Και φκιάστε το κιβούρι μου, φαρδύ, πλατύ να γένει,
να στέκω ορθός να πολεμώ, και δίπλα να γεμίζω.

Κουράγιο! Να κλειστούμε το Νοέμβρη, για να ανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Μας έλεγαν. Τελικά τα Χριστούγεννα άνοιξαν μόνο τα μαγαζιά με αναβοσβηνόμενα φωτάκια Χονκ Κονγκ και με πλαστικούς αγιοβασίληδες Βιετνάμ. Κουράγιο! Να έρθουν τα εμβόλια τέλος Δεκέμβρη, να ελευθερωθούμε. Μας έλεγαν. Τελικά τα εμβόλια που έφτασαν αντιστοιχούσαν σε διψήφιο αριθμό για κάθε ένα από τα 1800 εμβολιαστικά κέντρα. Που έταζαν και όχι κατασκεύαζαν. Η λύση ήταν να κλειστούμε μέσα, να μείνουμε σπίτι. Και πέρασαν τα Χριστούγεννα, ήρθαν και τα Φώτα και του Άι Γιαννιού και φτάσαμε τέλος Φλεβάρη και η πρόνοια του κράτους εξαντλούνταν στο «Μένουμε σπίτι». Όχι! ΜΕΘ δεν έφτιαξαν. Κιμπάρικα προ ημερών χάρισαν 30 ΜΕΘ σε τρία νοσοκομεία. Δηλαδή από δέκα στο κάθε ένα. Τώρα μάλιστα. Ξελασπώσαμε.

Και εκεί που είχαμε σεισμούς, φωτιά στο κέντρο διανομής ρεύματος στον Ασπρόπυργο, να σου και η ΜΗΔΕΙΑ. Μα γιατί δεν αφήνουν στην πολυχιλιόχρονη, ένδοξη ησυχία τους, τους αρχαίους ημών; Τα τηλεοπτικά κανάλια παρόντα, μαζί με τη ΜΗΔΕΙΑ. Έεερχεται, πού θα χτυπήσει από ώρα σε ώρα και προειδοποιήσεις: Μένουμε σπίτι. Με τη φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση Κούλη, θα πιάνει φωτιά και αυτοί θα λένε: Μένουμε σπίτι. Σεισμός να γίνει, αυτοί: Μένουμε σπίτι.

Αποτέλεσμα; Η Εθνική Οδός από Κηφισιά μέχρι Λαμία, δεν πήγαινε. Από Λαμία μέχρι Βόλο δεν πήγαινε, στη Λάρισα δεν πήγαινε, στη Θεσσαλονίκη δεν πήγαινε. Εθνική Οδός. Το πιο σύντομο ανέκδοτο. Αυτό δεν είναι ούτε εθνική, ούτε οδός. Καντούνι σε χωριό των Τζουμέρκων είναι. Εξαιρετικά τουριστικό καντούνι, βέβαια, γιατί για να το διασχίσεις θέλεις πολλά, πολλά ευρώ. Αν δεν κάνει λάθος, στην πρόσθεση, η στήλη, για να πας Αθήνα – Θεσσαλονίκη, θες 30,65 ευρώ και Αθήνα – Γιάννενα 37,45 ευρώ. Μόνο να πας. Όχι. Την Εθνική Οδό δεν την έκλεισαν οι αγρότες, όπως ισχυρίζονται κάποιοι ψεκασμένοι. Και ενώ η ΜΗΔΕΙΑ ήρθε όπως αναμενόταν, δεν ήρθαν τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες. Ήρθαν όμως οι πολύωρες συσκέψεις του «επιτελικού κράτους». Επιτελικό Κράτος. Άλλο σύντομο ανέκδοτο. Και λες, δε μπορεί τόσες ώρες συσκέψεων, τόσων επιτελικών, σωθήκαμε. Σε «συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός», μας είπαν. Τα κανάλια. Μέχρι και τη σειρήνα του συναγερμού μας φάνηκε πως ακούσαμε. Και αφού μας «φάνηκε», περιμέναμε να φανούν και τα εκχιονιστικά και οι αλατιέρες. Ματαίως.

Όχι. Δε φταίνε οι ιδιώτες εργολάβοι – «καταπατητές» των εθνικών οδών. Αυτοί εισπράττουν μόνο τα διόδια. Για τις εισπράξεις είναι εξαιρετικά καλά οργανωμένοι. Στα εκχιονιστικά και στις αλατιέρες υστερούν λίγο στην οργάνωση, αν και είναι υπογεγραμμένη υποχρέωσή τους. Αλλά τι σημασία έχει; Αφού τις εθνικές οδούς τις έκλεισε το επιτελικό κράτος, ούτε την ποινή εκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να πληρώσουν, αν με υπαιτιότητά τους κλείσουν οι οδοί, δε θα πληρώσουν. Και βγήκαν οι θεομπαίχτες και ανακοίνωσαν πως δε θα εισπράττουν διόδια, όσο οι δρόμοι είναι κλειστοί με υπευθυνότητα της κυβέρνησης. Μα ποια διόδια, αφού δεν κυκλοφοράει κανείς…

Τότε όμως συνέβη το εξής παράδοξο: τα δέντρα άρχισαν να αυτοκτονούν ομαδικά, πέφτοντας πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ και άλλων συναφών εταιρειών. Και στις ράγες των σιδηροδρόμων. Και στους δρόμους. 250 δέντρα έπεσαν πάνω σε δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στη βόρεια Αττική. 1000 δέντρα έπεσαν στη βόρεια Εύβοια, μας είπαν. Τα κανάλια. Πώς λέμε: 150 μολότωφ έπεσαν στην τεράστια διαδήλωση έξω από τα δικαστήρια για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής; Κάπως έτσι. Όχι 253 ή 1033. Στρογγυλά και μετρημένα. Ακριβώς 250 και 1000. Και μείναν γέροι και μωρά χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς θέρμανση με θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν και πιο κάτω. Αν για τον κορονοϊό, φταίγαμε εμείς, για το εκτεταμένο μπλακάουτ, που επέπεσε στη χώρα, φταίνε τα δέντρα. Αναντίρρητα.

Ιδέα της στήλης. Φαεινή. Εμείς (που κατά τον Κούλη είμαστε βορειοευρωπαίοι), γιατί δε ρωτάμε τους συντοπίτες μας Γερμανούς τι κάνουν όταν έχουν θερμοκρασία -1 βαθμούς Κελσίου (που έχουν και μικρότερη), κλείνουν τις εθνικές οδούς τους, μένει η μισή χώρα τους χωρίς ρεύμα;

Τάνια