Οι εκλογές τελείωσαν και οι μάχες της επόμενης ημέρας βρίσκονται μπροστά μας. Οι θριαμβολογίες της Δεξιάς θα τελειώσουν πολύ σύντομα, όταν ξανά ο λαός στους δρόμους θα στείλει το μήνυμα της αντίστασης, θα στείλει το μήνυμα ότι ο αγώνας συνεχίζεται.
Το Μ-Λ ΚΚΕ, με μια εντατική -επί δυόμισι μήνες- πολιτική εξόρμηση μπροστά στις διπλές εκλογές, πάλεψε, χωρίς αστερίσκους και «ναι μεν, αλλά», να διαδώσει αυτήν την αλήθεια. Με κεντρικά συνθήματα τα: «Οι Λαϊκοί Αγώνες θα κρίνουν το μέλλον», «Με τους αγώνες, το λαό και την Αριστερά», «Καταδικάστε το μαύρο μέτωπο της Δεξιάς, απορρίψτε τις δυνάμεις του συμβιβασμού και της συνθηκολόγησης». Γιατί μόνο ο μαζικός εξωκοινοβουλευτικός αγώνας μπορεί να βάλει φραγμό στα σχέδια του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας ολιγαρχίας.

Πάλεψε για να αναδείξει την πάλη για την έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, τους οργανισμούς δηλαδή που ευθύνονται για τα μνημόνια, την καταστροφή της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, κάθε εργατικού δικαιώματος προς όφελος του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, για την περιστολή της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πάλεψε για να αναδείξει τον αγώνα για Ψωμί-Δουλειά-Δημοκρατία-Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό, γιατί αυτή είναι η μόνη προοπτική για την εργατική τάξη και το λαό. Πάλεψε για να αναδείξει την ανάγκη της πάλης για να ξαναφτιαχτεί ένα πραγματικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μια ανεξάρτητη από τις κυρίαρχες τάξεις κομμουνιστική Αριστερά. Γιατί δίχως αυτήν ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους θα γίνονται, ξανά και ξανά, διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια των διαφόρων επίδοξων διαχειριστών του συστήματος.

Το Μ-Λ ΚΚΕ πάλεψε να διαδώσει, το σύνολο της ιδεολογικοπολιτικής του τοποθέτησης, χωρίς περιστροφές και μισόλογα. Και οι δυσκολίες ήταν πολλές, πρώτα και κύρια πολιτικές. Κυριότερη η θεωρία της «χαμένης ψήφου», που σπάει κόκαλα και την οποία αναπαράγουν τα κόμματα της ολιγαρχίας, αλλά και υποτιθέμενα αριστερά. Ένας μόνιμος εκβιασμός προς τις δυνάμεις μας, ο οποίος εντάθηκε στις δεύτερες εκλογές και συνοδεύτηκε από το «γιατί να κατέβουμε;», επί της ουσίας «γιατί να δώσουμε τη μάχη», «αφού τα πράγματα κρίθηκαν». Σε αυτά τα πλαίσια, το Μ-Λ ΚΚΕ έπρεπε να απαντήσει στην διάχυτη απογοήτευση, ιδιαίτερα του δημοκρατικού κόσμου, και με την Απόφαση της ΚΕ στις 27 Μάη λίγες μέρες μετά τις πρώτες εκλογές υπογράμμιζε:

«Έχοντας επίγνωση των σοβαρών δυσκολιών που συνεπάγεται η συμμετοχή στη νέα πολιτική μάχη των εκλογών της 25ης Iούνη, ένα μήνα μετά τις εκλογές της 21ης Mάη, το M-Λ KKE προχωρεί αποφασιστικά και ανακοινώνει την αυτοδύναμη κάθοδό του με υποψηφίους σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν δεν είναι μόνο οικονομικές απ’ το δυσβάσταχτο κόστος της συμμετοχής, είναι πρώτα και κύρια πολιτικές μπροστά στη νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώθηκε με τις πιέσεις και τους εκβιασμούς των κυρίαρχων αντιδραστικών δυνάμεων της Δεξιάς, με τις εκκλήσεις που κάνουν ο ΣYPIZA και το ΠΑΣΟΚ για υπερψήφιση και τις αυταπάτες που σκορπούν, προκειμένου υποτίθεται να βάλουν φρένο στην ηγεμονία της ΝΔ, όταν με την πολιτική στήριξης που της πρόσφεραν όλα τα προηγούμενα χρόνια φούσκωσαν τα πανιά της. Το κύριο και βασικό ζήτημα για το Μ-Λ ΚΚΕ είναι να παρέμβει μαχητικά στις πολιτικές εξελίξεις και την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιούνη, να απευθυνθεί και να χαιρετισει τους χιλιάδες εργαζόμενους που το στήριξαν στις προηγούμενες εκλογές, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης και προοπτικής της δράσης του, θέτοντας παρακαταθήκες με το βλέμμα στραμ­μένο πάντα στους αγώνες που έρχονται, πασχίζοντας βήμα-βήμα να οικοδομήσει τους όρους για το δυνάμωμα ενός ευρύτερου πολιτικού προσανατολισμού μέσα στο λαϊκό, αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα, όπου παλεύει επί δεκαετίες».

Το Μ-Λ ΚΚΕ με αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση μπήκε στη μάχη των δεύτερων εκλογών για να χαιρετίσει τον κόσμο που μας στήριξε και να στείλει μήνυμα συνέχισης και προοπτικής της δράσης του, έχοντας ξεκαθαρίσει, όπως υπογράμμιζε η προηγούμενη απόφασή του ότι: «Το βασικό πολιτικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το Μ-Λ ΚΚΕ ξανά στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιούνη είναι η πίεση και ο εκβιασμός της «χαμένης ψήφου». Στο επίκεντρο της προεκλογικής μάχης που θα δώσουμε πρέπει να βρεθεί η καταπολέμηση και ο περιορισμός όλων αυτών των αντιλήψεων και να αντικρουστούν όσο γίνεται αποτελεσματικά στις διαμορφωμένες πολιτικές συνθήκες κατά το διάστημα της προεκλογικής περιόδου. Το ζήτημα αυτό συνδέεται με ένα σταθερό ιδεολογικοπολιτικό αγώνα αντιπαράθεσης απέναντι στην ψευτοαριστερή, σοσιαλδημοκρατική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ενάντια στη ρεβιζιονιστική γραμμή του ΚΚΕ, που θα φέρει στο προσκήνιο τον ανεξάρτητο ρόλο και τη δράση του κομμουνιστικού μαρξιστικού-λενινιστικού κινήματος και την ξεχωριστή ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία του».

Με αυτούς τους στόχους και τις κατευθύνσεις έδωσε τη μάχη του Ιούνη το Μ-Λ ΚΚΕ έχοντας να αντιπαλέψει τη δεξιά μετατόπιση όλων των ψευτοαντιπολιτευόμενων κομμάτων, ακόμα και των υποτιθέμενων αριστερών, που σε συνθήκες μεγάλης αντιλαϊκής επίθεσης επέδειξαν «υπεύθυνη στάση» και «ρεαλισμό» προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίστοιχα, είχε να αντιπαλέψει τις εκλογικές αυταπάτες που καλλιεργεί ο ρεφορμισμός, την πίστη του λαού στο κοινοβούλιο, στις εκλογές, στην άποψη ότι εκεί μπορούν να βρουν λύση τα λαϊκά προβλήματα. Και αυτήν την τάση την ενίσχυσε ιδιαίτερα το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Είχε, τέλος, να αντιμετωπίσει το νέο λαθρεμπόριο ενότητας και ψεύτικων -έξω από αρχές- «συνεργασιών», απόψεις που πρόβαλλαν διάφορες δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, με σκοπό να θέσουν ουσιαστικά έναν ακόμα εκλογικό εκβιασμό προς τις δυνάμεις μας.

