Και ενώ η αντιπαράθεση για τα ευρω-ομόλογα συνεχίζεται στο εσωτερικό της ΕΕ, με τη Γερμανία να αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το αυταρχικό της πρόσωπο, αδιαφορώντας για την ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση των χωρών του Νότου, το φάντασμα μιας νέας οικονομικής ύφεσης απειλεί τις ΗΠΑ. Ήδη τα χρηματιστήρια, βλέποντας τα μαύρα σύννεφα της οικονομίας, οδηγούν τους επενδυτές σε ομαδική φυγή. Οι ρευστοποιήσεις είναι μαζικές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο νομισματικός πόλεμος έχει ανάψει για τα καλά και ο κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης ελλοχεύει.

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση όχι μόνο δεν υποχώρησε, όπως ισχυριζόταν το σύνολο των οικονομικών απολογητών του καπιταλιστικού-ιμπεριαλιστικού συστήματος, αλλά αντίθετα υπέβοσκε και τώρα αναζωπυρώνεται με πρόσχημα τον κορονοϊό. Και παρά το γεγονός ότι επιζητήθηκε η «εύκολη λύση» του να φορτωθούν όχι μόνο τα βάρη αλλά και οι αιτίες στους λαούς, φαίνεται ότι η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία απορρυθμίζεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα των αγιάτρευτων αντιθέσεων του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Απλά έλλειπε η θρυαλλίδα για την έκρηξη.

Το χάσμα μεταξύ της πραγματικής οικονομίας, δηλ. της παραγωγής εμπορευμάτων (π.χ. βαμβάκι, νήματα, υφάσματα, πετρέλαιο, στάρι, φάρμακα, κλπ, κλπ) και της πλασματικής οικονομίας, δηλ. της «παραγωγής» προϊόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς (ομόλογα, ασφάλειες, CDS, charter parties, κλπ αξιόγραφα), διευρύνεται συνεχώς υπέρ των δεύτερων. Το χρηματιστικό κεφάλαιο (και κυρίως το τραπεζικό του μέρος) που ελέγχει όλη αυτή την εικονική «παραγωγή», απελευθερωμένο από κάθε φραγμό, κινείται χωρίς να συναντά κανένα εμπόδιο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, επωφελούμενο από τη ραγδαία αναπτυσσόμενη ψηφιακή τεχνολογία. Η ιδιαιτερότητα των χρηματοπιστωτικών προϊόντων είναι πως, αντίθετα με τα παραγόμενα γεωργικά ή βιομηχανικά προϊόντα, η ζήτησή τους αυξάνεται όσο αυξάνεται και η τιμή τους. Ένα γερμανικό ή αμερικανικό ομόλογο, με την πολύ ψηλή του αξία, αποτελεί πόλο έλξης για τους επενδυτές του είδους. Το αποτέλεσμα είναι ότι πάνω από 90 τρισ. δολάρια είναι επενδυμένα σ’ αυτά τα εικονικά προϊόντα, ενώ διπλάσιες αυτού αξίες παίζονται καθημερινά στους «ναούς του κέρδους», τα παγκόσμια χρηματιστήρια! Κάθε αγαθό που συγκινεί και προκαλεί την κοινή γνώμη γίνεται αντικείμενο εμπορευματοποίησης και κερδοσκοπίας. Στην παρούσα φάση το ενδιαφέρον της Έρευνας (η οποία χρηματοδοτείται από τα πλανητικά μεγαθήρια φαρμάκου), εστιάζεται στην «ανακάλυψη» του εμβολίου για τον κορονοϊό, που προφανώς θα ενισχύσει σοβαρά το οικονομικοπολιτικό γόητρο της χώρας που θα το ανακαλύψει. Γι’ αυτό, στο σημείο αυτό γίνεται σκόπιμα μία υπερτίμηση του βακτηρίου, προδιαθέτοντας τους λαούς για μία «μεσσιανική» υποδοχή του σωτήριου εμβολίου.

