«Τίποτα δε θα αλλάξει ουσιαστικά, κανενός το βιοτικό επίπεδο δεν θα αλλάξει» είχε υποσχεθεί σε προεκλογική του ομιλία σε πλούσιους χορηγούς του στη Νέα Υόρκη το 2019…

Έχοντας πλέον πάνω από εκατό ημέρες στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ, μπορεί να διαπιστωθεί ότι αυτή είναι ίσως η μόνη από τις υποσχέσεις του που θα προσπαθήσει να τηρήσει ο Τζο Μπάιντεν. Ενώ στο βαθμό που δεν θα καταφέρει ούτε αυτό, οποιαδήποτε αλλαγή θα είναι ασφαλώς εις βάρος των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν δει μέχρι στιγμής δυο μεγάλες προεκλογικές δεσμεύσεις να ανατρέπονται αμέσως, αυτές για τις επιταγές ενίσχυσης, των οποίων το ύψος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω και για την αύξηση του κατώτερου ωρομίσθιου στα 15 δολάρια, που αναβλήθηκε με αστείες δικαιολογίες.

Αν επίσης κάποιοι περίμεναν από την προεδρία του Μπάιντεν, μια πιο μετριοπαθή, λιγότερο εμπρηστική και φιλοπόλεμη εξωτερική πολιτική, διαψεύστηκαν επίσης. Αντιθέτως, η διατήρηση και όξυνση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, οι προκλήσεις εναντίον της στον νότιο Ειρηνικό, η αναζωπύρωση του μετώπου στην Ουκρανία και η ακραία ρητορική εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας, προμηνύουν μια εποχή έντασης της επιθετικότητας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Αν αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, συνεχώς προκύπτουν γεγονότα και συνθήκες που το επιβεβαιώνουν και το ενισχύουν, σαν το φάντασμα της περιόδου του Τραμπ, να στοιχειώνει την προεδρία Μπάιντεν.

Όργιο δολοφονιών πολιτών από την αστυνομία

Ένα από τα ζητήματα για το οποίο δικαίως είχε αποδοκιμαστεί ο Τραμπ, ήταν η ενίσχυση του ρατσιστικού και αντιδημοκρατικού περιβάλλοντος, που οδήγησε στη στυγερή δολοφονία του Φλόυντ. Η λαϊκή εξέγερση που ακολούθησε με αφορμή αυτήν, βρέθηκε αντιμέτωπη με τη δολοφονική καταστολή της εθνοφρουράς, των απαγορεύσεων κυκλοφορίας, της στρατοκρατίας και των παραστρατιωτικών ακροδεξιών πολιτοφυλακών. Βρέθηκε επίσης αντιμέτωπη με την προκλητική στήριξη του Τραμπ στην αστυνομία και κάθε λογής ρατσιστική ομάδα.

Το περιβάλλον του Μπάιντεν εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση προεκλογικά και καλλιέργησε ελπίδες για αναμόρφωση της αστυνομίας που θα έβαζε τέλος στην ξέφρενη, δολοφονική και πολλές φορές ρατσιστική δράση της. Εκατό μέρες όμως και πλέον από την ανάληψη καθηκόντων και τα γεγονότα δείχνουν το αντίθετο. Όπως σημείωνε σε άρθρο της στα τέλη του Απριλίου η New York Times, κατά τη διάρκεια της δίκης του Ντέρεκ Σόβιν, αστυνομικού δολοφόνου του Τζορτζ Φλόυντ, πάνω από τρεις άνθρωποι την ημέρα έχασαν τη ζωή τους από την αστυνομία, οι περισσότεροι Αφροαμερικάνοι ή Λατίνοι… Ξεχωρίζουν περιπτώσεις όπως αυτή του 20χρονου νεαρού Ντάντε Ράιτ, στο Μπρούκλιν, του 13χρονου Άνταμ Τολέδο στο Σικάγο και μιας 16χρονης Αφροαμερικανής στο Οχάιο. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για αυτές και άλλες δολοφονίες, κινητοποιήθηκε και πάλι η εθνοφρουρά, όπως της εποχή του Τραμπ.

Η επιστροφή του τείχους…

Ο Τραμπ είχε δεχθεί σκληρή κριτική για το «μεγάλο και πανέμορφο» τείχος που ήθελε να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό για να σταματήσει τη μετανάστευση προς τις ΗΠΑ. Ήταν μια από τις εμβληματικές υποσχέσεις του Τραμπ, η οποία δεν ολοκληρώθηκε. Ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι το τείχος δε θα ολοκληρωθεί και ότι η δέσμευση ιδιωτικών περιουσιών για την κατασκευή του θα σταματούσε. Ωστόσο αμέτρητα είναι τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνέχιση της κατάσχεσης ιδιωτικών περιουσιών που σχετίζονται με τις ανάγκες της κατασκευής του τείχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστο 140 τέτοιες υποθέσεις είναι ενεργές με τη μορφή δικαστικής διαμάχης, ιδιωτών εναντίον της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στη δέσμευση των περιουσιών τους.
«Ούτε ένα μέτρο τείχους δε θα κτισθεί επί της διοίκησής μου» είχε υποσχεθεί σε προεκλογική συνέντευξη στο Yahoo News…

Παρατείνεται η παραμονή στρατού στο Αφγανιστάν…

Σύμφωνα με το Associated Press, ο Μπάιντεν αποφάσισε την παράταση της παραμονής των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, από την 1η Μαΐου που είχε συμφωνηθεί από τον Τραμπ, στην… 20η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου. Κατά εκπληκτικό τρόπο, η αναβολή της αποχώρησης των στρατευμάτων διαφημίστηκε ως αποφασιστικό βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου, τον οποίο ο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί και ως αντιπρόεδρος του Ομπάμα για το 2014. Άλλωστε, όπως σημειώνουν μια σειρά αναλυτές, στην πραγματικότητα η αποχώρηση αφορά τους 2.500 επίσημους Αμερικάνους στρατιώτες, που αποτελούν μια μικρή δύναμη σε σχέση με τους 18 χιλιάδες ιδιώτες μισθοφόρους και πράκτορες, οι οποίοι αναμένεται να παραμείνουν στη χώρα. Ενώ από πολλούς σημειώνεται ότι μετά από είκοσι χρόνια πολέμου, οι Ταλιμπάν είναι πιο ισχυροί από ποτέ. Ωστόσο όπως το CNN αναφέρει, υπάρχουν ανησυχίες, ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση θα σήμαινε οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν!

Σε κάθε περίπτωση ο Μπάιντεν πρότεινε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό υψηλότερο κατά είκοσι δισεκατομμύρια δολάρια από τον τελευταίο που είχε εγκριθεί επί Τραμπ. Ο ίδιος είχε ξιφουλκήσει ενάντια στο αίτημα για διαγραφή των φοιτητικών χρεών που θα κόστιζε 50 δισ, χαρακτηρίζοντάς τη αδύνατη, ωστόσο με μια μονοκοντυλιά προσθέτει άλλα είκοσι δισ στον στρατιωτικό προϋπολογισμό, έχοντας κατηγορήσει από τη θέση της αντιπολίτευσης τον Τραμπ για σπατάλη πάνω στο ζήτημα.
Μιλώντας για σπατάλη και για το πού πάνε διαχρονικά οι πόροι στις ΗΠΑ, μια απίστευτη εκτίμηση δημοσιεύτηκε από το Yahoo Finance, η οποία είχε δημοσιευτεί πάλι το 2018. Τα έξοδα που δε μπορεί να δικαιολογήσει το Πεντάγωνο έχουν πλέον ανέλθει στο ιλιγγιώδες ποσό των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! Μάλιστα τα ΜΜΕ που δημοσιεύουν την εκτίμηση, αναγκάζονται να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται για λάθος, fake news, ή αστείο.
Μια μαύρη τρύπα 35 τρισ δολαρίων είναι η κληρονομιά της αχαλίνωτης πολεμικής δραστηριότητας των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών στις πλάτες του αμερικάνικου λαού…