Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση μνήμης και τιμής του Μ-Λ ΚΚΕ για την επέτειο των 80 χρόνων από την Πρωτομαγιά του 1944 και την εκτέλεση των 200 μελών και στελεχών του επαναστατικού ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής από τους Γερμανούς κατακτητές.

Ήδη από τις 8:30 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται τα μέλη και οι φίλοι του Μ-Λ ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Καισαριανής. Λίγο μετά τις 9:00, οι δεκάδες συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν να βαδίζουν προς το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, φωνάζοντας συνθήματα για τους 200 της Καισαριανής, για τον εαμοελασίτικο αγώνα, αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στον αδούλωτο παλαιστινιακό λαό, καθώς και ενάντια στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.

Όταν η πορεία με τις κόκκινες σημαίες και με ιδιαίτερο παλμό έφτασε στο Σκοπευτήριο, οι σύντροφοι Γιώργος Σόφης και Σπύρος Κατσαφάδος κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο για τους 200 στον χώρο μπροστά από τον τοίχο που εκτελέστηκαν. Στη συνέχεια, ο σύντροφος Ιάσονας Αδριανός εκφώνησε την ομιλία εκ μέρους της ΚΕ, καλώντας στο κλείσιμό του τους συγκεντρωμένους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών. Υπό τους ήχους του «Επέσατε θύματα» και τις υψωμένες γροθιές των συγκεντρωμένων, η εκδήλωση έκλεισε με συνθήματα, ενώ κατά την περιήγηση στον χώρο παρουσιάστηκαν ορισμένα ιστορικά στοιχεία για την εκτέλεση των 200 ηρώων της Καισαριανής, τη μετάβασή τους από τις φυλακές του Χαϊδαρίου, αλλά και την παράδοσή τους από το φασιστικό καθεστώς Μεταξά το 1941 στις γερμανικές αρχές κατοχής από την Ακροναυπλία, την Ανάφη, την Κέρκυρα και άλλους τόπους εξορίας που τους είχε φυλακισμένους από το 1936.

Παραθέτουμε παρακάτω την ομιλία του συντρόφου Ιάσονα Αδριανού:

Σύντροφοι και συντρόφισσες, συναγωνιστές συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, για να τιμήσουμε τους 200 κομμουνιστές που πριν από 80 χρόνια, Πρωτομαγιά του 1944 εκτέλεσαν σ’αυτόν τον τόπο οι Γερμανοί κατακτητές. Τα 200 μέλη και στελέχη του επαναστατικού ΚΚΕ που μεταφέρθηκαν από τις φυλακές του Χαϊδαρίου για να εκτελεστούν σ’αυτόν εδώ τον τόπο, στην αδούλωτη Καισαριανή, στο δεύτερο Στάλιγκραντ όπως αποκαλέστηκε αργότερα. Οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές τίμησαν με τη θυσία τους την παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης και κέρδισαν μια θέση στο πάνθεον των αγώνων των προλετάριων και των λαών για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Σήμερα, 80 χρόνια μετά τη ματωμένη Πρωτομαγιά της Καισαριανής, ο λαός μας και οι λαοί όλου του κόσμου συνθλίβονται στις μυλόπετρες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης. Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη θυσία των 200 κομμουνιστών, των καλύτερων παιδιών του λαού, που έδωσαν τη ζωή τους για να ξημερώσουν στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, είναι η καθημερινή υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα, στον δρόμο που χάραξαν οι 200 ήρωες της Καισαριανής.

80 χρόνια μετά, λοιπόν, συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον φασισμό.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η απότομη όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, οι απειλές των γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων και οι πυρηνικοί αλληλοεκβιασμοί σκοτεινιάζουν ολοένα και περισσότερο τον διεθνή ορίζοντα.

