Όλες οι εξελίξεις και από τις δυο πλευρές των αντιπαρατιθέμενων δυνάμεων στην Ουκρανία δείχνουν μια συνεχιζόμενη πυρετώδη ενίσχυση των στρατιωτικών μηχανών της Ρωσίας και της Δύσης, που προοιωνίζεται τη μακρά παράταση του πολέμου με ακόμη πιο διευρυμένες διαστάσεις. Δεν αποκλείεται ούτε και το άνοιγμα της πόρτας για άμεση εμπλοκή και άλλων στρατών στο πολεμικό μέτωπο, καθώς κυκλοφόρησε στην πολωνική ειδησεογραφία η πληροφορία πως ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Κ. Μπουντάνοφ, διατύπωσε ως ενδεχόμενη την είσοδο του πολωνικού στρατού στη δυτική Ουκρανία για να «λάβει θέσεις – κλειδιά στις περιοχές στα δυτικά της χώρας».

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι προφανές ότι θα φουντώσει και θα απλώσει ακόμα περισσότερο τη φωτιά του πόλεμου στο κέντρο της Ευρώπης και νότια και δυτικά της Ρωσίας, εμπλέκοντας σε αυτόν ως εμπόλεμα κράτη εκτός από τη Ρωσία και την Ουκρανία και την Πολωνία και τη Λευκορωσία. Θα του δώσει μια διεθνή κλιμάκωση με προεκτάσεις εξαιρετικά πιο επικίνδυνες για την ειρήνη.

Αυτό απειλείται να συμβεί και από το γεγονός ότι σημειώνεται μια γιγαντιαία συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμών γύρω από την πολεμική εστία της Ουκρανίας. Και στη Ρωσία και στη Δύση εγκρίνονται κολοσσιαία κονδύλια για την πολεμική βιομηχανία με στόχο μια τεράστια και επιταχυνόμενη άνοδο της παραγωγής σύγχρονων όπλων, ένα σημαντικό μέρος των οποίων διοχετεύεται στην Ουκρανία.

***

Σε αυτήν την τροχιά κινούμενη η Ρωσία για να στηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία και για να υποστηρίξει ό,τι έχει καταχτήσει ως τώρα, τις τελευταίες μέρες κοινοποίησε αποφάσεις της για μια εκτεταμένη ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών της. Το υπουργείο Άμυνάς της ανακοίνωσε ότι «θα αυξήσει τον αριθμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε ενάμισι εκατομμύριο στρατιωτικό προσωπικό. Η διασφάλιση της στρατιωτικής ασφάλειας του κράτους και η προστασία των νέων εδαφών της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι εγγυημένη μόνο με την ενίσχυση των βασικών δομικών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο ίδιος ο Πούτιν ταυτόχρονα δήλωσε πως «το στρατιωτικό – βιομηχανικό συγκρότημα της Ρωσίας έχει αναπτυχθεί σοβαρά τον τελευταίο χρόνο και συνεχίζει να αυξάνει την ικανότητα παραγωγής, με τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας να λειτουργούν σε πολλές βάρδιες, ορισμένες σε 24ωρη βάση» και, σε μια προσπάθεια τόνωσης του εσωτερικού ακροατηρίου του, ανάφερε ότι «η ρωσική αμυντική βιομηχανία παράγει ετησίως τρεις φορές περισσότερους πυραύλους αεράμυνας σε σχέση με τις ΗΠΑ και περίπου όσους όλοι οι άλλοι κατασκευαστές παγκοσμίως μαζί».

Παράλληλα με αυτές τις ανακοινώσεις, ο Ρωσικός στρατός προχώρησε σε πιο εντατικές στρατιωτικές επιθέσεις στην Ουκρανία και οι πληροφορίες αναφέρουν πως κατέλαβε την πόλη Σολεντάρ, προκαλώντας σχόλια ανησυχίας στα δυτικά μέσα ενημέρωσης για το ότι ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει «δυσκολίες», ότι αυτή η κατάληψη θα δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό των ουκρανικών δυνάμεων στη γειτονική «στρατηγική» πόλη Μπαχμούτ -όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και περίπου ένα μήνα- και ότι ενδεχόμενη κατάληψη και της Μπαχμούτ μπορεί να αποφέρει τον πλήρη ρωσικό έλεγχο στην περιφέρεια Ντονέτσκ.

Η Ρωσία εντείνει, επίσης, την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση με τη Λευκορωσία και ενισχύει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Λευκορώσικο στρατό, γεγονός που δείχνει έντονες προπαρασκευές για πολεμική εμπλοκή της Λευκορωσίας. Ας σημειωθεί πως το Συμβούλιο Ασφαλείας της Λευκορωσίας ανέφερε πως η κατάσταση στα νότια σύνορα με την Ουκρανία «δεν είναι πολύ ήρεμη», ενώ έγινε γνωστό πως η Πολωνία κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία δημιούργησε μια νέα μεραρχία αμερικανικών τανκς. Όλες οι κινήσεις της Ρωσίας μαρτυρούν προετοιμασίες για ένα πόλεμο που θα έχει μάκρος και διεύρυνση του μετώπου του.

***

Την ίδια ανησυχητική προοπτική διαγράφουν και οι αντίστοιχες κινήσεις της Δύσης, οι οποίες -το τελευταίο διάστημα- επικεντρώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση στο πόσα περισσότερα, πιο βαριά και σύγχρονα όπλα πρέπει να αποστείλουν άμεσα στο στρατό της Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επανέλαβε πως «είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία έχει ό,τι χρειάζεται για να πετύχει στο πεδίο της μάχης». Σε συγχρονισμένη δήλωσή του και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε ότι «οι δυτικοί εξοπλισμοί θα πρέπει στο εξής να επιλέγονται με γνώμονα να επισπευστεί η νίκη των Ουκρανών», ενώ το ΝΑΤΟ με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του και του αναπληρωτή του τόνισαν πως η διαμόρφωση του μέλλοντος της Ουκρανίας «εξαρτάται από τις στρατιωτικές προμήθειες του ΝΑΤΟ» και ότι «η υποτίμηση της Ρωσίας είναι επικίνδυνη. Ο Πούτιν προετοιμάζεται για έναν μακρό πόλεμο» και «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακρόχρονη διαδικασία. Το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά. Και πρέπει να στηρίξουμε την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία «όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που μπορεί να χειριστεί, και αυτό περιλαμβάνει και προηγμένα συστήματα» και ότι η ΕΕ θα προχωρήσει και σε δέκατο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, για «να κλείσει τα κενά και να έχει τεράστιες συνέπειες για όσους παρακάμπτουν τις κυρώσεις της ΕΕ».

Η Δύση, δίνοντας έμφαση στην αύξηση της στρατιωτικής υποστήριξης της Ουκρανίας, παράλληλα ετοιμάζεται να παίξει -στον ένα χρόνο από το κλείσιμο της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία- και το διπλωματικό «χαρτί» ενός απατηλού «ειρηνευτικού σχεδίου» 10 σημείων που δήθεν θα προτείνει ο Ζελένσκι σε μια διεθνή «Διάσκεψη Ειρήνης» με τη συμμετοχή του ΟΗΕ, το οποίο θα θέτει όρους για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας και θα ζητά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος.

Ήδη αυτές τις εμφανιζόμενες ως «προτάσεις του Κιέβου για Διάσκεψη Ειρήνης» η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα τις χαρακτήρισε «τρελή ιδέα» και «άλλο ένα τέχνασμα δημοσίων σχέσεων από την Ουάσιγκτον», απορρίπτοντας μια Διάσκεψη χωρίς τη Ρωσία και «ειρηνευτική φόρμουλα» που δεν θα αναγνωρίζει στη Ρωσία την προσάρτηση των Ουκρανικών περιοχών που έχει καταλάβει…

Είναι φανερό ότι η Ρωσία και η Δύση, με πιόνι το καθεστώς Ζελένσκι, οδηγούν τη στρατιωτική αναμέτρηση στην Ουκρανία σε μια κλιμάκωση όλο και πιο επικίνδυνη, ενάντια στην οποία καλείται να κινητοποιηθεί και ορθώσει φραγμό το παγκόσμιο φιλειρηνικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.