεβασμό και λογοδοσία.» , δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης μιλώντας για τις «νέες σύγχρονες εστίες» που ανακοίνωσε λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση, φανερώνοντας πως η δωρεάν στέγαση δεν έχει θέση στο «σύγχρονο» πανεπιστήμιο που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της δεξιάς.

Η επιχείρηση διάλυσης της δωρεάν στέγασης εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να διαλύσει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και της προηγούμενης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αλλά και κάθε κυβέρνησης που υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια την ίδια αντιεκπαιδευτική πολιτική που έχει οδηγήσει στο κλείσιμο και την υποβάθμιση πολλών εστιών. Και είναι ακριβώς η υποβάθμιση αυτή που ανοίγει το δρόμο είτε στην εισαγωγή του απαράδεκτου μέτρου της ενοικίασης δωματίων στις υπάρχουσες εστίες, είτε στην ανέγερση ιδιωτικών εστιών, χαρίζοντας απλόχερα ένα ακόμη «χρυσό» πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, οι εστιακοί φοιτητές έχουν, εκτός των άλλων, να αντιμετωπίσουν μια σειρά οξυμένα προβλήματα σχετικά με τη διαβίωσή τους. Η εγκατάλειψη των κτηρίων και η παντελής έλλειψη συντήρησης οδήγησε πριν λίγους μήνες στο να μην έχουν κάποια κτήρια ή και ολόκληρες εστίες ζεστό νερό, ενώ σε άλλες δεν υπήρχε κλιματισμός για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού! Τέτοια φαινόμενα παρουσιάζονται αναπόφευκτα κάθε χρόνο και αφορούν είτε την θέρμανση και το ζεστό νερό, είτε τον κλιματισμό. Μπροστά στον «πιο δύσκολο χειμώνα», όπως τρομοκρατικά προειδοποιεί η κυβέρνηση το λαό, χιλιάδες οικότροφοι φοιτητές σε όλη τη χώρα είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού. Όσον αφορά στη σίτιση, η ποιότητα του φαγητού είναι πολλές φορές επικίνδυνη, με πολλούς οικότροφους να καταγγέλλουν συνεχώς τροφικές δηλητηριάσεις, ενώ ο φωτισμός και η φροντίδα των εξωτερικών χώρων είναι ανεπαρκής. Η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε τώρα αλλά είναι παγιωμένη εδώ και χρόνια εξ αιτίας της στάσης και της επιλογής που κάνουν οι πρυτανείες, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και οι κυβερνήσεις να αναθέτουν αυτές τις βασικές ανάγκες των εστιακών σε εργολάβους, που ενδιαφέρονται όχι για το πώς θα τις ικανοποιήσουν, αλλά για το πώς θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

Η Φοιτητική Πορεία κατέθεσε ψήφισμα τις προηγούμενες μέρες στους συλλόγους που παρεμβαίνει, προκειμένου κάθε σύλλογος να αναλάβει την πρωτοβουλία με ευθύνη του Διοικητικού του Συμβουλίου να καταγράψει τους φοιτητές που δικαιούνται δωμάτιο σε φοιτητικές εστίες, προκειμένου να διεκδικήσει με μαζικό και ανυποχώρητο αγώνα όλου του φοιτητικού κινήματος να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα για να δοθούν δωμάτια σε όλους τους φοιτητές που δικαιούνται.