Δεν ήταν όμως μόνο οι ευρύτερες πολιτικές πιέσεις. Ήταν και η πολιτική της φίμωσης και της καταστολής, που ακολουθεί το αστικό κράτος, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, και στις εκλογές. Πρώτα και κύρια του οικονομικού στραγγαλισμού των μικρότερων συνδυασμών, όταν απαιτούνται 150 ευρώ για τον κάθε υποψήφιο. Απαιτούνται δηλαδή δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για να κατέβει το Μ-Λ ΚΚΕ στις εκλογές, κάνοντας τα ελάχιστα. Επιπλέον, το 2019 είχε γίνει η γενική πρόβα απέναντι στην «αφισορύπανση», με 3 (και παρ’ολίγον και 4ο) πρόστιμα χιλιάδων ευρώ σε βάρος του Μ-Λ ΚΚΕ, με προσαγωγές και φακέλωμα υποψηφίων βουλευτών του. Τώρα, η επιχείρηση γενικεύτηκε, με δεκάδες χιλιάδες ευρώ προστίμων απέναντι σε δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά, από τον Μπακογιάννη και τον Πατούλη. Το φασιστικό παρακράτος τους έδρασε και πάλι, βανδαλίζοντας και καταστρέφοντας περίπτερα και υλικά διαφόρων δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά, μεταξύ αυτών και του Μ-Λ ΚΚΕ, του οποίο το περίπτερο, δύο φορές, βανδαλίστηκε στα Γιάννενα. Διάφορα, κυρίαρχα και μη, ΜΜΕ για ακόμα μια φορά αρνήθηκαν να εφαρμόσουν ακόμα και την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που τα υποχρεώνει να προβάλλουν τα δεκάλεπτα και τους υποψηφίους του Κόμματος. Άλλα ΜΜΕ εφάρμοζαν την εν λόγω ΚΥΑ, προβάλλοντας τα δεκάλεπτα και τις συγκεντρώσεις του Κόμματος, μετά τη 1 και 2 το βράδυ! Ας σημειώσουμε ότι, αντικειμενικά, μακρύ χέρι της πολιτικής της φίμωσης αποδείχτηκαν οι δυνάμεις του ΚΚΕ, οι οποίες επιδόθηκαν και απέναντι στο Μ-Λ ΚΚΕ και απέναντι στο ΚΚΕ(μ-λ) σε γενικευμένο σκίσιμο του «Μ-Λ» από τα χαρτόνια μας, ενέργειες που παρατηρήθηκαν μαζικά στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της επαρχίας, αρκετές φορές. Τέλος, σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω εμπόδια, την ημέρα και των δύο εκλογών, σε μέλη, φίλους και ψηφοφόρους του Μ-Λ ΚΚΕ δεν δινόταν καν το ψηφοδέλτιο ή σε μερικές περιοχές δεν υπήρχε καν, με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού

Παρά τις παραπάνω πολιτικές και πρακτικές πιέσεις, το Μ-Λ ΚΚΕ θαρρετά έδωσε τη μάχη, αντιλαμβανόμενο τις εκλογές, ως μια πολιτική μάχη, με το βλέμμα στραμμένο πάντοτε στην επόμενη ημέρα. Έδωσε τη μάχη, όπως προαναφέρθηκε, χωρίς περιστροφές. Χωρίς να πάρει ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση, όπως κάνουν όλα τα κοινοβουλευτικά και διάφορα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα. Βασίστηκε, για άλλη μια φορά, στις συνεισφορές των μελών και των φίλων, στις ενισχύσεις που έδωσαν στα πλαίσια της καμπάνιας εργαζόμενοι και άνεργοι, αντιλαμβανόμενοι την τίμια και καθαρή στάση του Μ-Λ ΚΚΕ. Σε αυτή τη βοήθεια, το Μ-Λ ΚΚΕ βασίστηκε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πρακτικά. Έτσι έγινε κατορθωτό, παρά τις κάθε είδους φιμώσεις, το κοκκινοκίτρινο χαρτόνι, τα πανό και οι αφίσες του Κόμματος να βρεθούν πολλές φορές μαζικά στις γειτονιές της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, από το Λασίθι ως τη Βόρεια Κέρκυρα και από τα Χανιά ως την Αλεξανδρούπολη. Να μοιραστούν χιλιάδες ανακοινώσεις σε πλατείες, χωριά και χώρους εργασίας. Για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη έκταση, το Μ-Λ ΚΚΕ κατάφερε να εκφράσει τις θέσεις του στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, σε όλη τη χώρα. Οι υποψήφιοι του Κόμματος σε όλη τη χώρα και στα κεντρικά ΜΜΕ, καθώς και με τα προεκλογικά βίντεο, κατάφεραν να απευθυνθούν σε χιλιάδες λαϊκού κόσμου και με αυτόν τον τρόπο. Το Μ-Λ ΚΚΕ διοργάνωσε πάνω από 30 προεκλογικές εκδηλώσεις-συζητήσεις του, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, τη Βέροια, την Κέρκυρα, την Ικαρία, την Κρήτη, το Βόλο, πάνω από μία σε μια σειρά νομούς της χώρας. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι μπόρεσαν άμεσα να ακούσουν, να θέσουν ερωτήματα και να συζητήσουν πάνω στις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ.

