Η σύλληψη του Ναβάλνι αποτέλεσε μια ακόμη αφορμή για παρέμβαση των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στις ρωσικές υποθέσεις.
Ο Ναβάλνι συνελήφθη από την αστυνομία κατά την άφιξή του, από τη Γερμανία όπου νοσηλευόταν, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, την ώρα που επρόκειτο να περάσει από τον έλεγχο διαβατηρίων. Η γερμανική κυβέρνηση όπως και άλλες δυτικές κυβερνήσεις είχαν κάνει λόγο για δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ, αφήνοντας υπόνοιες και απευθύνοντας κατηγορίες κατά του Κρεμλίνου, με το τελευταίο να απορρίπτει τις κατηγορίες, και να θεωρεί στην ουσία ύποπτη, στημένη και προβοκατόρικη την όλη υπόθεση.

Ρωσικό δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 ημερών έως τις 15 Φλεβάρη επειδή παραβίασε τους όρους της αναστολής της ποινής φυλάκισής του, για μια υπόθεση κλοπής που χρονολογείται από το 2014 και ότι διέφευγε της επίβλεψης της αρμόδιας εποπτικής αρχής.
Η σύλληψη του Ναβάλνι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η γερμανική κυβέρνηση ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπός Στέφεν Ζάιμπερτ τόνισε πως η σύλληψή του «παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου» και ισχυρίστηκε ότι η απόφαση, σύμφωνα με την οποία έγινε η σύλληψη, είναι «αυθαίρετη» σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Απέφυγε όμως να πάρει θέση για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μη θέλοντας να διαταράξει τις «ευαίσθητες» Ρωσο-γερμανικές σχέσεις. Διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας και ότι πρέπει να συζητηθεί με τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, παραπέμποντας το θέμα μάλλον στις καλένδες.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τόσο από την απερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ όσο και από τη νέα διοίκηση Μπάιντεν, αφού είναι κοινή στρατηγική επιλογή της Ουάσιγκτον η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και η δημιουργία προσκομμάτων στην Ευρω-ρωσική προσέγγιση και συνεργασία.
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «οι ΗΠΑ καταδικάζουν σθεναρά την απόφαση της Ρωσίας να συλλάβει τον Αλεξέι Ναβάλνι», καθώς θεωρεί πως η σύλληψή του στοχεύει στο «να σιωπήσουν ο Ναβάλνι και άλλες προσωπικότητες της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητες φωνές που επικρίνουν τις ρωσικές αρχές».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι γράφοντας στο Twitter πως: «Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του».
Συνεργάτης του Ναβάλνι ανακοίνωσε πως θα διοργανωθούν «μεγάλες συγκεντρώσεις» στις 23 Ιανουαρίου για την απελευθέρωσή του.