Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο της Ικαρίας, παρουσία αρκετών συναδέλφων, ανοιχτή συνάντηση του συλλόγου εργαζομένων με τον νέο αναπληρωτή διοικητή. Στη συνάντηση αυτή επιχειρήθηκε μια πρώτη γνωριμία με την καινούργια διοίκηση και τις προτεραιότητες που αυτή θέτει για τα ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο, ενώ ο σύλλογος ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και να διατυπώσε τις θέσεις και διεκδικήσεις των εργαζομένων.
Μετά τη συνάντηση ο σύλλογος δηλωσε:
Χωρίς να παραγνωρίζουμε το όποιο ελαφρυντικό της πρόσφατης ανάληψης καθηκόντων από την μεριά του αναπλ. Διοικητή, εντούτοις καμία ουσιαστική απάντηση δεν πήραμε όσον αφορά τα οξυμμένα και χρονίζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως εργαζόμενοι κατά την άσκηση των καθηκόντων μας. Προβλήματα, τα οποία έχουν άμεση αντανάκλαση στο επίπεδο των δημόσιων παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τους κατοίκους των νησιών μας.
Σε μια εποχή μάλιστα όπου οι μνημονιακές πολιτικές στο χώρο της υγείας συνεχίζονται και εντείνονται με την κυβέρνηση της ΝΔ να παίρνει τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ (μειωμένοι προϋπολογισμοί, αναιμικές προσλήψεις μονίμου προσωπικού, περαιτέρω είσοδος των ιδιωτών στο δημόσιο σύστημα υγείας μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα-ΣΔΙΤ, μετατροπή δημόσιων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου). Υπό τις συνθήκες αυτές, το δημόσιο σύστημα υγείας οδηγείται στην απαξίωση, στην υποβάθμιση και την κατάρρευση, με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα να επωφελούνται εξόφθαλμα από την κατάσταση αυτή.
Κάνουμε επίσης γνωστό πως αν δεν υπάρξει άμεση διευθέτηση, μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον, των ζητημάτων που αφορούν τις ελλείψεις προσωπικού, τότε ως εργαζόμενοι επιφυλασσόμαστε για την λειτουργία τμημάτων και υπηρεσιών του νοσοκομείου μας (π.χ. λειτουργία παθολογικής κλινικής, τακτικών παθολογικών εξωτερικών ιατρείων, συνταγογράφισης).
Σε επόμενη γενική συνέλευση θα αποφασιστεί το πρόγραμμα δράσης του συλλόγου μας γνωρίζοντας πως ο αγώνας για την προάσπιση του δημόσιου συστήματος υγείας και στον τόπο μας πρέπει να αποτελέσει κομμάτι του αγώνα των υγειονομικών σε όλη τη χώρα.
Καλούμε την τοπική κοινωνία σε επαγρύπνηση καθώς μόνο ο δρόμος του αγώνα μπορεί αποδεδειγμένα να οδηγήσει σε ουσιαστικές νίκες απέναντι στις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Η τοπική εμπειρία με τους αγώνες μας ενάντια στις συγχωνεύσεις τα προηγούμενα χρόνια αποτελεί μια πλούσια εμπειρία που οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε.
Τίποτα δε θα μας χαριστεί, με αγώνες ζητάμε-διεκδικούμε:
Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού
Ανάπτυξη αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών
Αύξηση της κρατικής επιχορήγησης
Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
Όχι στις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για την κάλυψη των αναγκών των Δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό και υποδομές
Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους