Στις 7 Ιουλίου ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε πως «έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο». Και κόμπαζε πως θα «συντελεστεί πραγματικά μια κοσμογονία ως προς τα μέσα τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας»!

Λίγες μέρες μετά, στη Ρόδο, αρχίζει να συντελείται η «κοσμογονία»! Έχουμε την πρώτη φετινή τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή. Ακολουθεί η φωτιά στη Μαγνησία και το αδιανόητο «σκηνικό αποκάλυψης» στη Νέα Αγχίαλο, στην αποθήκη πυρομαχικών και βομβών, μιας από τις σημαντικότερες βάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων… Το τοπίο καταστροφής απλώνεται στη χώρα, με δεκάδες φωτιές, και φτάνει στον Έβρο και τη Δαδιά, ένα δάσος μοναδικό. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη, εδώ και χρόνια, έκαιγε επί 17 ολόκληρες μέρες. Πρόκειται για μια ασύλληπτη, ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή. Στις φλόγες τυλίχτηκε και η Πάρνηθα, για άλλη μια φορά. Η Ελλάδα κατέγραψε νέα αρνητικά ρεκόρ και κατατάχθηκε πρώτη σε καμένες εκτάσεις μεταξύ είκοσι μεσογειακών χωρών.

Μετά τις φετινές στάχτες και αποκαΐδια, αλλά και αυτές των προηγούμενων ετών, τώρα, αυτό που ξεκίνησε είναι κατολισθήσεις και εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα.
Τώρα ο λαός μετρά τις πληγές του από τις πλημμύρες.

Μια χώρα -και μάλιστα με την πρωτεύουσά της και το λεκανοπέδιο των 5 εκατομμυρίων κατοίκων- εντελώς ανοχύρωτη και με ακρωτηριασμένους τους φυσικούς της πνεύμονες. Και, δυστυχώς, ήρθαν νωρίς-νωρίς…, με το που μπήκε ο Σεπτέμβρης, σαρώνοντας τη Μαγνησία και τις Σποράδες, την υπόλοιπη Θεσσαλία, τη Φθιώτιδα και την πολύπαθη Εύβοια, συμπληρώνοντας την τρομακτική εικόνα της καταστροφής, προσθέτοντας και άλλους νεκρούς στον τραγικό απολογισμό του τελευταίου εξαμήνου – Τέμπη, Πύλος, πυρκαγιές, πλημμύρες.

Φταίχτες είναι οι κρατούντες

Δεν χάνουμε τα πανέμορφα δάση μας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Δεν είναι αναπόφευκτος ο πύρινος όλεθρος που αφανίζει το φυσικό πλούτο της χώρας, πολύτιμους βιότοπους και οικοσυστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, σπίτια και λαϊκές περιουσίες. Δεν είναι νομοτέλεια η κόλαση των πυρκαγιών και των πλημμυρών, αυτή η τεράστια περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή, με όλες τις δραματικές επιπτώσεις στη ζωή του λαού και του τόπου μας. Για τα τραγικά μεγέθη αυτών των καταστροφών δεν ευθύνεται κανένα «ακραίο» καιρικό φαινόμενο, καμιά «κλιματική κρίση», καμιά «ιδιαίτερη συνθήκη»!

Και στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όπου εκδηλώνονται ανάλογα φαινόμενα και καταστάσεις, φταίχτες είναι οι κρατούντες. Αυτοί αφήνουν τους λαούς έκθετους σε φωτιές, πλημμύρες, χιονιάδες, σεισμούς, πανδημίες, στερημένους από κοινωνικές παροχές, δομές και υποδομές. Αυτοί είναι που αδιαφορούν σκανδαλωδώς να διαμορφώσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς, να πάρουν τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη, την αποτροπή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, για την προστασία της ζωής, της περιουσίας, της υγείας, της εργασίας των εργατολαϊκών στρωμάτων και του φυσικού περιβάλλοντος. Δεν δικαιώνεται η κυβερνητική προπαγάνδα με την παγκόσμια καταγραφή και επίμονη προβολή, για ευνόητους λόγους, ανάλογων καταστροφικών φαινομένων. Αυτό είναι το πρόσωπο του κοινωνικού συστήματος που υπηρετεί η ίδια και οι απανταχού όμοιοί της, του καπιταλισμού, ενός συστήματος που σαπίζει και φανερώνει τη βαθιά του περιφρόνηση απέναντι στους λαούς και τη φύση, σπέρνοντας τον όλεθρο και την καταστροφή.

