Με εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις συνεχίζουν ακάθεκτες οι «Big Tech», οι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας όπως η Amazon, η Apple, η Meta και η Microsoft. Ταυτόχρονα και άλλες εταιρείες στον κλάδο «οδεύουν» προς περαιτέρω μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα, η Amazon παραδέχτηκε ότι προσλαμβάνει με τον πιο αργό ρυθμό από το 2019, ενώ αναμένεται να απολύσει περισσότερους από 10.000 εργαζομένους το επόμενο διάστημα. Όπως φαίνεται, ο κολοσσός της τεχνολογίας και των μεταφορών μετακυλίει τα βάρη από την πτώση των κερδών στις πλάτες των εργαζομένων, παρά το ότι μέσα στον κορονοϊό είχε εκτοξεύσει τα κέρδη του.

Την ίδια ώρα, περισσότερες από 30.000 απολύσεις πραγματοποίησαν εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Για παράδειγμα, η Coinbase μείωσε κατά 18% το προσωπικό της, ενώ το Netflix έχει απολύσει τουλάχιστον 500 υπαλλήλους το προηγούμενο διάστημα. Ακόμα, η Peloton προχώρησε σε πάνω από 2.800 απολύσεις εργαζομένων μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η Robinhood έστειλε στην ανεργία το 9% του εργατικού της δυναμικού τον Απρίλιο. Επιπλέον, απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων έγιναν και σε άλλες μικρότερες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Lyft, η χρηματοπιστωτική πλατφόρμα Stripe και η ψηφιακή κτηματομεσιτική Zillow.

Αλλά και το Twitter πραγματοποίησε απολύσεις 7.500 εργαζομένων, μετά από παλινωδίες με καταργήσεις θέσεων εργασίας και επαναπροσλήψεις με χειρότερους όρους δουλειάς, που σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στα τερτίπια και στην αντεργατική «φιλοσοφία» ενός εκ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο, του Έλον Μασκ. Ο ίδιος μάλιστα, με ένα εκβιαστικό τελεσίγραφο, «προειδοποιεί» τους εργαζόμενους ότι για να παραμείνουν θα πρέπει να γίνουν «εξαιρετικά σκληροπυρηνικοί», λέγοντας ότι «αυτό θα σημαίνει να δουλεύεις πολλές ώρες σε υψηλή ένταση». Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι εργαζόμενοι καλούνταν να παραιτηθούν.
Επιπλέον, όπως έχει ήδη αναφέρει ο «Λ.Δ», ο όμιλος Meta προχώρησε σε πάνω από 11.000 απολύσεις εργαζομένων σε Facebook και Instagram στις αρχές του μήνα, απολύοντας έτσι το 13% των εργαζομένων της. Παράλληλα η Meta σχεδιάζει να παρατείνει το πάγωμα των προσλήψεων μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Microsoft απέλυσε στα μέσα Οκτωβρίου σχεδόν 1.000 εργαζόμενους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

«Πρωταθλήτρια» στη… φοροδιαφυγή η Microsoft

Όμως, η Microsoft, ένας από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς παγκοσμίως, αναδεικνύεται την ίδια ώρα σε «πρωταθλήτρια» στη φοροδιαφυγή, καθώς αποκρύβει έντεχνα δισεκατομμύρια από πλήθος κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο «γίγαντας» της τεχνολογίας, που κατά τα άλλα φορτώνει με την πρώτη δυσκολία τα βάρη στην πλάτη των εργαζομένων, γλιτώνει φόρους δισεκατομμυρίων δολαρίων χάρη σε μια πολύπλοκη διαδικασία μεταφοράς κερδών από θυγατρική σε θυγατρική και από χώρα σε χώρα.

«Σε πολλές περιπτώσεις, η Microsoft δεν έχει πληρώσει φόρο τα τελευταία χρόνια μεταφέροντας κέρδη σε εταιρείες που εδρεύουν στις Βερμούδες και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους», τονίζει το Κέντρο Έρευνας για την Εταιρική Φορολογική Ευθύνη (CICTAR), Και προσθέτει πως «η Microsoft επαίρεται ότι διανέμει στους μετόχους της άνω του 30% των κερδών της. Ωστόσο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Αυστραλία ή στη Νέα Ζηλανδία η εταιρεία πληρώνει φόρους της τάξεως του 3% έως 4% των κερδών της μόνο» και πως «Δεν είναι πειστικά τα τόσο φτωχά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν τόσο ευημερούσες αγορές. Ο συναγερμός της φοροδιαφυγής ηχεί εκκωφαντικά. Η Microsoft στερεί δισεκατομμύρια δολάρια από τον δημόσιο τομέα χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται. Μιλάμε για δημόσια έσοδα που τόσο χρειάζονται οι κοινωνίες αυτές και τα οποία στερούνται, παρά το ότι η συγκεκριμένη εταιρεία συγκαταλέγεται μεταξύ των βασικών προμηθευτών των κυβερνήσεων των συγκεκριμένων χωρών»

Το αφήγημα περί «υπεύθυνης» εταιρείας που «κάποια στιγμή» θα «επιστρέψει» τα κέρδη της στην κοινωνία καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο και αποκαλύπτεται η «γυμνή» αλήθεια για το δημιούργημα του κατά τα άλλα «φιλάνθρωπου» Μπιλ Γκέιτς: Η Microsoft κλέβει αδιακρίτως για να μοιράσει τα… κλοπιμαία στους ήδη ζάπλουτους μετόχους της…