Όλες οι εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας δείχνουν πως τα εμπόλεμα μέρη προετοιμάζονται και ενεργούν για μια πιο σκληρή στρατιωτική σύγκρουση τους επόμενους μήνες.


Ο ρώσικος ιμπεριαλισμός έχει προχωρήσει σε μαζικά καθημερινά χτυπήματα στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οργανώνοντας για πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου μια συστηματική επίθεση τέτοιου χαρακτήρα. Το αποτέλεσμά της είναι να μη μπορεί να λειτουργήσει ένα σημαντικό τμήμα του ηλεκτρικού δικτύου της Ουκρανίας (θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, οι ηλεκτρικοί τους υποσταθμοί και μονάδες ελέγχου του ηλεκτρικού δικτύου). Κατά τις δημοσιευμένες πληροφορίες και από τη Ρώσικη και από την Ουκρανική πλευρά, περίπου το 30% των ενεργειακών υποδομών της έχει καταστραφεί ή έχει πάθει βλάβη και σε ολόκληρη τη χώρα επιβλήθηκε αυστηρό καθεστώς εξοικονόμησης ρεύματος και η παροχή νερού, ο φωτισμός των δρόμων και οι ηλεκτρικές μεταφορές διακόπηκαν σε διάφορους βαθμούς. Η καταστροφή των υποδομών που εγγυώνται την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανση μεγάλου μέρους της χώρας θα έχει τρομερές συνέπειες για τον Ουκρανικό πληθυσμό ενόψει του χειμώνα και είναι προφανές ότι ο ρώσικος ιμπεριαλισμός τώρα χρησιμοποιεί και αυτό το βάρβαρο μέσο για να αυξήσει την πίεσή του στην κυβέρνηση Ζελένσκυ.

Παράλληλα με νέο διάταγμά του ο Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο στις τέσσερις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), διέταξε και ειδικά μέτρα υψηλού επιπέδου ετοιμότητας σε 8 ρωσικές περιοχές γειτονικές με την Ουκρανία και προχώρησε στη σύσταση ενός ειδικού συντονιστικού συμβουλίου, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μ. Μισούστιν για την υποστήριξη των αναγκών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Συγχρόνως και το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας άρχισε να καλεί πολίτες για να ελέγξει την καταλληλότητά τους για στρατιωτική θητεία.

Θέλοντας να στηρίξει τη θέση της Ρωσίας στην επικείμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσής της με τη Δύση, αποτρέποντας προβλήματα στα μετόπισθέν του, ο Πούτιν συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) στην Αστάνα, μεταξύ των οποίων εκδηλώνονται εντάσεις και ένοπλα επεισόδια, για να προειδοποιήσει για τις «εξωτερικές προσπάθειες» από άλλα κέντρα «για παρέμβαση στις πολιτικές, οικονομικές και ανθρωπιστικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των χωρών της Κεντρικής Ασίας». Λίγες μέρες μετά συγκάλεσε και τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής των υπηρεσιών ασφάλειας και πληροφοριών αυτών των χωρών για να τους επιστήσει, μεταξύ άλλων, την προσοχή στο ότι «ένα από τα καθήκοντα είναι η από κοινού αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προσπαθειών παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της ΚΑΚ. Ξέρουμε τι είναι αυτό. Για να αντισταθούμε πρέπει να αποκαλύψουμε και να περιορίσουμε ενεργά το έργο των ξένων μυστικών υπηρεσιών, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης σε κάθε μεμονωμένο κράτος μέλος της ΚΑΚ».

Όλα αυτά δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά προπαρασκευές ενόψει της διαγραφόμενης έντασης της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και της αντιπαράθεσης με τη Δύση.

Στην ίδια τροχιά κινείται και η αντίπερα όχθη του πολεμικού μετώπου. Η Δύση, και πρώτα απ’ όλους οι ΗΠΑ, συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον Ουκρανικό στρατό με εξοπλισμό και στην Ουκρανική επικράτεια σημειώνεται ισχυρή στρατιωτική κινητοποίηση. Μεγάλος αριθμός Ουκρανικού στρατού συγκεντρώνεται και παρατάσσεται για να επιτεθεί νότια (στην κατειλημμένη από τη Ρωσία Χερσώνα) και ανατολικά (στο Ντονμπάς) και ο Ουκρανικός στρατός με τα όπλα που του προμηθεύει η Δύση βομβαρδίζει και αυτός ηλεκτρικούς υποσταθμούς και «κέντρα ισχύος» στις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία.

Τη σοβαρότητα της κατάστασης τη μαρτυρούν και οι δηλώσεις του νέου Ρώσου διοικητή της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», του στρατηγού Σουροβίκιν, ο οποίος την χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη», ειδικά στη Χερσώνα, λόγω των ουκρανικών χτυπημάτων σε «κοινωνικές, οικονομικές και βιομηχανικές υποδομές».

Η πολεμική αντιπαράθεση αναπτύσσεται και με την επικίνδυνη διάσταση των πυρηνικών απειλών. Εκτός από τις μάχες που συνεχίζονται γύρω από το κατειλημμένο από τους ρώσους πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, η Ρωσία έφερε τις προηγούμενες μέρες στον ΟΗΕ και ζήτημα ότι η Ουκρανία ετοιμάζει «βρόμικη βόμβα». Να χρησιμοποιήσει, δηλαδή, βόμβα με ραδιενεργά στοιχεία. Η ρώσικη πληροφορία απορρίφθηκε από τους Δυτικούς ως κατάφωρα «ψευδής ισχυρισμός» που «χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση».

Παρά ταύτα, το όλο γεγονός καθώς συνοδεύτηκε και από επαφές του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας με τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας ενέτεινε τις πυρηνικές ανησυχίες. Όπως και το γεγονός ότι μετά τη ρώσικη προειδοποίηση πως «θα θεωρήσει τη χρήση μιας βρόμικης βόμβας από το καθεστώς του Κιέβου ως πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας» επακολούθησε, σαν ένα είδος απάντησης και απειλής, άσκηση στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων που παρακολούθησε ο Πούτιν κάνοντας και δηλώσεις πως η Ουκρανία έχει γίνει «πολιορκητικός κριός των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας» και ότι «ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος». Ας σημειωθεί ότι λίγες μέρες νωρίτερα πυρηνική άσκηση πραγματοποίησε και το ΝΑΤΟ.

Η στρατιωτική αντιπαράθεση αποκτά πολύ ανησυχητικές διαστάσεις και από το γεγονός ότι υπάρχει μια αυξανόμενη -τεράστια συρροή ρώσικων και αμερικακανοΝΑΤΟικών δυνάμεων γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας. Ρώσικων στην πλευρά των συνόρων Λευκορωσίας και Ουκρανίας και αμερικάνικων από την πλευρά των συνόρων Ρουμανίας – Ουκρανίας, όπου τις τελευταίες μέρες παρατάχθηκαν 4.700 Αμερικάνοι στρατιώτες επίλεκτων αερομεταφερόμενων μονάδων με τους επικεφαλής τους να δηλώνουν ότι «είναι έτοιμοι να πολεμήσουν απόψε» και ότι «εάν οι μάχες στην Ουκρανία κλιμακωθούν είναι εντελώς έτοιμοι να περάσουν τα σύνορα με την Ουκρανία». Η απάντηση από πλευράς του εκπροσώπου του Κρεμλίνου ήταν πως «η ανάπτυξη των αμερικάνικων δυνάμεων στη Ρουμανία αυξάνει τον κίνδυνο για τη Ρωσία και η Μόσχα θα το λάβει υπόψη της στις αποφάσεις της». Ταυτόχρονα εντείνονται οι ανησυχίες για το άνοιγμα πολεμικού μετώπου μεταξύ Ουκρανίας και Λευκορωσίας-Ρωσίας και η πολεμική ατμόσφαιρα απλώνεται στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, όπως πιστοποιούν και οι αποφάσεις της Φιλανδίας να υψώσει φράκτη στα σύνορά της με τη Ρωσία και της Πολωνίας να κατασκευάσει οχυρώσεις κατά μήκος των συνόρων της με το ρώσικο θύλακα του Καλίνιγκραντ.

Μέσα σε αυτό κλίμα που απειλεί να πυροδοτήσει στρατιωτικές συγκρούσεις ευρύτερης κλίμακας στην Ευρώπη, η κυβέρνηση Μητσοτάκη με μια τυφλή πολιτική αμερικανοΝΑΤΟικής υποτέλειας διευρύνει την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ξεκίνησε και την παράδοση των «ελληνικών» τεθωρακισμένων BMP-1 στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ συζητά να παραχωρήσει και ελληνικά αντιαεροπορικά συστήματα στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας είχε σχετική συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του τον οποίο ενημέρωσε για την αποστολή των «ελληνικών» τεθωρακισμένων και για το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστηρίζει «απερίφραστα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ» και «έχει προσφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους συμμάχους που επιθυμούν να στείλουν βοήθεια στην Ουκρανία», όπως και ότι «εφαρμόζει όλες τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας»…