Πυροδοτούν την κλιματική κρίση

Η κύρια και πρώτη ευθύνη για τα δεινά αυτά, που πλήττουν το λαό και τη χώρα, ανήκει στην κυβέρνηση Κυρ. Μητσοτάκη που διανύει τον πέμπτο χρόνο στην κυβερνητική εξουσία. Τελεία και παύλα. Σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχουν και όσοι προηγήθηκαν γιατί ανάλογα έπραξαν όταν κυβερνούσαν. Και ως αντιπολιτευόμενα κόμματα στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν. Όλοι τους είναι υπεύθυνοι και συνένοχοι. Και το αποδεικνύουν και στην τρέχουσα συγκυρία με τις χλωμές διαφοροποιήσεις τους. Και όλοι τους βαρύνονται με ανάλογα τραγικά συμβάντα.
Η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή αλλά δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι των κυβερνώντων. Η κλιματική αλλαγή και κρίση επιβάλλει εντατική και επιτακτική λήψη δραστικών μέτρων και νέων μέσων με έμφαση στην πρόληψη και αποτροπή, κυρίως και πρωτίστως. Απαιτεί σχέδιο, στρατηγική, οργάνωση και επιμονή. Προτάσεις υπάρχουν. Οι ειδικοί και οι επιστήμονες έχουν μιλήσει, αλλά εισπράττουν μόνο αμφισβήτηση και απαξίωση από την κυβέρνηση των άχρηστων «αρίστων».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και το διαλυμένο, ανίκανο «επιτελικό» του κράτος, με την εξοργιστική συνδρομή των κυρίαρχων ΜΜΕ, υποβαθμίζουν ή αποσιωπούν προβλήματα και καταστάσεις, διαστρεβλώνουν ή ψεύδονται, παραπληροφορούν συστηματικά και προκλητικά. Όλοι μαζί καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα και σκηνοθετούν μια παραπλανητική πραγματικότητα, όπου η αλαζονεία περισσεύει, αναφερόμενοι στο «συντονισμό», την «ετοιμότητα και «αποτελεσματικότητα» του κρατικού μηχανισμού και την «επιτυχή διαχείριση» των «μεγάλων κρίσεων»!!

Για να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους ενοχοποιούν μετανάστες, πράκτορες, αλιτήριους και ψυχοπαθείς -κατά τα λεγόμενά τους-, κλείνοντας ταυτόχρονα το μάτι στην ακροδεξιά και ενθαρρύνοντας περιστατικά ακραίας ρατσιστικής βίας. Συνεχίζοντας το παραπλανητικό αφήγημά τους πιπιλίζουν, διαρκώς και εμμονικά, την καραμέλα της κλιματικής αλλαγής και κρίσης. Με αυτό τον τρόπο δεν θέλουν μόνο να απεκδυθούν κάθε ευθύνης για την τρέχουσα πρωτοφανή καταστροφή. Μας προετοιμάζουν και για τη δυστοπία της αυριανής ημέρας. Επιδιώκουν να επιβάλουν την άποψη πως όλα αυτά είναι αναπόφευκτα, πρέπει να τα συνηθίσουμε, να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε τον υπόλοιπο χρόνο. Και έτσι να συγκαλύψουν και αποενοχοποιήσουν την εγκληματική τους πρόθεση να συνεχίσουν να βαδίζουν στον ίδιο δρόμο της κυνικής αδιαφορίας και περιφρόνησης της ζωής και των αναγκών του λαού και της χώρας. Εξάλλου ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, το ομολόγησε, λέγοντας πως «ούτε τους πόρους έχουμε ούτε τις δυνάμεις». Λίγο evros pass, όπως πέρυσι τα evia και samos pass, κάποια ημίμετρα για ξεκάρφωμα, γενικόλογες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις και κολοβές εξαγγελίες που θα μείνουν λόγια. Μόνο και μόνο για να εκτονώσουν τη λαϊκή κατακραυγή. Αυτή είναι η απάντησή τους στην κλιματική κρίση, αυτές είναι οι βλέψεις τους.

Και επιπλέον, πάνω στα αφανισμένα δάση και την κατεστραμμένη από τις φωτιές και τις πλημμύρες χώρα, οικοδομείται το δεύτερο κυβερνητικό αφήγημα της περιβόητης «πράσινης ανάπτυξης», την οποία ευαγγελίζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης και σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας. Μια «ανάπτυξη» που μόνο πράσινη δεν είναι. Μια «ανάπτυξη» που, στην πραγματικότητα, πυροδοτεί όλους τους παράγοντες που εντείνουν την κλιματική κρίση. Πρόκειται για τη δέσμευση τεράστιων εκτάσεων για ασύδοτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών-τεράτων και φωτοβολταϊκών, που μεταφράζεται σε παραπέρα καταστροφή και λεηλασία του φυσικού περιβάλλοντος, βίαιο εκτοπισμό της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, υπονόμευση ακόμη και της λεγόμενης «βαριάς βιομηχανίας», του τουρισμού. Γιατί έτσι επιτάσσουν ιμπεριαλιστικά συμφέροντα και το ελληνικό μεγάλο κεφάλαιο.

***

Η κυβέρνηση ΝΔ και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης βυθίζουν το λαό σε όλο και μεγαλύτερη φτώχεια, ανασφάλεια και πόνο. Οι καμένες και πλημμυρισμένες ζωές, η καμένη και πλημμυρισμένη γη, η καμένη και πλημμυρισμένη λαϊκή περιουσία, οι καμένες και πλημμυρισμένες δουλειές έρχονται να προστεθούν στην τρομακτική ακρίβεια, την εξοντωτική λιτότητα και εγκατάλειψη, τη μαζική ανεργία και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τον εργασιακό μεσαίωνα και την καρατόμηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δρουν πολλαπλασιαστικά στη συνθλιμμένη, γκρίζα ζωή των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων. Όσο και αν φτιασιδώνει η εξαγορασμένη δημοσιογραφία -που μονοπωλεί την «ενημέρωση»- αυτή τη σκληρή, για το λαό, πραγματικότητα, δεν μπορεί να ανακόψει την ογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια και οργή εναντίον αυτών που είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι.