Στις εξαγγελίες του από το βήμα της Θεσσαλονίκης ο Μητσοτάκης δήλωσε πως θα βάλει τέλος στις “παρωχημένες διατάξεις του προηγούμενου αιώνα”, στοχοποιώντας ευθέως τις όποιες εργατικές – λαϊκές κατακτήσεις δεν κατόρθωσε να γκρεμίσει η δεκαετής μνημονιακή θύελλα. Η πολιτική της ΝΔ εγκαινιάζει μια νέα περίοδο άγριας επίθεσης ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού. Τα δημοκρατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες αλλά και τα ίδια τα συνδικάτα μπαίνουν στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής. Η ΝΔ εφαρμόζοντας μια πολιτική άγριας καταστολής και αυταρχισμού επιχειρεί να σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της. Χτυπά το δικαίωμα στην απεργία. Για να θωρακίσει το αστικό κράτος ενάντια στον “εχθρό” λαό και τους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, θεσμοθετεί χουντονόμους ενάντια στις διαδηλώσεις. Νομιμοποιεί έτσι την αστυνομική βία και καταστολή ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Δεν υπάρχει διαδήλωση από τον περασμένο Ιούλη που να μην πνίγηκε στα χημικά και να μην αντιμετωπίστηκε με βαναυσότητα από τις αστυνομικές δυνάμεις. Από τους υγειονομικούς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές ως τη μεγαλειώδη παλλαϊκή – αντιφασιστική διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη, η κυβέρνηση επιδόθηκε σε ένα όργιο αστυνομικής βίας.

Με τις πρόσφατες εξαγγελίες του ο Βρούτσης μεθοδεύει σαρωτικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, που βάζουν ταφόπλακα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες, στις δημοκρατικές συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων. Η κυβέρνηση μεθοδεύει τις νέες αντιδραστικές ανατροπές πάνω στο έδαφος της ραγδαία εξελισσόμενης πανδημίας και εν μέσω ακραίων κατασταλτικών μέτρων. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη η προπαγανδιστική επιχείρηση τρομοκράτησης του λαού για να δημιουργήσει η κυβέρνηση συνθήκες παραλυσίας και ταυτόχρονα να συγκαλύψει τις δικές τις εγκληματικές ευθύνες για το κατάντημα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Και όλα αυτά συντελούνται την ίδια ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη η επιβολή άγριων αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων που τσακίζουν τη σταθερή και πλήρη εργασία, το 8ωρο, γιγαντώνουν την ανεργία, θεσπίζουν νέες μορφές ελαστικής και μαύρης εργασίας.

Η νέα κυβερνητική επίθεση ενάντια στα συνδικάτα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων αντιδημοκρατικών διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον περασμένο Σεπτέμβρη με το διαβόητο “αναπτυξιακό νόμο” επιφέροντας νέο πλήγμα στην απεργία, που άνοιξαν παράλληλα το δρόμο για το φακέλωμα των εργαζομένων και όσων ασκούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Αποτελεί -ακόμα- συνέχεια των προηγούμενων αντισυνδικαλιστικών διατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Το χτύπημα στα συνδικάτα και στην οργανωμένη πάλη των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική αποτελεί κεντρική επιλογή, όχι μόνο του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου και της ολιγαρχίας, αλλά και των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών κέντρων, της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ. Ο Κατρούγκαλος υπενθύμιζε με νόημα το 2018 ότι τα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ που επέφεραν τα πρώτα πλήγματα στην απεργία αποτελούσαν μνημονιακή υποχρέωση. Οι πανεργατικοί και παλλαϊκοί αγώνες της προηγούμενης περιόδου ήταν αυτοί που κατόρθωσαν να ανακόψουν προς ώρας το σάρωμα των συνδικάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών από την πολιτική των μνημονίων.

Τώρα η κυβέρνηση επανέρχεται με νέα φόρα για να επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Μεθοδεύει τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τη λήψη απόφασης για απεργία, επιβάλλοντας ακόμα σκληρότερα μέτρα περιορισμού της τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Ενεργοποιεί μητρώα συνδικαλιστών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, νομιμοποιεί τα εργοδοτικά λοκ-άουτ. Παράλληλα επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτούν αποζημιώσεις από τους απεργούς και τους συνδικαλιστές όταν οι απεργίες κρίνονται παράνομες στα δικαστήρια. Με λίγα λόγια η κυβέρνηση βάζει στο “γύψο” τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και το δικαίωμα στην απεργία για να αφοπλίσει τους εργαζομένους και τους αγώνες τους ενάντια στα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που θέλει να εφαρμόσει.

Πρέπει να μπει άμεσα φραγμός στην πολιτική του αυταρχισμού, της καταπάτησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που προωθεί η κυβέρνηση. Μέσα από τα σωματεία τους οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν και να αντιπαρατεθούν αποφασιστικά με την κυβερνητική πολιτική. Πρέπει να ενεργοποιηθούν άμεσα σε αγωνιστική κατεύθυνση, ξεπερνώντας τα σοβαρά εμπόδια, την υπονομευτική δράση και τα αναχώματα που θέτουν οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως αυτή της ΓΣΕΕ.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ΕΡΓ.Α.Σ απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συνεννόησης και δράσης σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία, τις Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στα συνδικάτα και τα Εργατικά Κέντρα. Το αμέσως επόμενο διάστημα τα συνδικάτα να πραγματοποιήσουν εκστρατείες ενημέρωσης των εργαζομένων, να συγκαλέσουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις για να οργανώσουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση ενάντια στην κυβερνητική λαίλαπα. Να συντονίσουν την αγωνιστική τους δράση συγκροτώντας ένα ενιαίο μέτωπο των συνδικάτων απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα. Να οργανώσουν και να αναπτύξουν ενιαίους μαζικούς και παρατεταμένους απεργιακούς αγώνες για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Ενιαίο πανεργατικό μέτωπο αγώνα!
Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!
Κάτω η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ολιγαρχίας!