***

Η εποχή του ιμπεριαλισμού είναι εποχή της κυριαρχίας του χρηματιστικού κεφαλαίου σε μία πορεία προς την αναζήτηση του ανώτατου κέρδους. Κανένα θεσμικό μέτρο, κανένας περιορισμός, κανένας νόμος του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος δεν μπορεί να αναχαιτίσει αυτή την πορεία των μονοπωλίων προς το ανώτατο κέρδος. Η τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας σε συνδυασμό με τη σχετική υποχώρηση της παραγωγής στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη της Δύσης (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, κλπ), δημιουργεί πτώση του ΑΕΠ και σχηματίζει τεράστιες στρατιές ανέργων. Το δημόσιο χρέος τους αυξάνει. Την ίδια στιγμή η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία, ανέβαζαν συνεχώς τους ρυθμούς της πραγματικής οικονομίας, ανατρέποντας τις παγκόσμιες ισορροπίες. Με την επέλαση του Covid-19, η κατάσταση εκτροχιάστηκε τελείως, με τους Αμερικανούς να βλέπουν την προοπτική του τέλους της οικονομικής τους ηγεμονίας και να επιτίθενται στην Κίνα, κατηγορώντας την για σκόπιμη διάχυση του ιού! Την Κίνα που πολύ σύντομα προβλέπεται να ξεπεράσει τις ΗΠΑ. Οι λόγοι λοιπόν της επίθεσης είναι προφανείς.

Με το ξεπέρασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι αντιθέσεις των ιμπεριαλιστικών κέντρων θα ενταθούν υπέρμετρα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος θα οξύνεται με την κάθε πλευρά να αναζητεί τρόπους να θωρακίσει το χρηματιστικό της κεφάλαιο από τις συνέπειες της επερχόμενης καπιταλιστικής ύφεσης και κρίσης.

Προάγγελος των εξελίξεων αυτών είναι οι κατηγόριες που εκτοξεύονται ένθεν κακείθεν ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα για το ποιος ευθύνεται για τη διασπορά του ιού, αλλά και τα πρωτοφανή ποσά με τα οποία τροφοδοτούν το χρηματιστικό τους κεφάλαιο. Ακόμα και η συνδρομή της Κίνας και της Ρωσίας με υγειονομική βοήθεια προς τις δοκιμαζόμενες χώρες Ιταλία, Σερβία, Ισπανία και Ελλάδα επισύρει όχι μόνο την οργή του αμερικάνικου και γερμανικού ιμπεριαλισμού, αλλά και του ΝΑΤΟ που με «άνωθεν εντολή» προειδοποιεί για «εγγύηση της υγειονομικής ασφάλειας»!

Συμπερασματικά να πούμε πως εκατομμύρια άνθρωποι θα είναι τα θύματα της οικονομικής καταστροφής που προκαλεί η εγκατάλειψη των συστημάτων της δημόσιας υγείας χάριν της νεοφιλελεύθερης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας». Ήδη η φτώχεια, η πείνα και η ανεργία έχουν γίνει καθημερινότητα, λόγω της παγκόσμιας κρίσης του 2008 για εκατομμύρια νοικοκυριά. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους μέσα στο 2020, ενώ ο υπερδανεισμός από τις Τράπεζες δημιουργεί προϋποθέσεις οικονομικής καταστροφής ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας σε Ευρώπη και Αμερική.

Παρά τις προφητείες των ακραιφνών εκπροσώπων της παγκόσμιας αντίδρασης και την αναγγελία των «μέτρων για το ασφαλές ξεπέρασμα της κρίσης» που προτείνουν τα οικονομικά επιτελεία του ιμπεριαλισμού, βλέπουμε ότι όλες αυτές οι μεγαλοστομίες δεν έχουν άλλο στόχο παρά μόνο την εκμετάλλευση της ευπιστίας και το φόρτωμα των ανυπολόγιστων συνεπειών της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των λαών.

Αυτό είναι και το μόνο ασφαλές συμπέρασμα της αιματοβαμμένης πορείας της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.