Στην αμερικανόπνευστη συγχορδία της Δύσης, απάντηση της Κίνας είναι
να σταματήσει η Ευρώπη «να κρατάει το κεράκι στον διάβολο»

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας, όμως στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού συσσωρεύεται νέα εύφλεκτη ύλη. Στην περιοχή, που σύμφωνα με τα αμερικανικά επιτελεία, έχει «μετατοπιστεί ο άξονας ισχύος» παρατηρείται έντονη κινητικότητα από τους ιμπεριαλιστές και τις περιφερειακές δυνάμεις.

Με τις ΗΠΑ να πιέζουν ασφυκτικά το Πεκίνο να διαρρήξει τους δεσμούς του με τη Μόσχα, ηχηρή ήταν η παρέμβαση του κινεζικού υπουργείου εξωτερικών. Κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου» και είναι οι «άρχοντες της παραπληροφόρησης». Πως είναι υπεύθυνες για τη δολοφονία 300.000 αμάχων σε Αφγανιστάν και Ιράκ και για τον ξεριζωμό 26.000.000 ανθρώπων ανά τον κόσμο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν, μιλώντας στους εκπροσώπους Τύπου εξέφρασε την άποψη πως οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις «δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες», ως πρόσχημα για να «καταστρέφουν ολοσχερώς κυρίαρχες χώρες» και πως θα έπρεπε «να έχουν ήδη οδηγηθεί στο διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Παράλληλα έστρεψε τα βέλη του και προς τους Ευρωπαίους καλώντας τους να μην παίζουν το παιχνίδι των ΗΠΑ. «Ελπίζουμε η Ευρώπη να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κινέζος εκπρόσωπος.
Η πρόσφατη σύνοδος κορυφής Κίνας-ΕΕ φέρεται να ήταν τεταμένη, καθώς οι Κινέζοι εκπρόσωποι απέρριψαν τις πιέσεις των Ευρωπαίων, να καταδικάσουν τη Ρωσία. Ο πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ, είπε ότι το Πεκίνο θα επιδιώξει την ειρήνη «με τον δικό του τρόπο».
Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι η θέση της Κίνας για τη σύγκρουση είναι «συνεπής και σαφής». «Πάντα κάναμε ανεξάρτητες κρίσεις, με βάση την ουσία κάθε υπόθεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι το Πεκίνο θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών και των εταιρειών της Κίνας.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ έστρεψε τα βέλη του και προς το ΝΑΤΟ με αφορμή δηλώσεις της Βρετανίδας υπουργού Εξωτερικών Λίζα Τρας.
Η Τρας σε ομιλία της στο δημαρχείο του Λονδίνου είπε πως το ΝΑΤΟ έπρεπε να προλάβει τις απειλές στον Ινδο-Ειρηνικό και να επεκτείνει το βλέμμα του σε δημοκρατίες πέραν των μελών του, όπως η Ταϊβάν.

Προειδοποίησε δε, πως θα μπορούσε να τεθεί στο στόχαστρο η οικονομική άνοδος της Κίνας «εάν δεν παίξει με τους κανόνες». Η Τρας είπε ακόμη ότι η Κίνα «χρειάζεται το εμπόριο με την G7. Εμείς αντιπροσωπεύουμε περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας. Και έχουμε επιλογές». Βάζοντας Κίνα και Ρωσία στο ίδιο κάδρο συμπλήρωσε πως «δείξαμε με τη Ρωσία τι είδους επιλογές είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, όταν παραβιάζονται οι διεθνείς κανόνες».

Η Τρας έχει χαρακτηρίσει προηγουμένως την Κίνα και τη Ρωσία ως «επιτιθέμενους που εργάζονται συνεννοημένα», λέγοντας σε αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Κίνα να χρησιμοποιήσει τη ρωσική εισβολή ως ευκαιρία για να εξαπολύσει και τη δική της επίθεση.
Από τη μεριά του ο Κινέζος εκπρόσωπος κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι απαιτεί από τις άλλες χώρες να τηρούν κανόνες, ενώ το ίδιο «διεξήγαγε άσκοπους πολέμους και βομβάρδισε κυρίαρχα κράτη, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας αθώους πολίτες».
Με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία σημείωσε πως «έχει κάνει άνω κάτω την Ευρώπη και τώρα προσπαθεί να κάνει το ίδιο σε Ασία-Ειρηνικό, ίσως και σε όλο τον κόσμο». Ο Γουάνγκ συμπλήρωσε πως «το ΝΑΤΟ, ένας στρατιωτικός οργανισμός για τον Βόρειο Ατλαντικό, έχει έρθει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για να προκαλέσει συγκρούσεις».