Τελικά, το Μ-Λ ΚΚΕ κατάφερε, το μόνο ψηφοδέλτιο ανάμεσα σε αυτά που αναφέρονται στην Αριστερά, να αυξήσει και τις ψήφους του και το ποσοστό του, στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Κατάφερε να έχει πιο αυξημένα ποσοστά στις εργατικές συνοικίες της Αττικής, υψηλά για τα δεδομένα του σε περιοχές της επαρχίας με μόνιμη δράση και παρουσία, αλλά και ικανοποιητική παρουσία σε εκλογικές περιφέρειες χωρίς μόνιμη παρουσία. Αυτό αποδεικνύει την ευρύτερη απήχηση του Κόμματος και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Σε κάθε όμως περίπτωση, δεν είναι το θετικό, το θετικότερο ή ένα αρνητικό αποτέλεσμα που κρίνει την επιτυχία της εκλογικής εξόρμησης του Μ-Λ ΚΚΕ. Την επιτυχία την κρίνει το γεγονός ότι, όσο περνάει ο καιρός, το Μ-Λ ΚΚΕ πατάει πιο γερά στα πόδια του. Τα μέλη του Μ-Λ ΚΚΕ και της Πορείας δίνουν πιο θαρρετά και αυτοδύναμα τις μάχες. Την επιτυχία την κρίνει το γεγονός ότι χιλιάδες λαϊκού κόσμου έμαθαν για πρώτη φορά την ύπαρξη και δράση του Κόμματος. Το γεγονός ότι εκατοντάδες και χιλιάδες αγωνιστών έμαθαν ή και συζήτησαν τις θέσεις του Κόμματος. Το γεγονός ότι εκατοντάδες φίλοι ήρθαν πιο κοντά ή ακόμα και συμμετείχαν ενεργά στην πολιτική εκστρατεία μας. Αυτό κρίνει την επιτυχία της προεκλογικής μας μάχης και μας θέτει άμεσα το βασικό καθήκον της επόμενης ημέρας: την οργανωτική ανάπτυξη του Μ-Λ ΚΚΕ. Για να ενισχυθούν οι δεσμοί του Μ-Λ ΚΚΕ ακόμα περισσότερο με αυτόν τον κόσμο. Για να συνδεθούμε πιο αποφασιστικά με νέους αγωνιστές. Για να διευρυνθεί η πολιτική επιρροή του Κόμματος. Για να μπορέσουν οι χιλιάδες λαϊκού κόσμου και αγωνιστών, κατά πλειοψηφία άγνωστων σε εμάς, που παραμένουν, «κόντρα σε θεούς και δαίμονες», στις όχθες της πραγματικής Αριστεράς, του Κομμουνιστικού Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κινήματος, να μετατραπούν σε μάχιμη δύναμη. Γιατί μόνο έτσι θα υπηρετήσουμε τελικά και τα συνθήματά μας. Έτσι μόνο θα υπηρετήσουμε τον εξωκοινοβουλευτικό α­γώ­να, ο οποίος αναπόφευκτα θα ξεσπάσει ξανά και θα ενταθεί την επόμενη περίοδο. Γιατί μόνο έτσι θα μείνει ανοιχτός ο δρόμος της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος, της πάλης για την αναδημιουργία του Κόμματος της εργατικής τάξης, της πάλης τελικά για τη μοναδική προοπτική, την Εθνική Ανεξαρτησία και το Σοσιαλισμό.