Σε νέα κινητοποίηση κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία στις 27 Νοέμβρη πραγματοποιώντας παναττική στάση εργασίας στην Αττική και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Ευαγγελισμού και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέσω της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας προς το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ) οι υγειονομικοί “…βρίσκονται για άλλη μια φορά στους δρόμους διεκδικώντας την σωτηρία της Δημόσιας Υγείας, του ΕΚΑΒ, της Πρόνοιας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την επίλυση δίκαιων αιτημάτων των επαγγελματιών Υγείας και Πρόνοιας που εργάζονται αποδεκατισμένοι σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης με μισθούς πείνας και πενιχρά δικαιώματα”.

Η ανακοίνωση περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία σημειώνοντας τα εξής χαρακτηριστικά στοιχεία:

“Η επιχορήγηση του συστήματος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό παραμένει κοντά στα 780 εκ. ευρώ και το έτος 2020, το μισό από το 2014 παρότι πληρώνουμε άπειρους φόρους και 6% υγειονομική περίθαλψη από μισθούς και συντάξεις. Ο ΕΟΠΥΥ χρηματοδοτείται μόνο από τις δικές μας εισφορές (η κρατική χρηματοδότηση μηδενική) και στα Νοσοκομεία θα καλύψει μικρό μέρος των υποχρεώσεών του. 888 εκατ. ευρώ όσα και το έτος 2019.

Με βάση τις εισηγητικές εκθέσεις του Προϋπολογισμού 2019 που κατατέθηκε πέρυσι και του Προϋπολογισμού 2020 που κατατέθηκε τώρα προς ψήφιση στη Βουλή, τα έξοδα που προβλέπονται για τα Νοσοκομεία είναι μία από τα ίδια….

…Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις των Νοσοκομείων το πρώτο 9μηνο του 2019 ανέρχονται στο ποσό των 900 εκ. ευρώ (450 εκ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές (πάνω του τριμήνου) και 450 ανεξόφλητες οφειλές (κάτω του τριμήνου)… Το σύστημα συνεχίζει να υποχρηματοδοτείται παρότι αυξάνεται η ζήτηση σε υπηρεσίες λόγω οικονομικής ανέχειας και της αύξησης των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Έχουμε ένα σύστημα με ελλείψεις, πεπαλαιωμένο σε εξοπλισμό και υποδομές χωρίς καμία δυνατότητα επενδύσεων. Γι’ αυτό βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις λόγω χαλασμένων ιατρικών μηχανημάτων, σοβάδες να πέφτουν, να τρέχουν νερά οι τοίχοι, ελλείψεις αναλώσιμων υλικών, ιματισμού, χειρουργικών υλικών κλπ…..

….Κάθε χρόνο το προσωπικό λιγοστεύει αντί να αυξάνει. Με τα στοιχεία του ίδιου του Κράτους (Υπουργείο Εσωτερικών) το προσωπικό στα Νοσοκομεία λιγόστεψε τα χρόνια των Μνημονίων κατά 25.000. Τα έτη 2018-2019 έχουμε 3500 αποχωρήσεις και μηδενικές προσλήψεις. Η προκήρυξη 2300 θέσεων που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Υγείας είναι σταγόνα στον ωκεανό. Με τον προϋπολογισμό του 2020 που κατατέθηκε στη Βουλή, η δαπάνη μισθοδοσίας του Προσωπικού του Υπουργείου Υγείας, μειώνεται από 2,215.756 δις ευρώ που ήταν το 2019 στα 2,193.116 δις ευρώ το 2020…..

….12.000 Συμβασιούχοι (επικουρικό, πρώην εργολαβικοί, ΟΑΕΔ κλπ) εργάζονται στα Νοσοκομεία. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και θα πρέπει μονιμοποιηθούν. Δεν μπορεί όμως να συνεχίζεται και τα επόμενα χρόνια η ομηρία του εν λόγω προσωπικού. Δικαιούνται μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στον αέρα βρίσκεται το πρώην εργολαβικό προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις στις υπηρεσίες στήριξης των Νοσοκομείων. Η Κυβέρνηση καθυστερεί την παράταση των συμβάσεων και την θεσμοθέτηση σύναψης νέων συμβάσεων μετά 31.12.2019. Καλοβλέπει την επιστροφή των εργολάβων που επιβάλλουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Για την ΠΟΕΔΗΝ η παλινόρθωση των εργολάβων είναι αιτία πολέμου. Όπως αιτία πολέμου είναι η κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Δημόσιας Υγείας που κάποιοι με προθυμία προτείνουν (ΠΙΣ).

Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη δεν υφίσταται καθότι οι ΤΟΜΥ εξελίχθησαν σε ταμπέλες χωρίς γιατρούς και προσωπικό. Τα Κέντρα Υγείας παραμένουν χωρίς υλικά, συντήρηση και προσωπικό. Όλο και περισσότερα κλείνουν μεσημέρι. Η Ψυχική Υγεία ραγδαία ασυλοποιείται λόγω ελλείψεων προσωπικού, κονδυλίων, απαραίτητων κλινών οξέων περιστατικών και προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης… Η Πρόνοια κλείνει αντί να ανοίγει κρεβάτια. Έκλεισε η Γλυφάδα 52 κλινών και οι περιθαλπόμενοι μεταφέρθηκαν σε άλλες Μονάδες. Η λίστα αναμονής θα εκτιναχθεί στα δύο έτη και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία θα αυξάνουν συνεχώς. Το ΕΚΑΒ στενάζει από τις ελλείψεις διασωστών. Τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα προσλήψεων μόνιμων διασωστών και αποκατάστασης των γερασμένων ασθενοφόρων που έχουν διανύσει 1εκατ.χιλιόμετρα και άνω.

Οι πιο φτωχοί εργαζόμενοι είναι οι εργαζόμενοι Νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στη Δημόσια Υγεία και Πρόνοια. Λαμβάνουν εξευτελιστικούς μισθούς. 900 ευρώ το μήνα είναι ο μέσος μισθός. Ο νεοδιόριστος Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης λαμβάνει 640 ευρώ το μήνα. Οι ΔΕ και ΥΕ υπάλληλοι έχασαν πάνω από 40% του μισθού τους με το νέο μισθολόγιο.

Το Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας που ολοένα παίρνει ολιγόμηνες παρατάσεις, είναι στα 150 ευρώ. Επίσης δεν χορηγείται κλιμακωτά σε όλους. Δεν είμαστε ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.Αρνούνται να εντάξουν τους Νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας και πρόνοιας που αποδεδειγμένα με επιδημιολογικές μελέτες εργάζονται σε Επικίνδυνες και Ανθυγιεινές Εργασίες, αντιμετωπίζουν ένα σωρό ασθένειες και επαγγελματικούς κινδύνους. Πραγματική ντροπή για το κράτος….”