Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με στόχο την ακόμα αμεσότερη εμπλοκή της στο μέτωπο της Λιβύης, αποφάσισε την ανάπτυξη μιας νέας «αναβαθμισμένης» αεροναυτικής επιχείρησης στη Μεσόγειο, με πρόσχημα την τήρηση του εμπάργκο. Έτσι με το πέρας της τωρινής ευρωενωσιακής επιχείρησης «Σοφία», που είχε γίνει στην περιοχή, με το πρόσχημα του προσφυγικού, θα ξεκινήσει αμέσως μετά, πιθανόν και στα τέλη Μάρτη, η νέα αυτή εμπλοκή.

Σε αυτές τις αποστολές δηλώνει «παρούσα» σαν «αρωγός» και η Ελλάδα, που στέλνει πολιτικό προσωπικό σε Λιβύη και Ιράκ, ενώ ο Υπ. Εξ. Δένδιας δήλωσε ξανά αυτό που έχει δηλώσει και στο παρελθόν, ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αυτήν την προσπάθεια, καταρχήν με μέσα, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη θα χρειαστεί».

Ο ΟΗΕ επικύρωσε τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τον ορισμό των ΑΟΖ, αδειάζοντας την κυβέρνηση και το αστικό σύστημα στην Ελλάδα και ανοίγοντας ακόμα περισσότερο την όρεξη του Ερντογάν για νέες διεκδικήσεις. Όπως απέδειξαν και τα τελευταία γεγονότα με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, η Τουρκία με σταθερό τρόπο μετακινεί τα σύνορα και τις διεκδικήσεις της προς τα δυτικά με στόχο να κάνει πράξη τα σύνορα της «γαλάζιας πατρίδας».