Παράλληλα νέα αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή την αμυντική συμφωνία Κίνας – Νήσων Σολομώντα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αντέδρασαν έντονα και απείλησαν πως «θα απαντήσουμε ανάλογα» στις «επιπτώσεις» για την περιφερειακή ασφάλεια. ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία διατείνονται ότι η συμφωνία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για μια κινεζική ναυτική βάση στον νότιο Ειρηνικό, η οποία θα απέχει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από τις ακτές τους.

Οι Νήσοι Σολομώντα απέχουν 1.700 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας, 9.500 χιλιόμετρα από τις νοτιοδυτικές ακτές των ΗΠΑ, 3.100 χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές της Νέας Ζηλανδίας και 5.500 χιλιόμετρα από την Ιαπωνία. Η απόσταση από την Κίνα είναι περίπου 6.000 χιλιόμετρα.
Η αντίδραση αυτή αποδεικνύει την υποκρισία όσων μιλάνε για το δικαίωμα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενώ την ίδια ώρα δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα αυτό σε άλλες χώρες όταν επιλέγουν άλλες συμμαχίες.
Την ίδια στιγμή η Κίνα που επιδιώκει να εδραιώσει την παρουσία της στον Ινδο-Ειρηνικό ισχυρίζεται ότι στόχος της δεν είναι να αποκτήσει στρατιωτική βάση στην περιοχή.

Πάντως δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει ότι οι Νήσοι «μπορεί να ζητήσουν από την Κίνα να στείλει οπλισμένη αστυνομία, στρατιωτικό προσωπικό και άλλες δυνάμεις επιβολής της τάξης»,. Επίσης ότι το Πεκίνο αποκτά δικαίωμα «επισκέψεων πλοίων, ανεφοδιασμών, ενδιάμεσων στάσεων και διελεύσεων στις Νήσους».

Της συμφωνίας είχε προηγηθεί έντονη κοινωνική αναταραχή στα Νησιά, μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση Σογκαβάρε ταυτίζεται πλήρως με το Πεκίνο με αφορμή και τη διακοπή των διπλωματικών δεσμών με την Ταϊβάν.
Σε απάντηση στην ενέργεια αυτή της Κίνας αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με επικεφαλής τον αρμόδιο για θέματα Ασίας και Ειρηνικού υφυπουργό Εξωτερικών, Ντάνιελ Κρίτενμπρικ, πραγματοποίησε πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή, σε Νήσους Σολομώντα, Φίτζι, Παπούα – Νέα Γουινέα. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο αρμόδιος για την Εθνική Ασφάλεια σε Ασία – Ειρηνικό, Κ. Κάμπελ.
Στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό των Νήσων Σολομώντα, Μανασέχ Σογκαβάρε, στην πρωτεύουσα Χονιάρα εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για τη νέα αμυντική συμφωνία. Στο ενδεχόμενο δημιουργίας «μιας ντε φάκτο μόνιμης στρατιωτικής παρουσίας, δυνατοτήτων προβολής ισχύος ή στρατιωτικής εγκατάστασης» της Κίνας, ο Κρίτενμπρικ ξεκαθάρισε πως «φυσικά θα απαντούσαμε σε αυτές τις ανησυχίες».

Η Ινδία «μήλο της Έριδος»

Με την Ινδία να κρατάει «προσεχτικές ισορροπίες», ως προς τη Ρωσία, πυκνώνουν οι επισκέψεις δυτικών ηγετών στο Νέο Δελχί οι οποίοι επιδιώκουν να την εντάξουν στο αντιρωσικό και αντικινεζικό μέτωπο.
Πρόσφατα, την ινδική πρωτεύουσα επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υπέγραψε μεταξύ άλλων συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ενώ ανακοινώθηκε ότι ως το τέλος της χρονιάς θα οριστικοποιηθεί και διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του ότι θα βοηθήσει την Ινδία να κατασκευάσει δικά της μαχητικά αεροσκάφη. Από τη μεριά του o Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν «κοινό συμφέρον να διατηρήσουν την περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού ανοικτή και ελεύθερη».
Επακολούθησε διήμερη επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επίσκεψη του Σoλτς στην Ιαπωνία