Ιδιαίτερα σήμερα, που, το φασιστικό σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ δολοφονεί τον μαρτυρικό λαό της Παλαιστίνης, κλιμακώνοντας τον πολύχρονο εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, πραγματοποιώντας μία κανονική γενοκτονία. Στο πλευρό του Ισραήλ στέκεται και η ελληνική κυβέρνηση, που συμμετέχει με τη φρεγάτα «Ύδρα» στη νατοϊκή αρμάδα στη Μέση Ανατολή, εμπλέκοντας τη χώρα και τον λαό μας στα επικίνδυνα φιλοπόλεμα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Πάνω από 35.000 οι νεκροί και 80.000 σχεδόν οι τραυματίες είναι μέχρι τώρα ο τραγικός απολογισμός από τις θηριωδίες και τα φρικώδη εγκλήματα των σιωνιστών στη Γάζα, αυτή τη μικρή λωρίδα γης που έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο αμάχων που καθημερινά δολοφονούνται με τον πιο φρικτό τρόπο. Έχει μετατραπεί όμως και σε έναν φάρο ηρωικής αντίστασης και αγώνα του αδούλωτου παλαιστινιακού λαού, που δίκαια παίρνει τη θέση του δίπλα στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, τον Γράμμο, την Καισαριανή, την Κοκκινιά, το Στάλιγκραντ και όλους τους αμέτρητους τόπους σε κάθε γωνιά της γης που οι λαοί όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στους δυνάστες τους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνιστές-συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,

80 χρόνια μετά, τιμάμε τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής, ενισχύοντας τους αγώνες ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας, της φτώχειας, της ανεργίας και της εμπλοκής στον πόλεμο. Ιδιαίτερα σήμερα, που η κυβέρνηση της ΝΔ ξεθεμελιώνει εργατικές κατακτήσεις και χτυπά τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας, την ίδια στιγμή που οι μισθοί τελειώνουν πολύ πριν τελειώσει ο μήνας και ο λαός και η εργατική τάξη διαρκώς φτωχοποιούνται. Ιδιαίτερα σήμερα, που επιχειρούν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα απέραντο ορμητήριο αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων, την ίδια στιγμή που συντάσσονται με τον Ζελένσκι και τους νεοναζί του Αζόφ στην Ουκρανία και στηρίζουν τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Αυτή είναι η σωστή πλευρά της ιστορίας για την κυβέρνηση σήμερα, αυτή ήταν και 80 χρόνια πριν, όταν οι κομμουνιστές αντιστέκονταν σε κάθε άκρη της πατρίδας μας, και οι πολιτικοί πρόγονοι των σημερινών κυβερνώντων είτε συνεργάζονταν με τους κατακτητές, είτε βρίσκονταν έξω από τη χώρα, ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα με τους Άγγλους και Αμερικάνους προστάτες τους.

Σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, μετά την εκτέλεση των 200 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, οι εργάτες του δήμου διατάχθηκαν να μεταφέρουν χώμα από το διπλανό χωράφι προκειμένου να καλύψουν το αίμα το οποίο ήταν τόσο πολύ που δεν μπορούσε να απορροφηθεί από το έδαφος. 80 χρόνια μετά, η αντίδραση, ο ιμπεριαλισμός και η ακροδεξιά επιχειρούν να θάψουν ξανά -αυτήν τη φορά με την παραχάραξη της ιστορίας και της αλήθειας- την ιστορική μνήμη του λαού μας.

Ο αντικομμουνισμός, οι αντιδραστικές θεωρίες των δύο άκρων, της εξίσωσης των ναζί και των συνεργατών τους με τους κομμουνιστές που οργάνωσαν την πάλη των λαών ενάντια στον φασισμό δίνουν και παίρνουν στη χώρα μας και την ΕΕ. Οι απόγονοι των χιτών και των ταγματασφαλιτών, των συνεργατών των κατακτητών επιχειρούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι, χύνοντας το ρατσιστικό, εθνικιστικό και αντιμεταναστευτικό του δηλητήριο, επιχειρώντας να σβήσουν από τη λαϊκή συνείδηση τον ρόλο των κομμουνιστών στην Εθνική Αντίσταση.

