Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της εξαπλούμενης διαμαρτυρίας των εργαζομένων για την οικονομική ανέχεια, με την έναρξη του νέου χρόνου έχει βάλει στη διαπασών την κυβερνητική προπαγάνδα ότι θα βελτιώσει την οικονομική κατάστασή τους γιατί θα χορηγήσει από 1.1.2022…μια αύξηση – ψίχουλο 2% στον κατώτατο μισθό. Αύξηση που αντιστοιχεί με μόλις… 13€ μεικτά! Ενώ ταυτόχρονα υπαινίσσεται την πιθανότητα, αν όλα πάνε καλά, και για «δεύτερη αυξηση» ….το 2023.

Όμως η αμείλικτη πραγματικότητα για το ποια είναι η εισοδηματική κατάσταση των εργαζομένων, χωρίς να μιλήσουμε για εκείνη του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανέργων, την διαψεύδει παταγωδώς.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΕΦΚΑ, 3 στους 10 μισθωτούς εργάζονταν με μερική απασχόληση και ο μέσος μισθός τους ήταν μόλις 406,05 ευρώ μεικτά. Μάλιστα το 11μηνο Γενάρης – Νοέμβρης 2021 σχεδόν οι μισές νέες προσλήψεις ήταν μερικής απασχόλησης, γεγονός που πιστοποιεί ότι σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση οι εργαζόμενοι περιέχονται στη ζώνη του πενιχρού μέσου μισθού των περίπου 400 ευρώ. Ο καθαρός μισθός είναι ακόμα μικρότερος καθώς στην προαναφερόμενη τιμή του μέσου μισθού δεν έχει αφαιρεθεί ο φόρος που αναλογεί, ενώ σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται ένα μέρος που προέρχεται από υπερεργασία και υπερωρίες.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα εισοδήματα των συνταξιούχων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» (Νοέμβρης 2021), η μέση κύρια σύνταξη γήρατος ήταν 713,86 ευρώ μεικτά, η σύνταξη θανάτου 438,15 ευρώ και η αναπηρική σύνταξη 493,14 ευρώ μεικτά.

Και ενώ έτσι έχει η οικονομική πραγματικότητα για το εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων η κυβέρνηση με τα …13€ στον κατώτατο μισθό θέλει να πείσει ότι καλυτερεύει την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων. Χωρίς βέβαια να λογαριάζει τη ραγδαία αύξηση των τιμών των προϊόντων και της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του επίσημου πληθωρισμού για τον μήνα Νοέμβρη έφτασε στο 4,8% σε ετήσια βάση (από 1,4% τον Ιούλη).

Η κατά μέσο όρο ανατίμηση διαμορφώθηκε τον Νοέμβρη σε 3,5% σε όλα τα είδη διατροφής του λαού (απο 3,9% στον καφέ ως 21,3% στο αρνί και στο κατσίκι). Σε 17,7% στη στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό 37,8%, φυσικό αέριο 180,9%, πετρέλαιο θέρμανσης 45,2%. Σε 9,3% στις μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά 24,9%.

Τα παραπάνω αποτελούν μάλιστα τον «πρόλογο» για τα ακόμα χειρότερα που είναι μπροστά, αφού από την 1/1/2022 προαναγγέλλονται αυξήσεις έως και 20% σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι και τα τρόφιμα.

Μπροστά στην ακρίβεια και την φτώχεια που αντιμετωπίζει ο λαός μας, η κυβέρνηση αντιπροτείνει ψευτοαυξήσεις- εμπαιγμό και κυρίως ψέματα. Μιας και οι λεγόμενες αυξήσεις της δεν είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν, κατ’ ελάχιστο τμήμα, τη ραγδαία αύξηση τιμών των βασικών αγαθών πρώτης ανάγκης.