Γερμανός Καγκελάριος, όπου και συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα. Συζητήθηκε η σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας σε μια ευρεία γκάμα τομέων, περιλαμβανομένων των δικτύων νέων τεχνολογιών 5G, αλλά και των «εφοδιαστικών αλυσίδων»
Ο Σoλτς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η εγγύηση των εφοδιαστικών αλυσίδων προέχει ως «καθήκον πιο επίκαιρο από ποτέ», δήλωση που θεωρείται ότι αποτελεί ευθεία αιχμή για το Πεκίνο.
Δήλωσε επίσης ότι το ταξίδι του «αποτελεί σαφή πολιτική ένδειξη πως Γερμανία και ΕΕ θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την εμπλοκή τους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είπε ότι «η ουκρανική κρίση ταρακουνά τη βάση της διεθνούς τάξης όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στην Ασία» και ότι «κάθε προσπάθεια να αλλάξει το “στάτους κβο” πρέπει να αποφευχθεί, ειδικά στην Ανατολική Ασία (…)Αν δεν δείξουμε καθαρά (στη Ρωσία) ότι αυτό το είδος βίαιης και απερίσκεπτης μονομερούς αλλαγής έχει υψηλό κόστος, θα σταλεί λάθος μήνυμα για την Ασία».
Στο μεταξύ στο εσωτερικό της χώρας έχει ανοίξει συζήτηση για τη «φιλοξενία» ακόμη και πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ αλλά και για τον διπλασιασμό των στρατιωτικών δαπανών της Ιαπωνίας. Προτάσεις που έχουν συναντήσει την έντονη αντίθεση της Κίνας.

Επίκειται επίσκεψη Μπάιντεν σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, και ο Γενικός Γραμματέας της Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, Ακίμπα Τακέο, συζήτησαν την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία καθώς και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.
Η δήλωση αναφέρει ότι ο Σάλιβαν «επαίνεσε την ισχυρή απάντηση της Ιαπωνίας» στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων, των ελέγχων των εξαγωγών και της ανθρωπιστικής και αμυντικής βοήθειας για την Ουκρανία».
Οι Σάλιβαν και Τακέο συμφώνησαν επίσης «να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά για τη διεθνή απάντηση» στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.
«Ο Γενικός Γραμματέας Ακίμπα χαιρέτισε την επίσκεψη του Προέδρου στο Τόκιο, σημειώνοντας ότι θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην περιοχή και πέραν αυτής για τη δέσμευση των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό», συνέχισε το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.
«Οι δύο συμφώνησαν ότι η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου και του Πρωθυπουργού Κισίντα είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η δύναμη της συμμαχίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση της αποτροπής στην περιοχή και να προωθηθεί το κοινό μας όραμα για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό », προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοίνωσε ότι «θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε τις πυρηνικές δυνατότητες της χώρας μας με ταχύτερο ρυθμό».
Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου εξωτερικών της ΛΔΚ κατηγόρησε την ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης πως είναι η βασική αιτία της κρίσης στην Ουκρανία. Σε δηλώσεις του τόνισε πως αυτές οι δυνάμεις «επιδίδονται στην υπεροχή και την αυθαιρεσία προς άλλες χώρες». Για να συμπληρώσει πως «Οι ΗΠΑ και η Δύση, σε πείσμα της λογικής και δίκαιης απαίτησης της Ρωσίας να παρέχουν νομική εγγύηση για την ασφάλεια, έχουν υπονομεύσει συστηματικά το περιβάλλον ασφαλείας της Ευρώπης, γινόμενοι πιο κραυγαλέοι στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν επιθετικά οπλικά συστήματα, ενώ επιδιώκουν προκλητικά την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.»

Το Πεκίνο χρησιμοποιεί «όλα τα εργαλεία» για να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ

Ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων, ναύαρχος Μάικλ Γκίλντεϊ, προσδιόρισε την Κίνα ως «εστιακό σημείο» για το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, επικαλούμενος την «πρωτοφανή ανάπτυξη» του στρατού του Πεκίνου και τους φιλόδοξους στόχους του για τα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) ζήτησε «μια προσέγγιση ολόκληρης της κυβέρνησης για την αποτροπή της Κίνας».

Ο ναύαρχος σημείωσε ότι ενώ το Πεκίνο είχε θέσει κάποτε ως προθεσμία το 2050 για να γίνει «παγκόσμια δύναμη», έκτοτε έχει προχωρήσει σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, πρώτα στο 2035 και πιο πρόσφατα στο 2027.
«Και, λοιπόν, παίρνουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα του ’27, για το οποίο ο Πρόεδρος Σι μίλησε δημόσια, πολύ σοβαρά», είπε ο Γκίλντεϊ, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει επομένως να διατηρήσει τις δυνατότητες να «πολεμήσει απόψε» εάν χρειαστεί.
Ερωτηθείς για την αμερικανική συνεργασία με συμμαχικά κράτη στην Ασία, ο αξιωματούχος του Πολεμικού Ναυτικού σημείωσε ότι έχει περάσει σημαντικό χρόνο με τους ομολόγους του στην Ινδία, ένα έθνος που θεωρεί «τεράστιο στρατηγικό εταίρο στο μέλλον» σε σχέση με την αντιμετώπιση της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.