Απέναντί τους, στέκουν οι μορφές των 200 ηρώων της Καισαριανής. Για να θυμίζουν στις σημερινές συνθήκες, στις δύσκολες στιγμές που περνάει ο λαός μας, πως μέσα από τα σπλάχνα του γέννησε κομμουνιστές που ακόμη και μπροστά στις κάννες των όπλων των κατακτητών, έπεφταν με το κεφάλι ψηλά, υπερασπίζοντας την τιμή του λαού. Πως ήταν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΕΠΟΝ που έσωσαν τον λαό από την πείνα και τη σκλαβιά, που έδειξαν στον βασανισμένο λαό μας πως η λευτεριά και το δίκιο κερδίζονται με αγώνα. Πως ήταν οι κομμουνιστές εκείνοι που βρέθηκαν μπροστάρηδες σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα της εργατικής τάξης και του λαού, που έγραψαν με τα πιο λαμπρά γράμματα το έπος της Εθνικής Αντίστασης και του Δεύτερου Αντάρτικου. Πως ήταν εκείνοι που υπερασπίστηκαν πραγματικά την πατρίδα μας απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, σηκώνοντας ψηλά το μπόι του λαού μας, δίνοντας του θάρρος και ελπίδα. Και θα ‘χει να καυχιέται η ιστορία για εκείνες τις λαμπρές σελίδες της, που γράφτηκαν με το αίμα, τις θυσίες και τους αγώνες των χιλιάδων κομμουνιστών και λαϊκών αγωνιστών που έδωσαν τη ζωή τους για να ανατείλει η νέα ζωή.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνιστές-συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, κρατώντας ψηλά τις κόκκινες σημαίες που μας κληροδότησε το επαναστατικό κομμουνιστικό κίνημα, κρατώντας σφιχτά στις γροθιές μας το κόκκινο ιστορικό νήμα, για να πάρουν σάρκα και οστά οι βαθύτεροι πόθοι του λαού μας για να ζήσει ελεύθερος σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα. Το μαρξιστικό-λενινιστικό κίνημα σήκωσε και σηκώνει ψηλά αυτή τη σημαία 60 χρόνια τώρα. Αυτή τη σημαία, που ο ρεβιζιονισμός, ύστερα από την επικράτησή του στο 20ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ και την 6η Ολομέλεια του ΚΚΕ το 1956 πέταξε στη λάσπη. Τις ολέθριες συνέπειες της ρεβιζιονιστικής επικράτησης, της συνθηκολόγησης, της υπόκλισης μπροστά στις δυσκολίες βιώνει σήμερα το εργατικό-λαϊκό κίνημα με τον χειρότερο τρόπο. Ο ρεβιζιονισμός δεν ξερίζωσε μόνο τις επαναστατικές αρχές του μαρξισμού-λενινισμού, αλλά πάνω απ’όλα την επαναστατική ψυχή και το πνεύμα της αλύγιστης πάλης. Την ψυχή και το πνεύμα που γέννησαν ήρωες σαν τους 200 της Καισαριανής, τον Μπελογιάννη, την Ηλέκτρα Αποστόλου και χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους κομμουνιστές και λαϊκούς αγωνιστές που έπεσαν στα πεδία των μαχών, στα ξερονήσια και τις φυλακές.

Αντλώντας δύναμη από τη θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής, 80 χρόνια μετά συνεχίζουμε τον αδικαίωτο μέχρι σήμερα αγώνα τους. Για να ξοφληθεί το αίμα, οι αγώνες και οι θυσίες όλων των κομμουνιστών και των λαϊκών αγωνιστών. Για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος και την ανασύσταση του κόμματος της εργατικής τάξης. Για να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, για να φύγουν όλες οι αμερικάνικες βάσεις από τη χώρα μας. Για Δουλειά, Ειρήνη, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία και Σοσιαλισμό. Οι 200 ήρωες της Καισαριανής, ζουν ΑΘΑΝΑΤΟΙ, στους σημερινούς μας αγώνες!

Συντρόφισσες και σύντροφοι, συναγωνιστές συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους της Κεντρικής Επιτροπής του Μ-Λ ΚΚΕ, σας καλούμε να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής.