Το τρίτο κύμα της πανδημίας κορυφώνεται. Τα μαύρα ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων διαδέχονται το ένα το άλλο, με τα δημόσια νοσοκομεία -γονατισμένα- να πολεμούν με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και υποδομές, με τις αντοχές των γιατρών και των νοσηλευτών να έχουν εξαντληθεί από την υπερπροσπάθεια, με δεκάδες ασθενείς διασωληνωμένους σε κοινές κλίνες και με θανάτους πλέον εκτός ΜΕΘ! Γιατί εξακολουθεί, ένα χρόνο μετά, να μην υπάρχει επάρκεια ΜΕΘ! Την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές κλινικές κερδοσκοπούν -με τις κυβερνητικές προκλητικές ενισχύσεις και ευλογίες- σε προστατευμένο περιβάλλον, μακριά από τον κορονοϊό, έχοντας κενές ΜΕΘ…

Αυτή είναι, εν ολίγοις, η κατάσταση. Δεν ήταν αναπόφευκτο να οδηγηθούμε σε αυτόν το ζόφο, σε αυτόν τον τραγικό απολογισμό. Δεν ήταν αναπόφευκτο να είμαστε, τώρα, αντιμέτωποι με αυτή τη δραματική υγειονομική, οικονομική και κοινωνική κρίση. Τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας -από κυβερνώντες και επιστρατευμένους ειδικούς- επί ένα ολόκληρο χρόνο.

Το ότι η κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη δεν πήρε κανένα μέτρο πραγματικής ενίσχυσης και στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας, το ότι ο στόλος και τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν ενισχύθηκαν, το ότι δεν υπήρξε μέριμνα για να μην μετατραπούν τα εργοστάσια, τα χωράφια, οι χώροι δουλειάς, οι κλειστές δομές, σε εστίες αναζωπύρωσης και υπερμετάδοσης του ιού, το ότι δεν υιοθετήθηκε το επιδημιολογικό μοντέλο των μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ και των μηχανισμών ιχνηλάτησης, το ότι -δηλαδή- δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες και δεν υπήρξε καμία αξιόπιστη επιδημιολογική παρακολούθηση και καταγραφή στη χώρα δεν είναι αποτέλεσμα άγνοιας, παραλείψεων και λαθών, λόγω ενός πρωτόγνωρου φαινομένου.

Το ότι, επίσης, στις «έκτακτες συνθήκες» της πανδημίας, η κατάργηση θεμελιωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ο εγκλεισμός, ο εκφοβισμός και ο ασφυκτικός έλεγχος του λαού, τα πρόστιμα και οι συλλήψεις, η ανοιχτή τρομοκρατία και καταστολή απλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα μόνο σε πρόθεση προφύλαξης της υγείας και της ζωής του λαού δεν μπορούν να αποδοθούν. Ούτε το εφιαλτικό οικονομικό και κοινωνικό τοπίο ενός καθημαγμένου λαού, που θα αποκαλυφθεί πλήρως εντός ολίγου με το «άνοιγμα» της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, είναι η αναπόδραστη συνέπεια της πανδημίας.

Όλα τα παραπάνω ήταν και είναι προϊόν και αποτέλεσμα της συνειδητής πολιτικής και ιδεολογικής διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ και όλες τις κυβερνήσεις της ανεπτυγμένης Δύσης. Ίδια ήταν η πολιτική τους, με μικρές παραλλαγές. Ίδια ήταν και τα ολέθρια αποτελέσματά της για τους λαούς.

Πρόκειται για την πολιτική και ιδεολογική επιλογή των πολιτικών εκπροσώπων ενός κοινωνικο-οικονομικού συστήματος, του καπιταλιστικού, που παρακμάζοντας και διανύοντας μια σκοτεινή εποχή μεγάλης κρίσης, αστάθειας και αβεβαιότητας, ακροβολίζεται και περνάει σε ολομέτωπη επίθεση ενάντια στους λαούς.

Και αξιοποιεί την πανδημία ως επιταχυντή αντιδραστικών εξελίξεων. Αυτή είναι η αφετηρία και η ερμηνεία των όσων διαδραματίζονται. Και αυτό ακριβώς το γεγονός και η διαπίστωσή του από ευρύτερες πλέον μάζες -παγκοσμίως- γεννάει και τη διευρυνόμενη λαϊκή δυσπιστία, αμφισβήτηση και διαμαρτυρία, όχι μόνο απέναντι σε επιμέρους πολιτικές και κυβερνήσεις αλλά στην ίδια την καπιταλιστική πραγματικότητα, στο βάρβαρο, απάνθρωπο και αντικοινωνικό χαρακτήρα της, που πήρε ακόμη πιο ακραίες μορφές εκμετάλλευσης και άγριας καταστολής των λαών κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.

Αισιόδοξα μηνύματα

Η αδιαμφισβήτητη ηγεμονία της ΝΔ στην πολιτική ζωή της χώρας, μετά την άνετη επικράτησή της στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, και το πολιτικό κεφάλαιο του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν σε ισχυρή λαϊκή αμφισβήτηση. Η δε σχετική πολιτική σταθερότητα που επιτεύχθηκε, ύστερα από την πρωτοφανή κρίση και αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος κατά τα μνημονιακά χρόνια, έχει, επίσης, αρχίσει να μπαίνει σε δοκιμασία.

Πρόκειται για αναπότρεπτες κοινωνικές διεργασίες και εξελίξεις που ήδη συντελούνται και θα ενταθούν την επόμενη περίοδο, όταν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής -που ασκήθηκε τον ένα αυτό χρόνο της πανδημίας και που ακόμη σκεπάζονται από τις συνθήκες του κοινωνικού εγκλεισμού και της υπολειτουργίας της οικονομίας- θα ξεσπάσουν με έντονο τρόπο.

Ούτε η προπαγάνδα της απόλυτα ελεγχόμενης, εξαγορασμένης δημοσιογραφίας που μονοπωλεί την «ενημέρωση», εξωραΐζει την κυβερνητική πολιτική και της πιστώνει μόνο «επιτυχίες» ούτε η επικοινωνιακή εκμετάλλευση κατευθυνόμενων δημοσκοπήσεων που επιχειρούν -με κάθε τρόπο- να εκμαιεύσουν επιθυμητές απαντήσεις και να «μαγειρέψουν» κάλπικα συμπεράσματα περί δήθεν αδιατάρακτης πρωθυπουργικής κυριαρχίας στην πολιτική ζωή της χώρας και μικρής κυβερνητικής φθοράς μπορούν να ανακόψουν την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή.

Οι δεκάδες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις της νεολαίας και του λαού σε όλη την Ελλάδα, στο κέντρο των πόλεων αλλά και σε δεκάδες γειτονιές, η επανεκκίνηση της δραστηριότητας συλλόγων και συνδικάτων, κόντρα στις κυβερνητικές απαγορεύσεις, τον αυταρχισμό και την εκτεταμένη και άγρια καταστολή, στέλνουν αισιόδοξα μηνύματα. Η καταχρηστική επίκληση της πανδημίας -από το ιερατείο της προπαγάνδας θανάτου- δεν μπορεί πια να τις αποτρέψει.
Η λεγόμενη περίοδος χάριτος έληξε. Τα επιτελεία της ΝΔ και της ολιγαρχίας το γνωρίζουν. Γι’ αυτό «αναγνωρίζουν», πλέον, την «κοινωνική κόπωση» και αναπροσαρμόζουν την προπαγάνδα και την πολιτική τους σχετικά με την πανδημία με «σχέδια αποσυμπίεσης», με «ανάσες ελευθερίας», «ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες»…. Γι’ αυτό στήνουν «λαμπερές» φιέστες και παρελάσεις φιλοτεχνώντας μια «Ελλάδα ισχυρή και πρωταγωνίστρια των καιρών», με μεγάλες δόσεις «πατριωτικής υπερηφάνειας», ενώ τα πολεμικά αεροσκάφη και τα πολεμικά πλοία των προστατών τους και δυναστών του λαού μας σχίζουν τους ελληνικούς ουρανούς και θάλασσες… Γι’ αυτό πανηγυρίζουν έξαλλα για το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης», για το «άλμα δεκαετίας», για «νέους ενάρετους κύκλους», για 7 μονάδες επιπλέον στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας, για 200.000 νέες θέσεις εργασίας κ.ο.κ.

Αναπροσαρμογές, δηλώσεις και κινήσεις καθησυχαστικές και υπεραισιόδοξες για την «επόμενη μέρα». Και απολύτως υποκριτικές, αποπροσανατολιστικές, κάλπικες, μακριά από κάθε πραγματικότητα. Γιατί αυτό που προετοιμάζουν πυρετωδώς και ήδη υλοποιούν -με άλλοθι και όχημα την πανδημία- είναι μια νέα καταιγίδα αντιλαϊκών μέτρων.

Οι περίφημες «διαρθρωτικές αλλαγές» τους, συνέχεια των εκατοντάδων των τριών μνημονίων και των δεκάδων του ενός χρόνου της πανδημίας, κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Διαιωνίζουν και ενισχύουν τη μνημονιακή υποδούλωση και αντιλαϊκή επέλαση.
Προκλητική πριμοδότηση, μεγαλύτερη ασυδοσία και κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, φτώχεια και βούρδουλα για το λαό, περικοπή των κοινωνικών δαπανών, ολοκληρωτικό ξεπούλημα των υποδομών και του πλούτου της χώρας στους επικυρίαρχους. Αυτή είναι η «επόμενη μέρα», αυτό είναι το «άλμα» για τη «μεταμόρφωση» της Ελλάδας σε «Ελλάδα 2.0».

Τα υπόλοιπα είναι η αναγκαία παραπλανητική προπαγάνδα για να κερδίσουν χρόνο, να καθυστερήσουν τη λαϊκή αφύπνιση και τους λαϊκούς αγώνες που αναπόφευκτα θα ξεσπάσουν.