Πέρασαν κιόλας 5 χρόνια!
Το βράδυ του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου, το ΣΗΜΑ γιορτάζει τη συμπλήρωση 5 χρόνων ζωής και λειτουργίας του, και σας προσκαλεί όλους στα 5α γενέθλιά του!
5 χρόνια, με περισσότερες από 250 πολιτιστικές βραδιές (δηλαδή, κατά μέσο όρο, μία εκδήλωση για κάθε εβδομάδα ζωής του ΣΗΜΑτος, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του!), αλλά και παράλληλα σεμινάρια, μαθήματα, εξορμήσεις, εργαστήρια, που πλούτισαν το πολιτιστικό μας ημερολόγιο δράσεων, και πλαισίωσαν το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Ισαύρων.

5 χρόνια, μέσα στα οποία το ΣΗΜΑ με χαρά είδε να γεννιούνται σε Θεσσαλονίκη και Γιάννενα τα δύο μικρότερα «αδελφάκια» του, η Πυξίδα και η Σφήνα. Και οι τρεις αυτοί χώροι της Πορείας καταθέτουν πλέον από κοινού τις προσπάθειές τους για να προσφέρουν με συστηματικό τρόπο ένα πλούσιο, ζωντανό, ουσιαστικώς πολιτιστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, υποβάλλοντας πρακτικώς την πολιτιστική αντιπρόταση της Πορείας στο σήμερα, κόντρα στην κυρίαρχη πολιτιστική μαυρίλα, σε πείσμα της υποκουλτούρας και των πολιτιστικών απορριμάτων με τα οποία βομβαρδίζεται ανηλεώς η νεολαία και γενικώς η ελληνική -και όχι μόνο- κοινωνία.

5 χρόνια, με ανάσες αισιοδοξίας μέσα σε καιρούς μνημονίων και πανδημίας (η οποία μάλιστα έφερε υποχρεωτικό περιορισμό, και κάποτε κλείσιμο των δραστηριοτήτων του ΣΗΜΑτος, όπως και όλης της ελληνικής κοινωνίας, σε δύο διαφορετικές περιόδους μέχρι τώρα), αισιοδοξία που θέλουμε -και εργαζόμαστε για- να εδράζεται στην αγωνιστική κατεύθυνση και προσανατολισμό της προσπάθειάς μας, στη συνεργασία και συντροφικότητα που θέλουμε -και εργαζόμαστε για- να αναπτύσσεται στους κόλπους των πολιτιστικών μας χώρων, στον πλούτο και εύρος του πολιτιστικού περιεχομένου και έκφρασης που προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε και ταυτόχρονα να προσφέρουμε όλους αυτούς τους μήνες ζωής και δράσης του ΣΗΜΑτος.

5 χρόνια, με περισσότερες από 78 προβολές ταινιών/ ντοκιμαντέρ, 72 μουσικές εκδηλώσεις/ γλέντια/ βραδιές χορού (με το ΣΗΜΑ να πετυχαίνει κάποτε να φιλοξενήσει γνωστούς καλλιτέχνες, όπως τη Ν. Βενετσάνου, τους Υπεραστικούς, τον Δ. Καλαντζή, τον Γ. Καλκάνη, τον Κ. Κορκόβελο, τους Blues Cargo, κλπ.), 58 εκδηλώσεις – συζητήσεις σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικού περιεχομένου, με επιπλέον 15 κεντρικές εκδηλώσεις (πχ. βραδιές αφιερωμένες στην Τέχνη στην Αντίσταση, Μπελογιάννη, Θέσεις Απρίλη, 9η Μάη, Μακρόνησο, Μεταλλίδη, 75 έτη ΕΠΟΝ, 30 χρόνια Αντιτετραδίων, Παρισινή Κομμούνα, Μάη ’36, Αντίσταση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «ΟΧΙ», 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, γυναίκα στο κίνημα, κλπ.), 16 εκθέσεις (πχ. ζωγραφικής, κοσμημάτων, αφίσας, φωτογραφίας, μικροτεχνίας, χαρτοποιημάτων), 6 βιβλιοπαρουσιάσεις, και 7 βραδιές αποκλειστικά αφιερωμένες στο θέατρο…

5 χρόνια, μέσα στα οποία κατά διαστήματα πραγματοποιήθηκαν, ή και εξακολουθούν να πραγματοποιούνται, συναντήσεις παραδοσιακών χορών, tango, ισπανικών, χαρτοκατασκευών, μουσικής, κινηματογραφικής και θεατρικής ομάδας, με το ΣΗΜΑ να οργανώνει και εκτός Ισαύρων εξορμήσεις, με ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιηγήσεις (π.χ. Κεραμεικός, Ακρόπολη, βήματα Πικιώνη, Αρχαία Αγορά, Αθήνα του 1821). Και ήδη, στο αμέσως προσεχές πρόγραμμα του ΣΗΜΑτος υπάρχουν νέες εξορμήσεις-ξεναγήσεις, και συγκρότηση καινούριων καλλιτεχνικών ομάδων…

5 χρόνια, στα οποία το ΣΗΜΑ φιλοξένησε σημαίνοντες ομιλητές μπροστά σε σημαντικές συγκυρίες, όπως πρεσβευτές της Βενεζουέλας (σε δύο διαφορετικές περιστάσεις) ή τον Επιτετραμμένο της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ λίγες ημέρες πριν την ιστορική έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη φασιστική οργάνωση του Μιχαλολιάκου, υποδεχόταν τον Κ. Παπαδάκη, συνήγορο πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χ.Α….

5 χρόνια, στα οποία η Πορεία μετέτρεψε το ΣΗΜΑ σε σημαντικό εργαλείο εξωστρέφειας με επίκεντρο τη νεολαία (και προβάλλοντας τις αγωνίες της μαθητικής και φοιτητικής, της εργαζόμενης και άνεργης νεολαίας, αλλά και τις αντιπροτάσεις της), 5 χρόνια, στα οποία η Ισαύρων 29Γ λειτούργησε ως πραγματικός (πολυ-)χώρος πολιτισμού, ακριβώς διότι, δίνοντας βήμα λόγου, και πεδίο έκφρασης, μας επέτρεψε να βρεθούμε πιο κοντά…

Για όλους αυτούς τους λόγους, κι ακόμη περισσότερους,
το ΣΗΜΑ με μεγάλη χαρά σάς προσκαλεί το Σαββατόβραδο της 18ης Δεκρμβρίου στα 5α γενέθλιά του, για να γιορτάσουμε ακριβώς όπως εργαστήκαμε αυτά τα 5 χρόνια: μαζί.
Το πρόγραμμα της εορταστικής βραδιάς περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, φροντισμένο μενού από την κουζίνα της Πορείας, λαχειοφόρο με πολλά δώρα, και …μια τούρτα με 5 κεράκια!